Hlavní obsah

I konfrontace se Spartou obnažila, že nejsme konkurenceschopní, přiznal Chovanec

zp, dosSport.cz

Sliboval odpor, vzdor a možná i překvapení, jenže po necelé půlhodině se představy a plány sparťanské ikony ve službách bratislavského Slovanu Jozefa Chovance na Letné zhroutily. V dalším díle Evropské ligy schytal jeho tým v rychlém sledu dva gólové direkty, z nichž už se nevzpamatoval, a odkráčel znovu s výpraskem. „Největší rozdíl mezi námi a Spartou je v připravenosti na mezinárodní fotbal,“ glosoval Chovanec porážku a z ní plynoucí srovnání obou mužstev.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Bratislava Jozef Chovanec (vlevo) a kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Článek
Fotogalerie

Když jste do Bratislavy přicházel, asi jste nepředpokládal, že najdete Slovan v tak zbídačeném stavu...

To jsem opravdu nečekal.

V čem vidíte největší rozdíl mezi Spartou současnosti a vaším Slovanem?

Hlavně v připravenosti hráčů na mezinárodní fotbal. Co možná stačilo na samém začátku evropské soutěže, je teď, kdy se kumulují zápasy, málo.

Dokonce by se chtělo přidat žalostně málo, když jste první zápas doma prohráli 0:3 a odvetu na Letné dokonce 0:4...

Nejsme prostě na úrovni, abychom byli konkurenceschopní. Přesto věřím, že jsme schopni ve dvou zbývajících zápasech hru zlepšit, i když vzhledem k nabitému programu je času málo. Musíme ale zamezit tomu, aby se podobné výpadky a výsledkové skoky opakovaly.

Jenže to musíte zapracovat na všem. Kondiční připraveností mužstva počínaje a psychickou odolností konče. I v těchto atributech byl ve čtvrtečním večeru mezi oběma týmy propastný rozdíl.

Kondice, dostatek sil na celých devadesát minut, psychika, osobní připravenost, to jsou spojené nádoby. A právě zápasy skupinové fáze Evropské ligy plně obnažily, jak na tom jsme. Nezastihly nás v optimální pohodě, navíc máme problémy i s tím, že se nám nedaří stabilizovat sestavu.

Přesto jste po zápase se Spartou svému letenskému kolegovi Lavičkovi sliboval, že se už v příštím duelu s Bernem pokusíte Švýcary o nějaký bod obrat a Pražanům tak pomoci.

Zkusíme to. Do mužstva mohu sice v tuto chvíli těžko sahat, i když chyby se stále opakují a sráží nás, ale nastavíme směr, kterým chceme jít. A budeme co nejefektivněji pracovat.

Už několikrát jste opakoval slovo momentálně. Znamená to snad, že si budoucnost a své působení ve Slovanu představujete jinak?

Po podzimu vyhodnotíme naše trenérské působení a řekneme si, co chceme hrát a jaké jsou možnosti Slovanu. Každopádně budeme chtít nastavit laťku výš než dosud, jenže tomu musí odpovídat hráčský kádr.

Čímž říkáte, že ten současný nemá perspektivu, aby Slovan pozvedl.

Já ho nesestavoval, takže jde o otázku, na kterou by měl odpovědět můj předchůdce a sportovní vedení klubu. Osobně mám o fotbale, který chceme hrát, a složení kádru jinou představu. Už třeba s ohledem na podzimní program, který nás čekal a jenž byl jasný dlouho dopředu.

I proto vám návrat na Letnou pořádně zhořkl a dobře se vám zřejmě neposlouchalo, když věrní fanoušci vašeho týmu skandovali: My chceme Slovan!

Pociťoval jsem to, co většina fanoušků. Zklamání... Za dvě minuty jsme dostali dva góly a bylo hotovo. Přitom to byly naše dárky Spartě zrozené stejně jako v prvním zápase z opakujících se chyb. Prostě jako přes kopírák.

A pak už přišel jen zmar.

Všechno počáteční úsilí přišlo vniveč, protože jsme měli problémy s tempem hry, agresivitou, rychlostí.

Není divu, že vám nebylo po závěrečném hvizdu dobře.

Na Spartu se vracím vždy rád, protože na své letenské působení mám krásné vzpomínky, ale podobné výsledky a výkony, jaký jsme předvedli, je negují.

Postoupí Sparta ze skupiny I do vyřazovací fáze Evropské ligy?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
Celkem hlasovalo 16934 čtenářů.

Reklama

Související témata: