Hlavní obsah

Teplice vezou z Minsku remízu 1:1

Dobrého výsledku dosáhli fotbalisté Teplic v úvodním utkání druhého předkola Poháru UEFA na půdě MTZ RIPO Minsk. Severočeský celek uhrál remízu 1:1. Český tým poslal v Bělorusku ve 34. minutě do vedení útočník Emil Rilke, v 70. minutě zařídil vyrovnání domácí Koncevoj. Odveta je na programu za dva týdny v Teplicích.

Článek

Teplické fotbalisty zastihl úvod utkání v lehkém útlumu, jako by na nich ještě ležel stín prohry v prvním ligovém kole v Mostě. V rozhárané partii plné nepřesností měli zpočátku mírně navrch domácí, kteří v prvním předkole senzačně vyřadili ze soutěže favorizovaný Ferencváros Budapešť.

Ale hosté svého soka do větší šance nepustil: pouze v páté minutě vypálil po chybě Saboua Vjačeslav Hleb, ovšem rána bratra záložníka londýnského Arsenalu gólmana Poštulku nezaskočila.

Od té doby teplický gólman příliš práce neměl, jen zpovzdálí sledoval, jak jeho spoluhráči v poli ztratili počáteční ostych a začali se prosazovat přes nejistou obranu soupeře. V jedenácté minutě nejprve nedopravil míč do prázdné branky ze dvou metrů kapitán Rada, který jen marně reklamoval faul domácího beka.

Vlastní gól si dal málem Michňuk

Pak se ke střelám z dálky odhodlali Krmaš s Verbířem, ale ani jejich projektily cíl netrefily. A vzápětí se neujala ani spolupráce Benáta s Verbířem, po níž si centr druhého jmenovaného málem do vlastní branky srazil Michňuk.

Tepličtí se ale ještě do poločasu gólového bonusu přece jenom dočkali. Po rychlé akci našel Sabou za domácími beky Doležala, jehož přesný pas před opuštěnou brankou útočník Rilke nemohl minout a v 34. minutě poslal Teplice do vedení.

Inkasovaný gól mužstvem litevského miliardáře Vladimira Romanova otřásl, domácí vyklidili bojové pozice a Tepličtí s přehledem kontrolovali vedení. V 51. minutě málem hosté Minsk ochromili souhrou útočných hrotů, ovšem Rilke po Maškově přiťuknutí pálil z hranice velkého vápna jen do gólmana Sulimy. Domácí mužstvo se trápilo a v útoku bylo neškodné, trestný kop špílmachra Mchitarjana pak v 65. minutě bezpečně lapil brankář Poštulka.

Dvacet minut před koncem přišel nečekaný úder

Ovšem dvacet minut před koncem přišel nečekaný úder. V době hluboké krize domácího celku se k centru z pravé strany dostal nehlídaný Afanasjev, do té doby neviditelný kanonýr Koncevoj se překvapivě vyšplhal nad vysokého obránce Ryšku a svojí hlavičku namířil přímo do šibenice.

Minsk vyrovací trefa vzkřísila, před teplickou branku létal každou chvíli nebezpečný centr, ovšem teplická obrana, dirigovaná veterány Hunalem a Radou, všechny ošemetné situace ráznými odkopy dokázala vyřešit. Tepličtí tak splnili svůj cíl: v Bělorusku neprohráli a do odvety si přivážejí i vstřelenou branku.

Remíza je cenná, řekl Mareček

Trenér teplických fotbalistů Vlastislav Mareček si cení remízy 1:1, kterou jeho tým uhrál. Teplický lodivod svůj tým pochválil hlavně za předvedený výkon v prvním poločase a litoval toho, že po změně stran Severočeši podlehli narůstajícímu tlaku domácího mužstva.

Mareček ale konečný stav bral. "Výsledek z Minsku má určitě svoji cenu, ale o postupujícím se bude rozhodovat až v odvetě. Teď jsme zatím jenom v poločase. Důležitý bude až rezultát po odvetě," řekl Mareček na pozápasové tiskové konferenci.

Dnešní bitva na stadionu Tractor v Minsku prý naplnila jeho očekávání. "Očekával jsem velmi těžký zápas a dnes se to jednoznačně potvrdilo. Ne náhodou Minsk v prvním předkole vyřadil favorizovaný Ferencváros Budapešť," uvedl Mareček. Z jeho pohledu se mu líbil zejména první poločas. Ve druhé půlce nás domácí v bouřlivém prostředí dostali pod tlak, hráli na riziko a my jsme byli hodně pasivní," uvedl teplický kouč.

Kouč měl velké výhrady k výkonu mužstva

K výkonu svého mužstva měl po utkání velké výhrady. "Určitě je znát to, že ligová soutěž teprve na začátku. V naší hře bylo hodně nevynucených chyb, což negativně ovlivnilo kvalitu utkání. Ale je jasné, že náš výkon musíme v dalších ligových i pohárových zápasech výrazně zlepšit," upozornil Mareček.

Trenéra MTZ RIPO Minsk Juri Puntus měl po utkání úplně opačné pocity než Mareček. "S výkonem mého týmu jsem spokojený byl, ale s výsledkem už vůbec ne. Myslím, že remíza 1:1 je málo," konstatoval Puntus. Uznal, že Teplice jsou před odvetou v lepší výchozí pozici. Ale předčasně své mužstvo neodepisuje. "Věřím, že se hráči v odvetě ještě o postup porvou," dodal Puntus.

MTZ RIPO Minsk - FK Teplice 1:1 (0:1)
Branka: 70. Koncevoj - 34. Rilke. Rozhodčí: Kenan - Šlomo, Ran (všichni Izr.). ŽK: Taraščik - Krmaš, Hunal. Diváci: 8500.
Minsk: Sulima - Taraščik, Staščeňuk, Michňuk, Bylina - Afanasjev, Popel, Žilavec (46. Todua) - Mchitarjan - Koncevoj, Hleb. Trenér: Puntus.
Teplice: Poštulka - Ryška, Rada, Hunal, Krmaš - Doležal (80. Fenin), Sabou, Benát, Verbíř - Mašek (67. Varadi), Rilke. Trenér: Mareček

Reklama

Související témata: