Hlavní obsah

Dovedu si představit, jak jste tu Víťu po Plzni grilovali, chechtá se Chovanec při návratu na Letnou

Chovanec a Sparta patří k sobě. A je znát, jak si její bývalý hráč, trenér, prezident i generální manažer návrat na Letnou užívá. „Rád vás po delší době vidím. Ale není to můj zápas, je to zápas Evropské ligy, v němž máme šanci ukázat se v lepším světle,“ říká Jozef Chovanec, trenér fotbalistů Slovanu Bratislava, před utkáním na Spartě, s níž jeho tým před dvěma týdny doma na Pasienkách hladce prohrál 0:3.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Bratislava Jozef Chovanec (vlevo) a asistent Horst Siegl na letenském stadiónu během tréninku.

Článek
Fotogalerie

Jste víc sparťan než slovanista. Cítíte v Praze tlak?

Minulost je minulost. Jsem trenér a dívám se na vzájemný zápas z pohledu profesionála. Mám plno známých v Praze i ve Spartě. Cítím respekt ke klubu, díky němuž jsem se dostal do světa velkého fotbalu.

Potkáte někoho ze Sparty, abyste si s ním na chvíli sedl a promluvil?

Nic takového neplánuji. Hned po zápase se přesouváme do Bratislavy, v neděli nás čeká další těžké utkání v Senici.

Ani domů se nepodíváte?

Ne, přijeli jsme sem výhradně kvůli fotbalu, jen ten mám v hlavě. Na rodinu bude po sezóně dost času. Když bude rodina chtít, přijde na stadión, když ne, podívá se v televizi.

Pamatujete si, kdy jste na Letné naposledy seděl na lavičce pro hosty?

Z hlavy ne, asi s Příbramí... Byl tady tuším trenér Jarabinský a bylo z toho trochu pozdvižení. Vinili mě, že tady mám prý své zvědy - těžko kousali, že nevyhráli. Chodím sem tak často, že mi teď ani nepřijde, že jdu do jiného prostředí. Spíš cítím pohodu.

Vaši hráči říkají, že Plzeň jim víkendovou výhrou 2:0 nad Spartou ukázala recept. Je však Slovan schopný hrát jako Plzeň?

Dovedu si představit, jak jste tu Víťu (trenéra Lavičku - pozn. red.) grilovali. Moc dobře to znám... (smích) Zápas jsme samozřejmě viděli. Sparta podle mě podala standardní výkon, Plzeň nadstandardní a agresivnější, což rozhodlo. Ve statistikách nebyl tak velký rozdíl jako ve skóre. Je však otázkou Sparty, jak se s porážkou vypořádá. My její zápas v Plzni bereme jako studijní materiál, abychom si z něho něco vzali.

Podle kursů není ve čtvrtečních zápasech Evropské ligy větší favorit než Sparta. Má Slovan vůbec na to, aby v Praze něco uhrál?

Má! Zlepšeným výkonem proti prvnímu zápasu v Bratislavě. Když se všichni zlepšíme, pak máme velkou šanci. Jde o to, abychom byli správně naladění a vydrželo nám to 95 minut, ne jen 50... Musíme se vyrovnat s tempem a agresivitou, jež odpovídají evropské úrovni.

Slovan ještě ve skupině nezískal ani bod a má skóre 0:10. O postup už v Praze nehraje, takže o co tedy...?

Je to Evropská liga, v ní hrajete jednoznačně o profesionální čest. Máme o co hrát! Na této úrovni jde vždy o hodně. Věřím, že máme lepší tým než před dvěma týdny. Zlepšili jsme třeba taktické věci. Hodně pracujeme s videem, s poznatky a čísly. Vinou zranění se nám však nedaří víc stabilizovat sestavu, to nás hodně brzdí. Pak souhra není taková, jak bych si představoval.

Zápas Sparta - Slovan se hraje dnes od 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Jak dopadne odvetný duel Evropské ligy mezi Spartou a Slovanem Bratislava?
Zvítězí domácí Sparta
73,1 %
Nerozhodně
6,3 %
Slovan se postará o překvapení a vyhraje
20,6 %
Celkem hlasovalo 11835 čtenářů.

Reklama

Související témata: