Hlavní obsah

Sparta vydělala 55 miliónů, dalších dvaadvacet ale v Bernu nechala

Večer plný ztrát. Fotbalisté pražské Sparty přišli na umělém trávníku Stade de Suisse o postup do jarní části Evropské ligy a tím pádem o další kvalitní duely na pohárové scéně. Ale jak se říká, o peníze jde vždycky až v první řadě. Také tato ztráta je citelná, z Bernu mohli Letenští odjíždět o 22 miliónů korun bohatší. Celkem letos Sparta v Evropské lize vydělala 55 miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Smutný sparťan Josef Hušbauer.

Článek
Fotogalerie

Už dávno v pohárové Evropě nerýžují. A ve srovnání s Plzní jsou sparťané v tomto směru chudí příbuzní. Viktoria za tři minulé mimořádné sezóny, během nichž si pod taktovkou Pavla Vrby dvakrát zahrála v Lize mistrů, zinkasovala od UEFA celkem pohádkových 698 miliónů korun!

Sparta účinkovala v Lize mistrů naposledy před devíti lety, od té doby na prémiích jen paběrkuje. Když letos vypadla ve 3. předkole s Malmö, přišla o jistých 58 miliónů korun, které by jí vynesla účast v play off.

V případě postupu do hlavní soutěže se pak nabízely zisky ještě mnohem tučnější. Paušální příjem 239 miliónů korun plus prémie 27,8 miliónu za každé vítězství a poloviční suma za remízu.

Kolik Sparta vydělala v EL:
Postup do skupiny35,75 miliónu
Tři výhry16,5 miliónu
Remíza2,75 miliónu
Celkem55 miliónů korun
Přepočet v kurzu 27,50 Kč za euro.

Evropská liga není zdaleka tak lukrativní

Letenští nakonec museli být rádi, že se přes Zwolle prokousali aspoň do Evropské ligy. Ta se ovšem se svojí lukrativnější sestrou nedá srovnat. Start ve skupině, tři výhry a jedna remíza v ní vynesly do sparťanské pokladny celkem 55 miliónů korun. Víc nic.

Spartě stačila na hřišti Young Boys k postupu i remíza, na dálku navíc stále soupeřila s Neapolí o první příčku. Prohrála však 0:2.

Snadno se dá vyčíslit, na kolik jí tato porážka vyšla - 5,5 miliónu za výhru, 5,5 miliónu za postup, 11 miliónů za první místo ve skupině (případně 5,5 miliónu za druhé). V Bernu tak vyhodila oknem solidních 22 miliónů korun...

Reklama

Související témata: