Hlavní obsah

První kolo Poháru UEFA přineslo vzpouru outsiderů

PRAHA

Hromadná vzpoura odepisovaných týmů se odehrála v 1. kole fotbalového Poháru UEFA. Cesta do základních skupin soutěže zůstala zapovězena třeba i nedávným vítězům soutěže Feyenoordu Rotterdam (triumfoval v roce 2002) anebo Galatasaray Istanbul (2000). Ostrouhal také poslední finalista Sporting Lisabon či prestižní kluby jako Leverkusen, Auxerre, a Austria Vídeň.

Článek

Například Feyenoord v domácí soutěži letos ještě neztratil ani bod, ale v souboji s Rapidem Bukurešť se musel sklonit. "Ve čtvrtek večer se ukázalo, že někteří moji hráči nebyli připraveni na to, co vyžaduje evropský fotbal. Teď jenom doufám, že to pro nás bude poučení do budoucna," uvedl kouč Erwin Koeman.

Völler: Náš tým je zdevastovaný

Rumunským barvám přineslo radost i vystoupení dalších dvou bukurešťských klubů: Dinamo překvapivě hladce postoupilo přes anglický Everton a Steaua nezaváhala v souboji s Valerengou Oslo. Také bulharský zástupce CSKA Sofia experty zaskočil, když vyřadil bundesligový Leverkusen.

Vítězi Poháru UEFA z roku 1988 nepomohla ani výměna kouče Klause Augenthalera po prvním zápase a dočasný záskok sportovního ředitele Rudiho Völlera. "Je to moc a moc hořké, tým je zdevastovaný. Ale nemůžeme postoupit dál, když za 180 minut nejsme schopni dát gól," narážel Völler na dvě porážky 0:1.

Úspěch bulharského fotbalu

Odvěký rival CSKA Sofia, tým Levski, zase vyprovodil ze soutěže Auxerre, jemuž nepomohl ani stoper René Bolf, který nastoupil na poslední čtvrthodinu. Bulharský trojlístek v základních skupinách doplní Litex Loveč, který přešel přes belgický Genk. "Mít tři týmy ve skupinách? Tomu by asi nikdo nevěřil. Je to historická událost pro celý bulharský fotbal," prohlásil trenér Litexu Ljupko Petrovič.

Šokem je i vyřazení Sportingu Lisabon. Ten loni dokráčel až do finále soutěže, ovšem nyní jej zastavil outsider ze švédského Halmstadu. Napínavé drama na stadionu Josého Alvaladeho vyřešilo až prodloužení, v němž švédský tým rozhodl o výhře 3:2. Postoupil tak díky více vstřeleným brankám na hřišti soupeře. "Je to neuvěřitelné, Sporting můžeme porazit tak jednou z deseti zápasů," rozplýval se kouč Jan Andersson.

Marseille a Hamburk zachránily penalty

Ve čtvrtek měli namále i další favorité: bundesligový Hamburk se záložníkem Davidem Jarolímem spasila na půdě FC Kodaň až proměněná penalta Van der Vaarta ve druhé minutě nastavení, loňskému semifinalistovi z Alkmaaru v duelu s ruskou Samarou zase pomohl pokutový kop v 86. minutě.

Olympique Marseille si postup přes belgický Germinal Beerschot zajistil až v penaltovém rozstřelu. "Čekali jsme, že to bude těžké, ale ne až tak moc," oddechl si trenér Olympique Jean Fernandez.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články