Hlavní obsah

Zabiják Lafata ničí Siegla na potkání, přímo před nosem mu sebral další rekord

dos, zpSport.cz

Žádnou přehnanou úctu ke klubovým legendám od něj nečekejte. Není ve fotbalové Spartě ještě ani celé dva roky, a už je tichého myslivce z Olešníku u Českých Budějovic ve statistikách plno. David Lafata ve čtvrtek večer vstřelil v duelu Evropské ligy Slovanu Bratislava (4:0) dva góly a se šestnácti zásahy už je sám nejlepším pohárovým střelcem v historii Sparty. Ivan Mráz a Horst Siegl mají prostě smůlu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata sází na Letné jeden gól za druhým...

Článek
Fotogalerie

Dva renomovaní kanonýři, dva protagonisté slavných období letenského klubu. Ivan Mráz se stal legendou v 60. a Horst Siegl v 90. letech minulého století.

A pak přijde posila z Jablonce a během necelých dvou let je předstihne. Když David Lafata otevřel skóre utkání na Slovanu (3:0), se čtrnácti góly v pohárové Evropě se Mrázovi se Sieglem vyrovnal. Teď už má s šestnácti brankami sparťanský rekord sám pro sebe.

Paradoxem je, že v obou zápasech seděl na lavičce Slovanu jako Chovancův asistent právě Siegl. Lafata mu letos na jaře sebral rekord v počtu gólů v samostatné české lize (Siegl 133, Lafata nyní již 146). A teď mu přímo před nosem vyfoukl další historický zápis.

„Nevím, jakou z toho měl radost Horst, ale já velikou," usmál se letenský kapitán se svým typickým suchým humorem. „Ale podali jsme si ruce, u laviček jsme se pozdravili," ujišťoval Lafata, že předání dalšího žezla proběhlo na úrovni.

Také Chovanec po kanonýrovi toužil

„Po dvě sezóny jsem o něho bojoval, ale marně, protože situace pro jeho angažování nebyla optimální a s Jabloncem k domluvě nedošlo. A potom - ve Spartě byli v té době jiní útočníci," přiznával Jozef Chovanec, že v době svého účinkování ve dvojjediné roli GSM a hlavního trenéra po Lafatovi samozřejmě také toužil.

Sparťanský kanonýr nasázel během podzimu v pohárové Evropě již 13 gólů!

„Každý trenér by ho do svého mužstva bral. Je to zabiják s úžasným výběrem místa, který každé soupeřovo zaváhání využije. My mu dvě takováto zaváhání nabídli a on za góly tvrdě šel," poukázal Chovanec.

Kapitán překonává očekávání

Zatímco on se Lafaty na Letné nedočkal, Vítězslav Lavička si mne ruce. „Pár dobrých útočníků jsem trénoval. David patří svými schopnostmi a charakterem do absolutní špičky. Gratuluji si pokaždé, když se trefí. Je nejen střelcem důležitých gólů, ale i správným lídrem a kapitánem," pochvaluje si trenér Sparty.

A přiznává, že Lafata ho nepřestává překvapovat. „David překonal očekávání, které jsme do něho vkládali a jež nás vedlo k tomu, proč jsme ho do Sparty tolik chtěli. Nastřílenými góly, ale i přístupem k tréninkům a zápasům. Příkladem, jímž je pro ostatní," zdůrazňuje Lavička.

Reklama

Související témata: