Hlavní obsah

YB Bern - Sparta 2:0Štěch držel Spartu dlouho nad vodou, penalta však Pražany z pohárové Evropy odplavila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
75. Hoarau (penalta) 1 : 0
90. Steffen 2 : 0
Záznam online reportáže

Bern

Tažení Sparty fotbalovou Evropou uťala penalta nařízená čtvrt hodiny před koncem posledního duelu skupiny v Bernu. Pražané dlouho hájili bezgólový stav, který jim otvíral brány do jarního pokračování Evropské ligy, nad vodou je držely i vynikající zákroky gólmana Štěcha, jenže nejlepší hráč Pražanů na pokutový kop Hoaraua nedosáhl. Fotbalisté Young Boys Bern díky výhře korunované v nastaveném čase druhým gólem Steffena tak Spartu v tabulce předstihli a na pondělní losování Evropské ligy se mohou těšit oni.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Fotbalisté Bernu se radují z branky, kterou vstřelili z pokutového kopu do sítě Sparty.

Článek
Fotogalerie

Poločas žádná sláva. Rozháraný fotbal s oboustranně váznoucí kombinací a spoustou nepřesností ovšem Spartě nahrával, neboť v panující vlezlé zimě měla dost a dost času si přivyknout na umělou trávu a postupně se vyrovnat i s absencí kapitána Lafaty, který se nakonec neposadil ani mezi náhradníky.

Bezgólový stav Spartě vyhovoval

Hra Bernu ovšem také... Domácí sice vletěli do klíčové partie jako sršni a hned v první minutě měl hlavičkující Steffen velkou příležitost ke skórování, jenže Štěchovu bránu minul, čímž na třicet minut možnosti svého týmu vyčerpal. Možná právě tento moment vykolejil švýcarský soubor natolik, že se v dalším průběhu poločasu hledal a s hrou Sparty si nevěděl dost dobře rady. Domácím akcím chyběl nápad, moment překvapení a hlavně pak přesnost, takže Lavičkovi svěřenci je celkem v pohodě eliminovali.

Sami se sice až na jedinou výjimku, kdy střelu Krejčího bravurně vytahoval gólman Mvogo, do zakončení, natož pak šancí rovněž nedostávali, ale to je zase až tolik nemrzelo. Podstatné pro ně bylo, že drželi bezbrankový stav, který jim otvíral brány do jarních vyřazovacích bojů  play off.

A ty před nimi zůstaly otevřené i poté, co po půlhodině Kubo utekl Brabcovi, ale pálil vedle, stejně jako šest minut před přestávkou, kdy se tentýž hráč dostal k balónu odraženému od Holka, ale v největší šanci první půle selhal. Pokusil se překonat Štěcha technickou, ovšem nepříliš razantní střelou, s níž si sparťanský gólman perfektně poradil.

Štěch svůj tým podržel i podruhé

Tři minuty po přestávce se vytasil Štěch se zákrokem ještě brilantnějším. Hoarau zůstal v šestnáctce zcela nehlídaný a mohl se tudíž na centr Hadergjonaje nejen katapultovat nad letenské beky, ale hlavně nasměrovat balón k tyči. Sparťanský gólman ovšem jeho hlavičku zlikvidoval, takže nechal svůj celek dál žít.

Však mu také jeho předchůdce mezi letenskými tyčemi Vaclík chytající nyní v Basileji a přihlížející zápasu společně s Hybšem a Lustrinellim z tribuny uznale zatleskal.

Tlak Bernu se ovšem už dostavil a s přibývajícími minutami sílil. Zvláště, když sparťanská obrana přespřílišnou jistotou neoplývala a zvláště s centrovanými míči začala mít nevýslovné problémy. Některé akce hasila na poslední chvíli...

Až penalta přinesla rozřešení

Čtvrt hodiny před koncem dokonce rukama, neboť Kadeřábek se opřel do Vilotiče a sudí nařídil penaltu. Štěch sice směr střely exekutora Hoaraua vystihl, na balón si sáhl, ale vyrazit ho nestačil.

Bern vedl a v ten moment se brány do jarního pokračování Evropské ligy otevřely před ním. Hlavičkující Hušbauer je mohl vzápětí zase přibouchnout, jenže jeho dobře umístěnou hlavičku Mvogo akrobaticky vyškrábl.

Trenér Lavička za této konstelace pochopitelně riskoval, poslal do hry i Bednáře a vsadil vše na útok, jenže vše už bylo marné. Zvláště, když Holek v samém závěru po přihrávce Marečka stoprocentní příležitostí k vyrovnání pohrdl a bránu vůbec netrefil!

Gól Steffena v nastaveném čase pak už představoval jen hořkou tečku za loučením Sparty s jarní pohárovou Evropou, kterou měli letos Pražané hodně blízko. Poprvé od roku 2010 tak v ní nebude mít český fotbal zastoupení.

Zápas 6. kola skupiny I Evropské ligy:
Young Boys Bern - Sparta Praha 2:0 (0:0)
Branky: 75. Hoarau z penalty, 90.+4 Steffen. Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Aktas (všichni Turecko). ŽK: Hadergjonaj, Steffen - Costa, Dočkal, Kadeřábek, Brabec. Diváci: 15 150.
Bern: Mvogo - Hadergjonaj, Vilotič, Von Bergen, Lecjaks - Steffen, Gajič (89. Rochat), Sanogo Junior, Nuzzolo (63. Zárate) - Kubo (82. Bertone), Hoarau. Trenér: Forte.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa (81. Schick) - Matějovský, Mareček, Hušbauer (85. Bednář) - Dočkal, L. Krejčí - Přikryl (60. Konaté). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: