Hlavní obsah

Rozhodčí Královec bude aktérem finále Evropské ligy

Praha
Aktualizováno

Bude mužem v záloze a po trávníku se neproběhne. Přesto se mu uznání dostalo. Český fotbalový arbitr Pavel Královec byl delegován jako čtvrtý rozhodčí na finále Evropské ligy mezi Dněpropetrovskem a FC Sevilla, které ve středu 27. května hostí Varšava. Utkání odřídí skotští rozhodčí v čele s Martinem Atkinsonem. Královec se tak těší na mimořádný zážitek a jeden z vrcholů své kariéry.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Rozhodčí Pavel Královec používá značkovač v utkání Slovácko - Liberec.

Článek

Do píšťalky si ve Varšavě nefoukne, aktérem finále ovšem bude. Sedmatřicetiletý Královec je z delegace přímo nadšený. „Být jedním z přímých aktérů finále evropské pohárové soutěže je obrovská čest, rozhodčího nevyjímaje. Tohle je prostě třešnička i určité ocenění za výkony celého našeho týmu v evropských pohárech v celé letošní sezóně," uvedl pro web fotbal.cz Královec.

Domažlický rozhodčí v dubnu odřídil také čtvrtfinále Ligy mistrů mezi Juventusem Turín a Monakem, kde mu sekundovali krajané Martin Wilczek (asistent), Radek Příhoda s Michalem Patákem (brankoví rozhodčí) a Tomáš Mokrusch (čtvrtý rozhodčí).

„Letošní sezóna na evropské scéně pro nás byla úspěšná, třeba se nám v té příští podaří ještě další posun. Ale člověk musí zůstat nohama na zemi a jít za svými sny po krůčcích. Máme před sebou velkou motivaci před další sezónou, jejíž vrchol je jasný - mistrovství Evropy ve Francii. Budeme ale muset opakovaně dokazovat, že jsme se na tuto úroveň nedostali náhodou," uvědomuje si Královec.

Seznam českých sudích ve finále se rozšíří

Nejdřív ovšem přijde na řadu varšavské finále mezi Dněpropetrovskem, na jehož soupisce figurují i čeští hráči Jan Laštůvka s Ondřejem Mazuchem, a FC Sevilla. Královec tak rozšíří seznam českých rozhodčích, kteří se v minulosti představili při finále některé z evropských pohárových soutěží.

Václav Krondl s asistenty Josefem Zvoničem a Otakarem Draštíkem byli delegováni na finále Poháru vítězů pohárů mezi Arsenalem a Parmou v roce 1994, Jaroslav Jára s Ivanem Pokorným a Patrikem Filípkem řídili finále Poháru Intertoto v roce 2005 (La Coruňa - Olympique Marseille) a Miroslav Zelinka s Kryštofem Menclem a Ondřejem Pelikánem dostali důvěru při finále juniorské Ligy mistrů v roce 2014 při souboji Benfiky Lisabon s FC Barcelona.

Dagmar Damková se zařadila mezi nejúspěšnější ženské rozhodčí i tím, že dvakrát řídila finále ženské Ligy mistrů. V roce 2011 při souboji Lyon - Postupim s asistentkami Lucií Ratajovou a Adrianou Šecovou a o pět let dříve mezi Frankfurtem a Postupimí, kde jí sekundovala také asistentka Jitka Jizbová.

Reklama