Hlavní obsah

Sparta hájí nedobytnou Letnou, jako poslední ji vydrancoval právě Benítez s Chelsea

Osmnáct zápasů, jediná porážka. Takovou bilancí z posledních pohárových utkání na domácím trávníku se může pochlubit fotbalová Sparta. Na kouzlo Letné bude spoléhat i dnes večer v duelu Evropské ligy s Neapolí, který za jisté konstelace již může rozhodnout o postupujících ze skupiny I. Zápas se hraje od 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž sledujte na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanští fotbalisté David Lafata (21) a Mario Holek.

Článek
Fotogalerie

Sparta v sezóně vyhrála všech pět domácích zápasů v evropských pohárech, navíc v nich nastřílela 21 branek. Naopak Neapol vyhrála v Evropě jediné z posledních šesti utkání na hřišti soupeře.

Strohé srovnání však má jednu skulinu. Jako poslední dobyla Letnou předloni v únoru Chelsea vedená koučem Rafaelem Benítezem. A právě populární Rafa večer usedne na lavičku hostující Neapole.

„Domácí statistiku Sparty dobře známe a je nám jasné, že tu je horká půda. Jsem však rád, že jsem znovu v Praze a na tomto hřišti, mám tady dobré pocity. Můj tým je na kontinuálním vzestupu a já věřím, že to v Praze potvrdíme," ujišťuje Benítez.

Sparta Praha - SSC Neapol
Zápas skupiny I fotbalové Evropské ligy, dnes od 19:00, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz. Rozhodčí Mariner (Anglie).
Předpokládané sestavy - Sparta: Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Mareček, Matějovský - Dočkal, Hušbauer, L. Krejčí - Lafata.
Neapol: Cabral - Ghúlam, Koulibaly, Henrique, Maggio - Inler, Gargano - De Guzmán, Hamšík, Callejón - Higuaín.

Předvádějí svou hru a fanoušci je ženou

„Velice dobře si domácí bilanci uvědomujeme, chceme tuto statistiku prodloužit. Jsem rádi, že nám domácí prostředí dodává sílu a přináší také výsledky. Velký dík patří fanouškům, doufáme, že znovu bude příležitost s nimi slavit," říká zkušený záložník Marek Matějovský.

V čem ale kouzlo Letné konkrétně spočívá? „Nemyslím si, že bychom doma a venku byli úplně jiný tým. Snažíme se tady předvádět svou hru, převážná většina fanoušků je našich, ženou nás. A že známe prostředí se vším všudy, tomu jen nahrává," přemítá Matějovský.

Od hořké porážky s Žilinou v Generali Areně dokázala v pohárech vyhrát jen Chelsea při svém tažení za triumfem v Evropské lize. Sparta přitom měla za soupeře také Palermo, CSKA Moskva, Liverpool, Feyenoord, Bilbao či Lyon. Nikdo z nich v Praze nezvítězil.

Poslední domácí zápasy Sparty v pohárech:
Listopad 2014ELSlovan Bratislava 4:0
Říjen 2014ELYoung Boys Bern 3:1
Srpen 2014ELZwolle 3:1
Červenec 2014LMMalmö 4:2
Červenec 2014LMTallinn 7:0
Červenec 2013ELHäcken 2:2
Poslední porážka na Letné:
Únor 2013ELChelsea 0:1
Listopad 2012ELLyon 1:1
Říjen 2012ELŠmona 3:1
Říjen 2012ELBilbao 3:1
Srpen 2012ELFeyenoord 2:0
Srpen 2012ELAdmira Wacker 2:2
Srpen 2011ELVaslui 1:0
Červenec 2011ELFK Sarajevo 5:0
Únor 2011ELLiverpool 0:0
Prosinec 2010ELCSKA Moskva 1:1
Říjen 2010ELLausanne 3:3
Září 2010ELPalermo 3:2
Předposlední porážka na Letné:
Srpen 2010LMŽilina 0:2

Pomoc může přijít z Bratislavy

Aktuálně třetí tým italské ligy však bude tvrdým oříškem.

„Každý zápas v domácím prostředí je svátkem, pro nás i naše fanoušky. Mohli jsme jim nabídnout dobrý fotbal. Chceme na to navázat," plánuje trenér Vítězslav Lavička.

Letenští mají k dobru ještě poslední zápas ve skupině I v Bernu, kde se nejspíš bude o postupu rozhodovat. Postup by však mohli oslavit již večer doma. To za předpokladu, že nad Neapolí zvítězí a Bern současně nevyhraje v Bratislavě nad Slovanem. Nebo Sparta s Neapolí remizuje a Bern se Slovanem prohraje.

„Věřím, že předvedeme výkon na hranici možností a že budeme Neapoli minimálně vyrovnaným soupeřem. To odhodlání z kabiny cítím," ujišťuje Lavička.

„Bylo by skvělé, kdyby se okolnosti večera sešly tak, abychom třeba i s pomocí Slovanu uhráli postupový výsledek. Jde však o to, abychom předvedli své herní maximum. To máme ve svých rukou. Co bude v Bratislavě, to už ne," uvědomuje si Lavička.

Sparta čeká návštěvu přes 16 tisíc diváků. Z Itálie má dorazit asi 880 fanoušků.

Jak dopadne odvetný duel základní skupiny Evropské ligy mezi Spartou a Neapolí?
Zvítězí Sparta
50,5 %
Nerozhodně
17,7 %
Vyhraje Neapol
31,8 %
Celkem hlasovalo 13569 čtenářů.

Reklama

Související témata: