Hlavní obsah

Blamáž dokonána. Po dvaceti letech nemá anglický fotbal ve čtvrtfinále zastoupení

Londýn/Praha

Pohroma anglických klubů je dokonána. I Everton po kyjevské blamáži vypadl z Evropské ligy, takže poprvé od sezóny 1992/93 nebude mít anglický fotbal ve čtvrtfinále evropských pohárových soutěží zastoupení. Žádný div, že na ostrovech takovouto potupu těžko vydýchávají a hledají odpověď na otázku, proč jejich týmy v konfrontaci s mužstvy kontinentu tak totálně propadly.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Rozzlobený trenér Chelsea José Mourinho.

Článek

Everton představoval poslední naději. Po domácí výhře 2:1 ovšem v kyjevské odvetě totálně selhal, s Dynamem prohrál ostudně 2:5 a s Evropskou ligou se rozloučil.

„Způsob, jakým se Everton zhroutil, byl ohromující. Jeho hráči ztratili tvář i srdce," shodli se fotbaloví experti z ostrovů po blamáži, kterou si slavný klub na Ukrajině prožil.

„Šokující o to víc u klubu, který ve svém chorálu zpívá: Bojovat, bojovat, bojovat ze všech sil pro modrý dres," glosovali odevzdanost, které svěřenci trenéra Roberta Martíneze podlehli.

Jak končily anglické týmy?
Liverpool (26. února - Evropská liga): Poté, co skončil třetí ve své skupině Ligy mistrů, přestoupili Reds do Evropské ligy. Mezi posledními 32 týmy však skončili poté, co neuspěli s tureckým Besiktasem v penaltovém rozstřelu.
Tottenham (26. února - Evropská liga): Dostal se mezi posledních 32 mužstev, vypadl však s Fiorentinou po prohře 0:2 v odvetě.
Chelsea (11. března - Liga mistrů): Mourinhův tým vypadl v osmifinále s Paris SG v prodloužení, i když soupeř hrál odvetu 90 minut jen v deseti bez vyloučeného Ibrahimovice. Blues doplatili na pravidlo o větším počtu gólů vstřelených na soupeřově hřišti.
Arsenal (17. března - Liga mistrů): Kanonýři skončili na podceňovaném Monaku rovněž v osmifinále. Po domácí prohře 1:3 jim výhra 2:0 v odvetě nestačila, o jejich vyřazení rozhodlo pohárové pravidlo o větším počtu branek vstřelených venku.
Manchester City (18. března - Liga mistrů): Putování anglických mistrů skončilo opět v osmifinále a znovu na Barceloně. A po dvou prohrách 1:2 a 0:1 k tomu.
Everton (19. března - Evropská liga): Poslední naděje anglického fotbalu vyhořela v Kyjevě. Prohrála odvetu s Dynamem 2:5 a zůstalo tak u účasti mezi posledními 32 týmy.

„Za drtivou prohru nenesou odpovědnost jen obránci, tu na sebe musí vzít celý tým," nešetřil své svěřence Martínez, který byl sám zaskočen školáckými chybami, jichž se jeho hráči dopouštěli a které mohly vyústit v ještě vyšší debakl. Vždyť Dynamo minimálně tři čtyři další stoprocentní šance nevyužilo.

„V posledních dvou zápasech fungovala naše defenziva perfektně. V domácím utkání jsme dostali od Ukrajinců jen jeden gól, v posledním ligovém střetnutí s Newcastlem jsme udrželi čisté konto," připomínal, že výprasku v Kyjevě nic nenasvědčovalo.

Jenže k němu došlo, i Everton evropskou pohárovou scénu opustil a anglické kluby tak jen sledovaly, jak se losovalo čtvrtfinále Ligy mistrů a Evropské ligy. Po více než dvaceti letech bez jejich účasti.

Proto se teď na ostrovech rozebírá, proč k podobnému ústupu z pozic došlo. Přemíra zápasů? Nahuštěný program? Absence zimní přestávky a z toho pramenící přetížení hráčů? Anebo špatná výchova vlastních hráčů a chybná přestupová politika k tomu? Či snad zaostávání v taktice a herním progresu za starým kontinentem?

Takových a podobných otázek se vynořila spousta. Fotbalová Anglie se zatím utěšuje tím, že šlo o selhání výjimečné. Až další pohárové sezóny ovšem odpoví, zda tomu tak skutečně bylo.

Reklama

Související témata: