Hlavní obsah

Slavia doufá, že na účasti ve skupině Poháru UEFA vydělá

Také s nadějí na ekonomický zisk vzhlížejí funkcionáři fotbalové Slavie Praha k úternímu losu Poháru UEFA. V pětičlenné skupině ji čekají dva zápasy na domácím trávníku a dvě střetnutí na hřišti soupeře. Atraktivní soupeři mohou do poklady pražského klubu přinést značné peníze především z prodeje televizních práv.

Článek

Z tohoto pohledu prý bude rozhodující, kteří soupeři přijedou do Prahy. "Velice zajímavé by bylo, kdybychom na Strahově přivítali mužstva z Německo, Itálie, Anglie, Francie, Španělska a možná i Turecka," řekl generální ředitel klubu Vladimír Leška. Start alespoň jednoho mužstva ze jmenovaných zemí v Praze by znamenal, že Slavia na účasti v soutěži neprodělá.

"Vzhledem k tomu, jak máme postavené smlouvy, tak by příjem byl nadstandardní. Záleží i na tom, jak úspěšní budou při prodeji partneři, kteří s právy disponují, ale v případě týmů z Německa či Anglie se částka pohybuje v řádech stovek tisíc eur," dodal Leška.

"Prvotní je pro nás úspěch sportovní, a tím by byl postup do dalších vyřazovacích bojů," tvrdí Leška, ale ekonomickou stránku má rovněž na zřeteli. "Uvidíme po losu, ale počítám, že dva celky z evropské špičky nás neminou. Letité zkušenosti ze startů v Poháru UEFA v minulých letech ukazují, že po ekonomické stránce to přínos nebyl, spíše jsme museli svou účast dotovat. Cestovné a prémie hráčů do rozpočtu dost zasáhly," poukazuje Leška na prodělečné cesty na Balkán a do východní Evropy.

Slavia se vyhne obhájci trofeje

Při úterním losování skupin 2. kola fotbalového Poháru UEFA v Nyonu bude pražská Slavia ve druhém výkonnostním koši. Vyhne se tak například úřadujícímu majiteli trofeje CSKA Moskva. Los ve Švýcarsku rozdělí týmy do osmi pětičlenných skupin.

Slavia má také jistotu, že nenarazí na přemožitele Teplic Espaňol Barcelona, ani na francouzské týmy Marseille a Lens. Osmičku ve druhém koši doplňují Middlesbrough, PAOK Soluň a Basilej. Trenérovi Karlu Jarolímovi tedy může vyjít přání, aby se Slavia utkala s Hamburkem i Štrasburkem. Pražané také mohou pomstít debakl Baníku od Heerenveenu.

Rozdělení do košů:
1. koš: AS Řím, VfB Stuttgart, AS Monako, Hertha Berlín, Lokomotiv Moskva, Besiktas Istanbul, AZ Alkmaar, FC Sevilla.
2. koš: Olympique Marseille, PAOK Soluň, Slavia Praha, CSKA Moskva, FC Basilej, FC Middlesbrough, Espaňol Barcelona, Racing Lens.
3. koš: Šachtar Doněck, SC Heerenveen, Dněpr Dněpropetrovsk, SV Hamburk, Crvena Zvezda Bělehrad, Bolton Wanderers, Sampdoria Janov, US Palermo.
4. koš: Steaua Bukurešť, Bröndby Kodaň, Grasshoppers Curych, Zenit Petrohrad, Levski Sofia, Racing Štrasburk, Stade Rennes, CSKA Sofie.
5. koš: Vitória Guimaraes, Litex Loveč, Halmstad BK, Viking Stavanger, Dinamo Bukurešť, Rapid Bukurešť, Maccabi Petach Tikva, Tromsö IL.

Reklama

Související témata: