Hlavní obsah

Mönchengladbach - Sevilla 2:3Obhájce titulu prošel v Evropské lize do osmifinále přes Mönchengladbach. Liverpool je vyřazen

Sevilla
Aktualizováno

Fotbalisté Sevilly jsou o krok blíž k obhajobě titulu v Evropské lize. V odvetě 2. kola vyhráli na hřišti Borussie Mönchengladbach 3:2 a postoupili do osmifinále. Zklamání naopak zažívají fanoušci Liverpoolu. Reds neudrželi vedení 1:0 z prvního utkání s Besiktasem a v penaltovém rozstřelu v Istanbulu prohráli 4:5. Young Boys Bern, za které odehrál 57 minut český obránce Jan Lecjaks, na podlehli domácímu Evertonu 1:3.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Útočník Sevilly Carlos Bacca slaví gól v síti Mönchengladbachu.

Článek

Sevilla sice v prvním poločase hned dvakrát ztratila vedení, v 79. minutě ale rozhodl o výhře obhájce titulu Vitolo, jenž si v zápase připsal hned dva góly. Mönchengladbach v té době hrál už v deseti po vyloučení střelce první branky domácích Xhaky. Andaluský celek přerušil nepříznivou sérii sedmi venkovních zápasů v evropských pohárech bez vítězství.

Bern začal na hřišti Evertonu dobře. Už ve 13. minutě pohotově dorazil míč za Howardova záda Sanogo Junior a o chvíli později trefil obránce hostů Sutter břevno.

Pak už ale úřadovali domácí. Nejprve brankář Wölfi fauloval ve vápně Naismithe a Lukaku se z penalty nezmýlil. Belgický reprezentant pět minut poté přidal druhou trefu a v dvojzápase s Bernem se prosadil celkem pětkrát. Ke krajanovi se v 42. minutě přidal Mirallas a Everton zůstal posledním zástupcem anglické Premier League v Evropské lize.

Povedený debut v Evropské lize za Besiktas prožil čtyřiadvacetiletý záložník Tolgay Arslan. V 61. minutě jej trenér Bilič poslal na hřiště a o jedenáct minut později bývalý hráč Hamburku vyrovnal stav dvojzápasu s Liverpoolem. V závěru mohl o postupu domácích rozhodnout Ba, trefil však břevno.

V penaltovém rozstřelu však turecký celek postup už vybojoval, v páté sérii přestřelil Gönenovu bránu obránce hostů Lovren. Tomáš Sivok nebyl kvůli zranění zařazen na pohárovou soupisku Besiktase.

Fiorentina vyřadila Tottenham

AS Řím na konci prvního dějství v Rotterdamu vystupňovalo tlak, který vedl v Ljajičův gól po povedeném Torosidisově centru v druhé minutě nastavení. V 54. minutě šli navíc domácí po vyloučení Te Vredeho do oslabení. Fanoušci Feyenoordu v reakci na to naházeli na hřiště předměty a utkání bylo na 20 minut přerušeno.

Téměř ihned po opětovném startu ale domácí vyrovnali, prosadil se Manu, jenž byl do hry poslán až po přerušení. Radost rotterdamským fanouškům však vydržela pouhé tři minuty, druhou asistenci si připsal Torosidis a rozhodující trefou se blýskl Gervinho.

Tottenham měl po půlhodině hry na hřišti Fiorentiny velkou příležitost, když šli hned dva hráči na brankáře. Soldado však nabíhajícímu Chadlimu nenahrál přesně a brankář Neto včas zasáhl. První gól tak vstřelil v 54. minutě po Badeljově pasu domácí útočník Gómez.

Na konečných 2:0 následně upravil egyptský reprezentant Salah, který ve Fiorentině hostuje z londýnské Chelsea. Viola pojedenácté v řadě neprohrála soutěžní zápas a potvrdila, že se jí proti anglickým týmům doma daří: v pěti utkáních udržela čisté konto.

Dněpropetrovsk postupuje přes Olympiakos

Sporting Lisabon musel proti Wolfsburgu dotáhnout dvoubrankové manko a tomu uzpůsobil herní styl. V závěru prvního poločasu měl několik slibných šancí, většině pokusů však chyběla přesnost a zápas skončil bez branek.

Dněpropetrovsk šel do odvety na hřišti Olympiakosu s náskokem 2:0 a po remíze 2:2 v Řecku poprvé v historii postoupil do osmifinále Evropské ligy. Ondřej Mazuch ani Jan Laštůvka do zápasu nezasáhli.

Salcburk první duel ve Španělsku s Villarrealem prohrál 1:2, naději na postup ale vykřesal už v 19. minutě odvety, když Djuricin lehce tečoval Sabitzerovu střelu a poslal rakouský celek do vedení. Hosté však díky dvěma brankám Vietta obrátili stav a na 3:1 zvýšil Dos Santos.

Inter využil přesilovku, kterou mu od 37. minuty nabídl vyloučený obránce Celtiku Van Dijk, až v závěru. Dvě minuty před koncem se prosadil střelou zpoza vápna Guarín. Neapol si pohlídala postup přes turecký Trabzonspor a po venkovním duelu (4:0) zvítězila i doma, jediný gól zápasu dal De Guzmán a Italové už popáté v řadě v EL neinkasovali. Postoupil také Turín s celkovým skóre 5:4 proti Bilbau.

Osmifinálové dvojice budou vylosovány v pátek.

Odvetné zápasy 2. kola fotbalové Evropské ligy:
Dynamo Moskva - Anderlecht 3:1 (0:1)
Branky: 47. Kozlov, 64. Jusupov, 90.+5 Kurányi - 29. Mitrovič. První zápas: 0:0, postoupilo Dynamo.
Zenit Petrohrad - PSV Eindhoven 3:0 (1:0)
Branky: 29. a 67. Rondón, 48. Hulk. První zápas: 1:0, postoupil Zenit.
Fiorentina - Tottenham 2:0 (0:0)
Branky: 54. Gómez, 71. Salah. První zápas: 1:1, postoupila Fiorentina.
Inter Milán - Celtic Glasgow 1:0 (0:0)
Branka: 88. Guarín. ČK: 37. Van Dijk (Celtic). První zápas: 3:3, postoupil Inter.
Dynamo Kyjev - Guingamp 3:1 (1:0)
Branky: 31. Teodorczyk, 46. Bujalskij, 75. Gusev z pen. - 66. Mandanne. První zápas: 1:2, postoupilo Dynamo.
Salcburk - Villarreal 1:3 (1:1)
Branky: 18. Djuricin - 33. a 76. Vietto, 79. Dos Santos. První zápas: 1:2, postoupil Villarreal.
Legia Varšava - Ajax Amsterodam 0:3 (0:3)
Branky: 11. a 43. Milik, 13. Viergever. První zápas: 0:1, postoupil Ajax.
Mönchengladbach - Sevilla 2:3 (2:2)
Branky: 19. Xhaka, 29. Hazard - 26. a 79. Vitolo, 8. vlastní Stranzl. ČK: 69. Xhaka (Mönchengladbach). První zápas: 0:1, postoupila Sevilla.
Besiktas - Liverpool 1:0 po prodl. (1:0, 0:0), pen. 5:4
Branka: 72. Arslan. První zápas: 0:1, postoupil Besiktas.
Everton - Young Boys Bern 3:1 (3:1)
Branky: 25. z pen. a 30. Lukaku, 42. Mirallas - 13. Sanogo Junior. První zápas: 4:1, postoupil Everton.
Bilbao - FC Turín 2:3 (1:2)
Branky: 44. Iraola, 61. De Marcos - 16. Quagliarella z pen., 45.+3 López, 68. Darmian. První zápas: 2:2, postoupil Turín.
Sporting Lisabon - Wolfsburg 0:0
První zápas: 0:2, postoupil Wolfsburg.
Club Bruggy - Aalborg 3:0 (1:0)
Branky: 11. Vázquez, 64. Oularé, 74. Bolingoli-Mbombo. První zápas: 3:1, postoupily Bruggy.
Olympiacos Pireus - Dněpropetrovsk 2:2 (1:1)
Branky: 14. Mitroglu, 90. Domínguez z pen. - 22. Fedeckij, 90.+2 Kalinič. ČK: 52. Milivojevič (Olympiacos). První zápas: 0:2, postoupil Dněpropetrovsk.
Neapol - Trabzonspor 1:0 (1:0)
Branka: 19. De Guzmán. První zápas: 4:0, postoupila Neapol.
Feyenoord Rotterdam - AS Řím 1:2 (0:1)
Branky: 57. Manu - 45.+2 Ljajič, 60. Gervinho. ČK: 54. Te Vrede, 57. Mulder (oba Feyenoord, Mulder mimo hřiště). První zápas: 1:1, postoupilo AS Řím.

Reklama