Hlavní obsah

Jarolím s Marečkem hráče chválili, Hapal nevěřil vlastním očím

PRAHA

V Poháru UEFA už pokračuje jediný český celek. Pražská Slavia dokázala vyhrát i odvetu v irském Corku City a postoupila do hlavní fáze. Ze hry jsou naopak Teplice a ostravský Baník. Zatímco Teplice na hřišti Espaňolu Barcelona bojovaly o postup až do konce, Baník si z nizozemského Heerenveenu přivezl debakl 0:5 a trenér Pavel Hapal ještě po utkání nevěřil vlastním očím.

Článek

Trenér Slavie Karel Jarolím po výhře a postupu ocenil, jak se jeho hráči dokázali vyrovnat s tvrdostí soupeře. "Když jsem po prvních třech minutách viděl, jak rozhodčí pouští hru až na hranici regulérnosti, tak mi bylo jasné, že nás čeká velice těžký souboj. Irové na nás nastoupili od první minuty s takovou záludností, jakou jsem rozhodně nečekal. Jsem moc rád, že naše mužstvo se nechalo vyprovokovat, vyrovnalo se s tím, za to musím všechny pochválit," řekl Jarolím.

Připustil, že na to hráče připravoval. "I v Praze již měl soupeř takové náznaky. Klukům jsem kladl na srdce, aby nic nepodcenili. Vedoucí branka Pitáka byla příjemná, domácím sebrala dost vítr z plachet a na 95 procent jsem věřil, že to bude dobré," pokračoval kouč Slavie.

Spokojenost s obranou

Jarolím prý tušil již před zápasem, že jeho celek v Corku branku vstřelí. "Ve hře dopředu jsou nebezpeční, ale vzadu tak dobří nejsou, střední obránci jsou dost pomalí. Jen mě mrzí, že jsme nepřidali nějaký další gól," pokračoval.

Spokojen byl i s obrannou činností. "Až na pár momentů byli kluci důslední a útočníkům Corku moc prostoru nedali. Kus práce odvedli však i útočníci, napadali soupeře a navíc se Vlček prosadil i střelecky," těšilo Jarolíma.

"Jsem rád, že to všichni ustáli, především mladí hráči, někteří v podobné atmosféře hráli poprvé," dodal Jarolím, který byl nadšen i z atmosféry. "Ta byla vynikající, diváci povzbuzovali až do poslední minuty. Berou fotbal jinak než český příznivec a jsou schopni zatleskat i soupeři, uznají jeho kvalitu," dodal Jarolím, kterého potěšil i bodový zisk do pohárového koeficientu nejen pro Slavii, ale celý český fotbal.

Piták si přeje anglický tým

Jako správný kapitán vedl své spoluhráče k úspěchu Karel Piták, který otevřel skóre zápasu. "Věděli jsme, že to nebude jednoduché. Domácí v úvodu tlačili a když jsme se vyrovnali s jejich tvrdostí, tak jsme byli lepším týmem. Když snížili, tak je diváci hnali ještě více, ale my jsme hru kontrolovali," řekl Piták, který by si přál ve skupině některé z anglických mužstev.

"Závěr zápasu byl hektický. Po Hrdličkovi tam šlapali, ale zvládli jsme to. Před gólem jsem si na Dušana (Šventa) křikl. Míč jsem poslal do protipohybu brankáře a zajelo to tam, i když jsem v jeden moment trochu trnul," popisoval Piták svou trefu.

Především atmosféra nadchla střelce druhé branky Stanislava Vlčka. "To bylo super, kdyby nám takhle pomohli naši fanoušci. Myslím, že jsme odvedli poctivý výkon a postoupili zaslouženě," řekl střelec druhé branky.

Mareček hráčům nic nezazlíval

Teplický trenér Vlastislav Mareček svým svěřencům nic nezazlíval. "Odcházíme se vztyčenou hlavou. Není chybou, že jsme upadli, chybou by bylo, kdybychom zůstali ležet," prohlásil kouč poraženého týmu. Připomněl, že v prvním poločase mělo jeho mužstvo vyloženější šance než soupeř. "Ale nebylo nám dáno vstřelit gól, naopak Espaňol dokázal využít sebemenší příležitost," uzavřel Mareček.

Domácí trenér Miguel Ángel Lotina připustil, že se utkání nevyvíjelo podle jeho představ. "Po dvou prohrách v lize za sebou bylo v týmu cítit napětí. Bylo by smutné vypadnout hned v prvním kole," oddechl si Lotina. Rozhodčí podle jeho slov připouštěli dost tvrdou hru. "Ale kdyby takhle pískal sudí v Teplicích, tak bychom i tam vyhráli," dodal španělský trenér.

Hapal nevěřil vlastním očím

Trenér Pavel Hapal ještě po utkání v Heerenveenu nevěřil vlastním očím. Hostující jedenáctka připomínala skupinku výletníků, která se při pochůzkách městem zatoulala na fotbalový stadion. "Zklamali jsme ve všem, na co jsme sáhli. Kromě několika pasáží, kdy jsme se snažili kombinovat, jsme byli strašně zakřiknutí a bojácní. Vzadu jsme udělali spoustu chyb, které soupeř náležitě využil," řekl Hapal.

Zkáza Baníku zapustila zárodky už v úvodních vteřinách. Taktika co nejdéle vydržet bez obdržené branky vzala za své po třech minutách. "Dostali jsme hrozně laciný gól, to nás dost srazilo. Pak jsme soupeře sice nepustili do žádné šance, ale zato po přestávce do čeho kopl, to skončilo v síti. Vyšlo mu úplně všechno," povzdechl si Hapal.

Celý zadek zklamal

Své kouzlo v Heerenveenu ztratila i obranná formace, na níž Hapal po svém příchodu do Ostravy trpělivě pracuje. Dneska selhala na celé čáře. "Celý zadek zklamal. To, co jsme předtím hráli, tam vůbec nebylo. Hráči Heerenveenu nás předčili i v důrazu," zlobil se kouč.

Brankář Martin Raška nehledal pro selhání Baníku výmluvy. "Je to prostě krutá realita. Evropská špička je daleko před námi a nám nezbývá než dále pracovat. Budoucnost tenhle tým určitě má, ale ze dne na den to prostě nejde," uznal.

Trenér domácích Gertjan Verbeek ani nečekal, jak lehce jeho výběr zlikviduje manko. "První gól nám obrovsky prospěl. Uklidnili jsme se a věřili, že trpělivou hrou se prosadíme," vyprávěl. "Celý tým je nutno pochválit. Hráči přesně plnili všechny úkoly. Po druhém gólu už jsem začal věřit, že obrat dokonáme po přestávce. A prvních dvacet minut bylo z říše snů. Pro celý Heerenveen je to úžasný večer," říkal s úsměvem.

Reklama

Související témata: