Hlavní obsah

Hrdlička se trefil jako v dorostu

Radek MalinaPrávo

V letošní sezóně zatím Tomáš Hrdlička v dresu fotbalové Slavie nedostával příležitost pravidelně. Ve čtvrtečním večeru při souboji s irským Corkem City (2:0) v úvodním utkání 1. kola Poháru UEFA si však řekl o místo v sestavě velmi důrazně.

Článek

"Byl to můj nejlepší výkon v sezóně. Jak by ne, když jsem toho moc neodehrál. Taky jsem byl pořádně nabuzený," usmíval se po zápase blaženě Hrdlička, který nastoupil v záložní řadě Slavie. "Hrál jsem ofenzívního středového záložníka, to mi sedí. Navíc jsem měl hodně prostoru," pochvaloval si po souboji s Corkem City.

Od počátku patřil k těm lepším na hřišti. Ale v koncovce se dlouho nemohl prosadit. Zazdil i dvě tutové příležitosti. Nejprve jeho ránu z velkého vápna brankář Devine vytěsnil na tyč, pak v závěru prvního poločasu po centru Krajčíka hlavičkující Hrdlička opět nechal vyniknout gólmana. "Při té první situaci jsem byl trošku v záklonu, to postavení nebylo ideální. Ale ta druhá šance mě mrzela hodně, to jsem měl dát," sypal si popel na hlavu po utkání.

I kvůli jeho zahozeným šancím hrála Slavia v poločase 0:0. "V kabině jsme si s klukama říkali, že je to jen otázka času. Že gól určitě přijde," vyprávěl. Ten první zařídil právě on, když v 62. minutě z trestného kopu parádně zatočil míč přes zeď do šibenice. "Takový pěkný gól jsem dal naposledy někdy v dorostu," smál se střelec. "Na standardku jsem byl určený já a Lukáš Jarolím. Věřil jsem si, tak jsem míč vzal a šel na to," vzpomínal, jak si postavil míč, udělal dva kroky zpět a následně prakticky bez rozběhu míč uklidil do sítě.

Hodně těžká minutka

"Víc nepotřebuji. Zkouším to tak i na tréninku." Nepovažoval se za spasitele, přestože jeho gól otevřel Slavii cestu k vítězství. "Už jsem se trefil i proti Vigu. Ale to jsme vlastně nepostoupili. Byl to důležitý gól, ale ten nejdůležitější zatím ještě ne," uculoval se Hrdlička.

Po jeho trefě Slavia na několik desítek vteřin absolutně vypadla z rytmu. Hráči irského Corku pak třikrát trefili konstrukci Kozáčikovy svatyně, a tak bylo Pražanům hodně horko. "To byla hodně nepříjemná minuta," uznal Hrdlička. "Chtěli jsme je nechat trošku hrát, abychom měli prostor pro brejky, ale ne takhle. Měli jsme pořádně štěstí, že to netrefili," uznal slávistický středopolař. "Zápas klidně mohl skončit naším vítězstvím pět dva," připustil, že obrany na obou stranách nebyly nejpevnější.

Jeho zápis do střelecké listiny nezůstal osamocený. Deset minut před koncem se trefil hlavou Piták, a tak má Slavia pro odvetu dvoubrankový náskok. To považuje Hrdlička za dostatečné: "Mohlo to skončit sice výraznějším rozdílem, ale tohle je dobré. V Irsku se nemusíme nikam hnát. Máme dobrou výchozí pozici."

Reklama

Související témata: