Hlavní obsah

Na vyhazov nemyslím, přiznal kouč Sparty Lavička po vyřazení v Bernu

Bern

Konec nadějí. Sparta se porážkou 0:2 v Bernu rozloučila s pohárovou Evropou. Znovu selhala v klíčovém zápase. Hned po utkání padla otázka, zda přežije na její lavičce kouč Vítězslav Lavička...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný trenér Sparty Vítězslav Lavička na Stade de Suisse ve švýcarském Bernu.

Článek
Fotogalerie

„O odvolání nepřemýšlím. Není to otázka pro mě, ale pro vedení klubu, kterému teď budu skládat účty a analyzovat podzim. Netuším, jak to dopadne," konstatoval viditelně zklamaný kouč.

Lafata chyběl 

Porážku a vyřazení nesl těžce, ale rozhodně ne jako hanbu po špatném výkonu. „Nemyslím si, že bychom v Bernu herně propadli. Chybělo nám přesnější zakončení v pokutovém území. Šance jsme si dokázali vytvořit. Přijeli jsme se záměrem hrát ofenzivní fotbal, útočit a dát gól. To se nám bohužel nepodařilo," litoval Lavička.

„Šance měla obě mužstva, ale brankáři svoje týmy podrželi. Zápas rozhodla penalta, po níž se domácí dostali na koně. My jsme měli v závěru ještě dvě velké příležitosti, ale Hušbauer ani Holek je bohužel neproměnili. V závěru jsme hráli na riziko a inkasovali podruhé. Zatímco v první půli jsme hráli aktivně, ve druhé jsme se nechali zatlačit. Naše kombinace už nebyla tak přesná. To byla chyba," dodal.

Lavička, stejně jako hráči, litoval absence kapitána a kanonýra Davida Lafaty. „Je to pro nás klíčový hráč, střelec, jeho góly rozhodují zápasy. Samozřejmě chyběl hodně, ale zranění ho i přes velkou snahu lékařského týmu na trávník nepustilo. Na to se nemůžeme vymlouvat. Přibyl ani Konaté se neprosadili, kdyby tam byl Lafata, třeba by nějakou dal, ale to jsou kdyby," pravil smířlivě.

Problém: Efektivita a proměňování šancí

Sparta nezvládá klíčové zápasy, což ukázala v Malmö, Bernu a konečně i v domácí lize v Plzni. „Jmenovatel je společný, nebyli jsme efektivní ve finální fázi a zakončení. Musíme na tom zapracovat, protože v zápasech, v nichž rozhodují detaily, musíte prostě šance proměnit," nabídl řešení.

Podzim však kouč Sparty hodnotí pozitivně. „Bohužel jsme vypadli z pohárové Evropy, ale domácí nejvyšší soutěži jsme v kontaktu s vedoucí Plzní. Ve skupině Evropské ligy jsme výkonnostně i bodově sehráli důstojnou roli. Nehodnotil bych proto podzim vyloženě jako špatný. Samozřejmě ta vyřazení mrzí a moc. Máme co zlepšovat a musíme se co nejlépe připravit na jaro," podíval se Lavička dopředu s vírou, že u toho ještě bude.

Odvolá Sparta po vyřazení v Evropské lize trenéra Vítězslava Lavičku?
Ano
24,8 %
Ne
75,2 %
Celkem hlasovalo 10455 čtenářů.

Reklama