Hlavní obsah

Spartu čeká rozhodující zápas. Nastoupí v Bernu i s Lafatou?

Bern

I když začátek rozhodujícího zápasu skupiny I Evropské ligy mezi Young Boys Bern a Spartou se kvapem blíží, Pražané stále neodtajnili, zda jejich kapitán David Lafata nastoupí od 21.05 hodin na umělý trávník bernského Stade de Suisse. „Rozhodneme se skutečně až v té nejzazší chvíli. Je to i součást naší taktiky,“ prozradil kouč Vítězslav Lavička, že hosté chtějí ztížit i situaci domácím, kteří se na sparťanského kanonýra pečlivě připravují. Matematika je jasná. Spartě stačí k postupu remíza, domácí musí vyhrát, protože prvním postupujícím už je před duelem se Slovanem Bratislava SSC Neapol.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Davida Lafatu trápí bolavý bok.

Článek

Podmračená obloha přes den věstila, že večer bude hodně studený. Umělý povrch pořadatelé několikrát kropili. Zájem o zápas je prý velký, očekává se návštěva kolem dvaceti tisíc diváků. Z Prahy přijelo do hlavního města Švýcarska svůj tým podpořit na pět stovek fanoušků.

První variantou Přikryl

„Víme, o co se hraje. Samozřejmě start Davida Lafaty je v našich plánech důležitý, ale náš herní styl v žádném případě nebudeme měnit. Chceme v Bernu uspět a rozhodně se nesoustředíme na bránění remízy, byť by nám k postupu stačila. V Malmö se nám to nevyplatilo,“ konstatoval Lavička.

„Na remízu ani hrát neumíme. Budeme hrát náš fotbal s cílem zvítězit a postoupit do další fáze, po které všichni toužíme,“ řekl David Lafata a dodal: „Uvidíme, jak na tom budu těsně před zápasem. Když to půjde, nastoupím, ale nepůjdu na hřiště bez toho, abych byl mužstvu platný. Nemělo by smysl hrát o deseti,“ dodal ke svému zdravotnímu stavu.

I když o sestavě trenér Lavička nemluvil, v podstatě je jasná. Do fungující obrany sahat nebude, mezi tyče se postaví Marek Štěch, který ve čtyřech ze šesti soutěžních zápasů, které ve druhé polovině podzimu odchytal, nedostal gól. Jen příbramský Tomáš Pilík ho dvakrát překonal v pohárovém osmifinále. Ve středové řadě se místo zraněného Lukáše Váchy objeví opět Lukáš Mareček, další změny nelze očekávat, byť k dispozici už je uzdravený Tiémoko Konaté. Na hrotu se objeví buď Lafata, nebo Tomáš Přikryl. „Proti Příbrami si vedl dobře, věřím, že zvládne i takový zápas,“ uvedl Lavička s tím, že připraveni jsou i další dva útočníci Roman Bednář a Patrick Schick.

Bern si věří

Fotbalistům Young Boys Bern se daří. Vyhráli šest posledních zápasů. V Evropské lize porazili na své umělé trávě Neapol i Slovan. „Zápas je pro nás jako finále, které potřebujeme vyhrát. Jde v něm o všechno. Z mužstva cítím obrovské odhodlání a jsem přesvědčený, že máme na to, abychom postoupili. Proti nám stojí Sparta, která patří ke kvalitním evropským klubům, má v týmu hodně reprezentantů a českému národnímu týmu se daří. Pokud podáme náš maximální výkon, podaří se to a postoupíme,“ řekl před zápasem trenér Bernu Uli Forte.

„Bern se oproti prvnímu zápasu na Letné, kde jsme vyhráli 3:1, hodně zlepšil. My jsme ale také šli výkonnostně nahoru a máme se o co opřít herně i výsledkově,“ odmítl kouč Sparty jakékoliv obavy ze soupeře. „První zápas se Spartou nás skutečně zastihl v nedobrém období, kdy se nám herně ani výsledkově nedařilo. Teď jsme ale zpět, na vítězné vlně. Vyhráváme a podáváme kvalitní výkony. Chceme ukázat, že jsme silnější než v Praze,“ zdůraznil kouč domácích, který bere utkání jako podzimní derniéru, nikoliv loučení s Evropskou ligou.

Prozradil také, že ho bude hodně zajímat, jestli nastoupí Lafata. „Je to elitní střelec, dal v soutěži pět branek jako náš Hoaraou, ale Sparta není jen o něm. Pečlivě jsme se připravovali i na její standardní situace, kterých má několik variant, a nebezpečnou křídelní hru,“ prozradil Forte, kudy se ubíraly jeho myšlenky v přípravě na dnešní duel.

6. kolo Evropské ligy, skupina I
Začátek ve 21.05 hodin (přímo vysílá ČT Sport, on-line Sport.cz)
Předpokládané sestavy
YB Bern: Mvogo – Lecjaks, Von Bergen, Vilotič, Hadergjonaj – Sanogo, Junior, Gajič – Nuzzola, Kubo, Steffen – Hoarau. Trenér Forte.
Sparta: Štěch – Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa – Mareček, Matějovský – Dočkal, Hušbauer, Krejčí – Lafata (Přikryl). Trenér Lavička.
Nastoupí David Lafata v základní sestavě Sparty na hřišti Bernu?
Ano
78,4 %
Ne
21,6 %
Celkem hlasovalo 3618 čtenářů.

Reklama