Hlavní obsah

YB Bern - Everton 1:4Lecjaksův Bern pokazil první zápas, Neapol deklasovala Trabzonspor, za Liverpool skóroval Balotelli

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Neapole deklasovali v úvodním zápase 2. kola Evropské ligy venku turecký Trabzonspor 4:0 a už počtvrté v řadě v soutěži neinkasovali. Young Boys Bern, který stejně jako italský celek postoupil ze "sparťanské" základní skupiny I, nestačil ani s Janem Lecjaksem v sestavě na Everton a prohrál 1:4. Inter neudržel vedení na hřišti Celticu Glasgow a remizoval 3:3, Liverpool porazil díky Balotelliho penaltě Besiktas Istanbul 1:0.

Foto: Thomas Hodel, Reuters

Raphael Nuzzolo (vlevo) a Steve von Bergen z Bernu po prohře s Evertonem.

Článek
Fotogalerie

Neapol si vytvořila pohodlný náskok už v první půlhodině a výraznou měrou k němu přispěla zimní posila ze Sampdorie Janov Gabbiadini. Třiadvacetiletý útočník si připsal asistenci na gól Higuaína na 2:0 a následně po přesném Mertensově centru v 27. minutě vstřelil další branku Partenopei.

Mertens mohl v závěru navýšit náskok hostů, pokutový kop nařízený po faulu Atika ale nevyužil. Čtvrtého gólu se Italové přesto dočkali, v nastavení se trefil Zapata. Trabzonspor ani na pátý pokus nezvládl zápas vyřazovací části Evropské ligy.

Everton se poprvé utkal v soutěžním utkání se švýcarským celkem a na umělé trávě v Bernu mu to zpočátku nešlo. V desáté minutě nejlepší střelec domácích Hoarau otevřel skóre povedenou střelou zpoza šestnáctky.

Everton rychle reagoval

Klub z Liverpoolu však na nepříznivý stav rychle zareagoval a v rozmezí 24. a 39. minuty se prosadil hned třikrát. Hvězdou zápasu byl útočník Lukaku, jenž si připsal hattrick, a jeho tým si do domácí odvety nese vedení 4:1 i díky tomu, že Hoarau neproměnil v druhém poločase penaltu.

Divokou přestřelku viděli návštěvníci stadionu Celtic Park, kde celek z Glasgow přivítal milánský Inter. Hosté vedli po třinácti minutách zásluhou Shaqiriho a Palacia o dvě branky, domácí se ale do hry vrátili dvěma slepenými góly z 24. a 26. minuty. Nejprve se trefil Armstrong, jenž do Celticu přestoupil na začátku února z Dundee United, vyrovnání pak zařídil vlastní brankou Campagnaro.

Těsně před pauzou vedení pro hosty znovu zařídil Palacio po chybě brankáře Gordona. O výhru Inter přišel až ve třetí minutě nastavení, po Hendersonově pasu se prosadil střídající Guidetti, který v Celticu hostuje z Manchesteru City.

Besiktas bez Tomáše Sivoka přišel o cennou remízu ze hřiště Liverpoolu až v závěru. Bránící hráč hostů fauloval v šestnáctce Ibeho a střídající Balotelli s přehledem penaltu proměnil. Angličané si počtvrté v řadě poradili s tureckým soupeřem.

Druhý tým italské ligy AS Řím remizoval v utkání s Feyenoordem Rotterdam, kterému předcházely násilnosti fanoušků nizozemského celku. Za svoji aktivitu od začátku zápasu byl nejprve odměněn Gervinho, jenž se v sedmi zápasech EL podílel na pěti gólech Římanů: čtyřikrát skóroval a jednou asistoval. Feyenoord inkasoval v evropské soutěži po 306 minutách.

V 55. minutě vyrazil domácí brankář Skorupski Immersovu hlavičku pouze ke Kazimovi-Richardsovi a ten zajistil Feyenoordu remízu 1:1. Opakované záběry však ukázaly, že branka neměla být uznána kvůli ofsajdu.

Nejlepší střelec Tottenhamu v EL Harry Kane zůstal zpočátku pouze na lavičce, přesto se Kohouti dostali do vedení proti Fiorentině už po několika minutách. Po Paulinhově rohovém kopu se pěknou střelou z voleje blýskl Soldado.

Hosté ale ještě do přestávky vyrovnali, Fernándezův přímý kop se po zákroku gólmana Llorise odrazil pouze k Basantovi a ten si připsal první gól v tomto ročníku soutěže. V druhém poločase se stav nezměnil a Fiorentina podeváté v řadě venku v evropské soutěži neprohrála.

Obhájce titulu Sevilla i bez zraněné brankářské jedničky Beta zvládla duel s Mönchengladbachem, o výhře Andalusanů 1:0 rozhodl v 70. minutě Iborra. Další španělský celek Villarreal porazil 2:1 Salcburk.

Kyjev srazila dvě vyloučení, opět zářil Dost

Dynamo Kyjev od 19. minuty vedlo na hřišti francouzského Guingampu, celý druhý poločas ale muselo odehrát po dvojnásobném vyloučení v devíti a to se mu stalo osudným. V 72. minutě se trefil s pěti brankami v EL nejlepší střelec Guingampu Beauvue a o tři minuty později dokonal obrat střídající Diallo.

Nizozemský útočník Bas Dost ve službách Wolfsburgu potvrdil formu z posledních duelů a na výhře 2:0 se Sportingem Lisabon se podílel oběma brankami. Dost vstřelil v roce 2015 už devět soutěžních gólů. Ondřej Mazuch ani Jan Laštůvka se nezapojili do utkání Dněpropetrovsku s Olympiakosem Pireus, jež skončilo 2:0

Úvodní zápasy 2. kola fotbalové Evropské ligy:
Young Boys Bern - Everton 1:4 (1:3)
Branky: 10. Hoarau - 24., 39. a 58. Lukaku, 28. Coleman. ČK: 63. Stones (Everton).
FC Turín - Bilbao 2:2 (2:1)
Branky: 18. a 42. López - 9. Williams, 73. Gurpegi.
Wolfsburg - Sporting Lisabon 2:0 (0:0)
Branky: 46. a 63. Dost.
Dněpropetrovsk - Olympiakos Pireus 2:0 (0:0)
Branky: 50. Kankava, 54. Rotan.
Trabzonspor - Neapol 0:4 (0:3)
Branky: 6. Henrique, 20. Higuaín, 27. Gabbiadini, 90.+2 Zapata.
AS Řím - Feyenoord Rotterdam 1:1 (1:0)
Branky: 22. Gervinho - 55. Kazim-Richards.
PSV Eindhoven - Zenit Petrohrad 0:1 (0:0)
Branka: 64. Hulk.
Aalborg - Club Bruggy 1:3 (0:2)
Branky: 71. Helenius z pen. - 25. Oularé, 29. Refaelov, 61. vlastní Petersen.
Sevilla - Mönchengladbach 1:0 (0:0)
Branka: 70. Iborra.
Ajax Amsterodam - Legia Varšava 1:0 (1:0)
Branka: 35. Milik.
Anderlecht - Dynamo Moskva 0:0
ČK: 75. Büttner (Dynamo).
Guingamp - Dynamo Kyjev 2:1 (0:1)
Branky: 72. Beauvue, 75. Diallo - 19. Veloso. ČK: 39. Jarmolenko, 45. Belhanda (oba Dynamo).
Villarreal - Salcburk 2:1 (1:0)
Branky: 32. Uche, 54. Čeryšev - 48. Soriano z pen.
Liverpool - Besiktas 1:0 (0:0)
Branka: 85. Balotelli z pen.
Tottenham - Fiorentina 1:1 (1:1)
Branky: 6. Soldado - 36. Basanta.
Celtic Glasgow - Inter Milán 3:3 (2:3)
Branky: 24. Armstrong, 26. vlastní Campagnaro, 90.+3 Guidetti - 13. a 45. Palacio, 4. Shaqiri.

Reklama