Hlavní obsah

Když nedostanu gól, jdeme dál, ví sparťanský brankář Štěch

Bern

Z lavičky náhradníků zvedlo čtyřiadvacetiletého gólmana Sparty Marka Štěcha zranění kolegy Davida Bičíka. Mezi tyčemi si počíná skvěle. Ve třech zápasech Synot ligy nedostal gól, nepřekonala ho ani věhlasná ofenzíva Neapole v Evropské lize. Jen příbramský Tomáš Pilík mu nasměroval v domácím poháru za záda dva trestné kopy. To je ale minulost. Teď se ke Štěchovi upínají naděje všech sparťanů. Když ve čtvrtek večer v posledním duelu Evropské ligy v Bernu nedostane gól, Sparta postoupí do jarní fáze soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský brankář Marek Štěch během středečního tréninku před utkáním Evropské ligy v Bernu.

Článek

„Uvědomuji si to. Může to být můj nejdůležitější zápas v dosavadní kariéře, významný je i pro Spartu a svým způsobem i pro český fotbal. Nesmíme prohrát, stačí jakákoliv remíza, takže teoreticky mohu nějaký gól dostat, ale do zápasu půjdu s cílem udržet čisté konto. To je jistota. Význam zápasu cítíme všichni, ale nikdo na mne nevyvíjí tlak, že já jsem ten, kdo rozhodne, To by byl i nesmysl. Bude nás na to na hřišti jedenáct,“ řekl odhodlaně Marek Štěch.

Nebezpečí hrozí od kamaráda Lecjakse

Hru Young Boys Bern a zejména jejich ofenzívu má nastudovanou. „Důkladně jsme si je prohlédli na videu. Mají silnou ofenzívu. Nebezpečí hrozí i ze standardních situací, které zahrává hodně Honza Lecjaks, a dávají z nich branky,“ upozornil na nebezpečí, které mu hrozí od jeho kamaráda, jemuž byl za svědka na svatbě.

Remíza Spartě stačí, ale... „Hrát se na ni rozhodně nedá! Nastoupíme s jasným cílem předvést naši ofenzivní hru a vyhrát. Samozřejmě jsme si dobře vědomi toho, že to bude těžké. Bern doma porazil Neapol i Slovan, ale to nás neděsí. Už jsme ukázali, že takové zápasy umíme,“ zdůraznil Štěch.

V Bernu se bude hrát na umělé trávě. Tenhle povrch nemá žádný fotbalista moc rád. „Když je umělka mokrá, míč rychleji odskakuje. Na suché do něj naopak musíte kopat větší sílou. Trénovali jsme na ní víc než týden, hráli i pohárovou odvetu s Příbramí. Myslím, že jsme si zvykli. Tráva v Bernu bude kvalitnější, hustší, podobná té, na jaké jsme hráli už ve Zwolle. To je pozitivní i pro nás. Je třeba se na ni správně obout a koncentrovat se na rychlý odskok i skluz míče,“ nabídl svůj recept, jak si poradit s umělým povrchem.

Na lavičce frustraci necítil

Když se v mužstvu sejdou dva kvalitní gólmani, nemusí to vždycky dělat dobrotu. Chytat chtějí oba, ale do brány může jen jeden. Marek Štěch ale vychází s jedničkou Bičíkem perfektně. Důležité je, být připravený a krýt záda. „V první řadě jsem spokojený, že se mi podařilo Davida dobře zastoupit. Brankář jde do každého zápasu s cílem a přáním vychytat čisté konto. Když se to podaří, je to ona pomyslná třešnička na dortu. Ale nikdy to není jen jeho práce. Vždycky mu musí pomoci spoluhráči především v obraně a já jim děkuji, protože mi hodně pomáhají a mají na těch nulách velký podíl. Ta čistá konta ale pořád nic neznamenají, dokud se nedojde ke konečnému cíli,“ zdůraznil Štěch.

Že by se ale v šesti utkáních, které v závěru podzimu odchytal, nějak mimořádně potil, to prý ne. „Nebyly to zápasy, v nichž bych měl hodně zákroků, ale kolikrát je horší, když na vás jde jedna nebezpečná střela za zápas a musíte si s ní poradit, protože utkání může rozhodnout. Vždycky to je o maximální koncentraci, protože nejde jen o střely, ale i o správné vyběhnutí na centr nebo přihrávku před branku. Mám-li vybrat jeden zápas, pak s Neapolí, která má obrovskou ofenzivní sílu a kvalitu. My jsme zápas sehráli výborně, přesto nebezpečné byly především jejich standardní situace,“ nabídl svůj pohled na situaci.

A ještě dodal: „Na lavičce jsem neprožíval žádná traumata. Roli dvojky jsem přijal v pohodě. Makal jsem na sobě dál a přidával si v tréninku. Když jsem věděl, že budu chytat za áčko, šel jsem za juniorku, což mi pomohlo. Teď se snažím odvádět maximum. Co bude, až se David uzdraví, neřeším.“

S Bičíkem vychází perfektně

Spoluhráči byli zvyklí na Bičíka, příchod Štěcha však pro něho ani obranu nebyl problém. „Skutečně nebyl, protože jsme v létě přišli s Davidem stejně. Na tréninku se před námi obránci točí, takže jsme sehraní. S Davidem i mladým gólmanem Vojtou Vorlem jsme naprosto v pohodě. David je o devět let straší, má víc zkušeností, poradí mi. Konzultujeme spolu a pomáháme si. Stejný přístup máme k Vojtovi. Vzájemně se respektujeme,“ zdůraznil Marek Štěch.

Zápasem v Bernu dlouhý podzim skončí. O tom, co bude dělat v krátké dovolené, má  Štěch jasno. „S mojí anglickou přítelkyní Louise a naší dcerou Lylou, které budou v únoru dva roky, chceme jet na čtyři dny do Paříže a ukázat jí Disneyland. Vánoce budeme trávit v Čechách, osm let jsem je zažíval v Anglii. Na přelomu roku tam poletíme, a už 5. ledna začíná příprava,“ pravil spokojeně.

Postoupí Sparta do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy?
Ano, v Bernu zvítězí a postoupí
54,9 %
Na hřišti Young Boys uhraje remízu a půjde dál
19,6 %
Ne, v Bernu prohraje
25,5 %
Celkem hlasovalo 9114 čtenářů.

Reklama