Hlavní obsah

Higuaín, miliardový lev v kleci

Robert NeumannSport.czPrávo

Kouč Rafael Benítez ho přirovnává k hladovému lvu v kleci. Pokud ho vypustí na trávník, a on dokáže pozitivně použít své silné emoce, zasadí soupeři tvrdé rány. Dnes večer útočníka Neapole Gonzala Higuaína vyšle proti Spartě v Evropské lize. Letenskou defenzivu čeká těžký test, neboť Argentinec po slabším rozjezdu do sezóny chytil lauf.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Gonzalo Higuaín bude hlavní zbraní Neapole v utkání na Letné.

Článek

V posledních pěti duelech Serie A se Higuaín trefil 7krát, definitivně tak dal zapomenout na nezvykle dlouhý půst, kterým se užíral, s každou další zahozenou šancí narůstala jeho podrážděnost. V Serii A nakonec mlčel 79 „soutěžních" dnů (včetně letní pauzy 185 dnů).

„Strávil jsem s ním v rozhovorech několik hodin, vtloukal jsem mu do hlavy, že svůj vztek na hřišti musí přeměnit na pozitivní energii. Pak bude dávat spousty gólů. Očividně si má slova vzal k srdci," pochvaloval si Rafael Benítez koncem října po duelu s Veronou (6:2), v němž Higuaín hattrickem mizérii zlomil. „Je jako hladový lev v kleci, musí vyjít ven a něco sníst," dodal španělský trenér.

Neapol za 26letého Higuaína loni v létě zaplatila Realu 37 miliónů euro (přibližně 1,02 miliardy korun), obě strany si od transferu hodně slibovaly. Italský klub spousty gólů, hráč pozici klíčového muže na hrotu, kterou si za sedm let na San Bernabeu nastálo nevydobyl.

V reprezentaci má lepší čísla než Messi

V premiérovém ročníku velká očekávání víceméně naplnil, celkově nastřílel 24 gólů, stal se nejlepším kanonýrem Neapole. Od července však notně ubral plyn, do 26. října měl na kontě pouhé tři branky v rámci evropských pohárů (jednu vsítil Spartě). Italská média proto začala spekulovat o budoucnosti Higuaína ve Věčném městě. Jen rok od jeho příchodu.

Mluvilo se i o neshodách s Benítezem, který po něm požadoval, aby se přizpůsobil hře mužstva. Ovšem pravda byla nejspíš jinde, podle statistik se totiž Higuaín v každém utkání ocital ve dvou, třech šancích.

„Jsem zase v plné síle," ujistil však nedávno Higuaín, jenž žije ve stínu hvězdného krajana Lionela Messiho. Jeho bilance je úctyhodná: přestože v Madridu plnil v desítkách duelů roli náhradníka, stihl 122 branek a 56 asistencí. V argentinské reprezentaci má dokonce lepší číslo než Messi, vychází mu průměrně gól na dva zápasy (Messi 2,12 zápasu). Dokáží dnes Letenští prvotřídního snajpra zpacifikovat?

Jak dopadne odvetný duel základní skupiny Evropské ligy mezi Spartou a Neapolí?
Zvítězí Sparta
50,5 %
Nerozhodně
17,7 %
Vyhraje Neapol
31,8 %
Celkem hlasovalo 13569 čtenářů.

Reklama

Související témata: