Hlavní obsah

Podivná věc, kanonýr Lafata neproměnil šanci. Nezlobím se na něj, kroutil hlavou Lavička

Praha

Rozpaky neskrýval... Nikoli snad z toho, že si jeho tým cestu ze skupiny ještě neproklestil, ale z toho, že za předvedený výkon nebyl odměněn výhrou nad Neapolí. „Byl to zápas o jednom gólu, v němž nám chybělo o malinko víc fotbalové kvality a o trochu víc štěstí,“ povzdechl si sparťanský trenér Vítězslav Lavička poté, co duel s italským protivníkem skončil bezbrankovou remízou a on si společně s hráči užíval uznalý aplaus ochozů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička sleduje zápolení svých hráčů proti Neapoli.

Článek

Sparta sice měla proti Neapoli navrch, hlavně v první půli ji jasně přehrávala, jenže zúročení chybělo.

Šance se musí proměňovat, povzdechl si kouč

„Hráli jsme velice aktivně a přitom i zodpovědně, soupeře jsme do šancí nepouštěli, zatímco my si je vytvořili. V úvodním poločase to byl opravdu dobrý výkon," kvitoval letenský kouč hru svých svěřenců.

„Dokazovali jsme, že proti silným soupeřům hrát umíme," pochvaloval si poctivý výkon svých svěřenců. „Jenže v podobných v zápasech je důležité proměňovat šance, kterých nebývá tolik. To je vlastně to jediné, co nám chybí, abychom byli veselejší," glosoval Lavička dvakrát rezonující břevno i promarněnou vyloženou šanci Lafaty.

„Nezlobím se na něj, natož abych mu něco vyčítal. Vždyť pracoval na maximum, abychom na úspěch dosáhli. V minulosti nás svými góly dovedl k vítězstvím, dnes neměl takové štěstí, jako v předešlých zápasech."

Zvláštní uznání Dočkalovi

Stejně tak oceňoval účinkování Dočkala, který inkasoval hned v samém úvodu tvrdý zásah a zůstal otřesený na trávníku.

„Dostal od soupeře prudký úder kopačkou. V prvním momentě se skutečně vznášel otazník, zda bude schopen pokračovat, ale lékaři nakonec krvácení z nosu zastavili a on přes zlomenou nosní chrupavku nejenže utkání dohrál, ale byl hodně aktivní a mužstvu platný," chválil Lavička Dočkala, stejně jako Hušbauera, Matějovského a spol.

„Proti soupeřům kalibru Neapole je pro mé svěřence velkou motivací vyrovnat se fotbalistům těchto kvalit. A můj tým odvedl skutečně kvalitní práci," reagoval sparťanský kouč na komplimenty, jež se na něho a jeho tým hrnuly.

Teď ovšem půjde o to, aby na čtvrteční výkon Sparta navázala za dva týdny v Bernu a do jarní fáze Evropské ligy postoupila.

„Vím, že nám postačí i nerozhodný výsledek, ale je ošidné na remízu hrát. Pokud ale navážeme na výkon proti Neapoli a v Bernu ho zopakujeme, je reálné pomýšlet na postup," pravil odhodlaně Lavička.

Benítez uznal: Sparta nám dělala problémy

„Do přestávky nám dělala problémy Sparta, stejně jako hřiště, jehož stav byl na samé hranici regulérnosti," přiznával kouč Neapole Rafael Benítez, že jeho tým měl s hrou Pražanů do přestávky problémy.

„I proto, že jsem musel zpřeházet sestavu, neboť de Guzmán laborující s poraněným krkem nemohl nastoupit. Po půli jsme ale zvýšili intenzitu, měli šance a podali i mnohem lepší výkon, neboť jsme si přece zvykli na měkký a kluzký trávník, který znemožňoval kontrolu míče a dělal nám problémy při přízemních střelách na bránu, " kvitoval proměnu svých svěřenců po změně stran i pozitiva, jež na pražském vystoupení viděl.

„Nedostali jsme gól, navíc jsme postoupili do jarní fáze už kolo před koncem," pochvaloval si Benítez.

Reklama

Související témata: