Hlavní obsah

Kvůli jedné porážce nerozmetáme všechno dobré, velí Lavička před Slovanem

Praha

Před vlastními diváky se jí daří. Fotbalová Sparta vyhrála všechny čtyři domácí pohárové zápasy v sezóně, navíc v nich dala 17 branek. „Vnímáme to a rádi bychom šňůru prodloužili i večer. Věřím, že s podporou a slušným fanděním našich příznivců,“ říká kouč Vítězslav Lavička před čtvrtečním duelem Evropské ligy se Slovanem Bratislava. Zápas se hraje od 21:05 a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tiémoko Konaté střílí druhý sparťanský gól na stadiónu Pasienky v Bratislavě.

Článek
Fotogalerie

Sparta je jasným favoritem. Otázkou však je, jak dokáže zareagovat na víkendovou citelnou porážku v Plzni.

„Tam se nám zápas nepovedl, o tom není pochyb. Řekli jsme si k němu svoje, poslední tři dny už ovšem probíhala intenzivní příprava na Slovan. O sestavě nebudu konkrétnější. Ale nechci, aby jeden nepovedený zápas měl rozmetat všechno dobré, co jsme vytvořili. To rozhodně ne," zdůrazňuje trenér Vítězslav Lavička.

Podstatné je, aby stejný názor mělo i vedení klubu. „Zhodnotili jsme si zápas v Plzni s týmem i v rámci vedení Sparty, tam byl samozřejmě kritický pohled. Soupeř šel lacino a rychle do vedení, to poznamenalo další průběh, ale bylo by zavádějící rozmetávat vše dobré, co jsme tuto sezónu vytvořili," stojí si Lavička za svým.

Sparta Praha - Slovan Bratislava
Skupina I fotbalové Evropské ligy, dnes od 21:05, rozhodčí Jeskov (Rus.). Přímý přenos ČT Sport, podrobná on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Sparta: Bičík - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Vácha, Matějovský - Konaté, Dočkal, L. Krejčí - Lafata
Slovan: Perniš - Čikoš, Niňaj, Kolčák, Jablonský - Štefánik, Lásik - Peltier, Žofčák, Kubík - Soumah.

Chovancův tým vyrovnal antirekord

Slovan by měl být v tuto chvíli ideálním soupeřem. Ve skupině I ještě nebodoval a má skóre 0:10. Minulou domácí porážkou 0:3 se Spartou vyrovnal rekord Steauy Bukurešť a CSKA Sofia, které na první vítězství v základní skupině Evropské ligy čekaly devět zápasů.

Bookmakeři proto reagují. Podle vypsaných kursů není dnes večer v celé soutěži nikdo větším favoritem než právě Sparta.

„Na sázky se vůbec nedívám, ale na základě výsledků se role favorita nezříkáme. Do utkání však jdeme se zdravým respektem. Víme, že i v prvním zápase byly pasáže, kdy byl Slovan hodně rovnocenný a dělal nám problémy. Noví trenéři zařadili nové hráče, cítí šanci potrápit nás," avizuje Lavička.

Vittek jako psychologická hrozba

Slovan se pod vedením exsparťanských trenérů Jozefa Chovance a Horsta Siegla pomalu zvedá z krize. V Praze je s mužstvem i kanonýr Vittek. Spíš jako psychologická hrozba, protože naposledy hrál koncem srpna, pak musel na operaci do Ameriky.

„Rozhodneme se, jestli nastoupí. Jsem rád, že je s námi. Měl dlouhou cestu z Ameriky a ukázalo se, jaké srdce má. Robo je slovanista, chce nám pomoci," nechává Chovanec soupeře v napětí, zda žolíka přece jen nenasadí.

„Probrali jsme spolu, co absolvoval v Americe, i proto jsme ho do Prahy vzali. Hlavní je, že mu lékaři povolili možný start. Bez psychických obav, že by se mu mohlo zranění obnovit. I proto s námi je," uculuje se Chovanec.

Letenští hrají o postupový mečbol

Sparta tuto hrozbu vnímá. „Ano, to jsou fakta, která nás drží v permanenci a respektu. Chovanec a Siegl měli víc času poznat tým a pracovat s ním, dali šanci více rychlostním typům. Slovan bude mít ambici ukázat tady to své nejlepší. Připravujeme se na náročný zápas," ujišťuje kormidelník letenského celku.

Sparta získala stejně jako Bern a Neapol šest bodů. Pokud Pražané porazí Slovan i podruhé, získají postupový mečbol, který by mohli proměnit již v příštím domácím duelu s Neapolí. V zásobě pak mají i poslední duel v Bernu.

„Čeká nás nesporně zápas velmi důležitý pro další vývoj ve skupině. Pevně věřím, že proběhne za rozumného fandění všech příznivců, kteří na Letnou přijdou," doufá Lavička, že nechutné rvačky v hledišti z prvního duelu na Pasienkách se na Letné opakovat nebudou.

Jak dopadne odvetný duel Evropské ligy mezi Spartou a Slovanem Bratislava?
Zvítězí domácí Sparta
73,1 %
Nerozhodně
6,3 %
Slovan se postará o překvapení a vyhraje
20,6 %
Celkem hlasovalo 11835 čtenářů.

Reklama

Související témata: