Hlavní obsah

Královec bere čtvrtého sudího ve finále Evropské ligy jako krok vzhůru

Karel FeltPrávo

Český fotbalový sudí Pavel Královec udělá ve středu ve Varšavě další důležitý krok ve své kariéře. V sedmatřiceti letech bude čtvrtým rozhodčím při finále Evropské ligy mezi Sevillou a Dněpropetrovskem.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodčí Pavel Královec během čtvrtfinále Ligy mistrů mezi Juventusem a Monakem.

Článek

„Beru to jako další krok k některému velkému finále, takže je to momentální vrchol. Věřím, že ten TOP zápas mě ještě čeká. Nominace do Varšavy mě příjemně překvapila. Už jsem s tím moc nepočítal. Adeptů na semifinálové a finálové zápasy je hodně, takže jsem z pohledu evropských pohárů bral sezónu za uzavřenou. Pak přišla tato nominace, kterou považuji za obrovskou čest. Moc se do Varšavy těším. Hlavní rozhodčí zápasu Angličan Martin Atkinson je navíc skvělý parťák," řekl Královec.

V roce 2012 byl uznávaný český sudí nasazován na mistrovství Evropy jako čtvrtý rozhodčí, takže se vrací na místo činu. „Svým způsobem ano. Budeme dokonce bydlet ve stejném hotelu, v němž sudí byli ubytováni při šampionátu. Vracím se do známého prostředí a určitě si oživím i vzpomínky. Věřím, že stejně krásná jako při šampionátu tam bude i zápasová atmosféra," přeje si.

Žádný turista, ale důležitý člen týmu

Ve vrcholící sezóně řídil v Lize mistrů několik utkání ve skupinové fázi. Na jaře pak poprvé dostal šanci na čtvrtfinále. To byl jeho dosavadní vrchol. „Samozřejmě vrcholem je vždycky utkání v co nejvyšší fázi soutěže. Ve skupinách jsem měl hezké zápasy, ale tím TOP největším a nejcennějším bylo čtvrtfinále mezi Juventusem a Monakem. Už to byl další krok vzhůru pro mne i kolegy, protože před tím jsme se tak vysoko nedostali," liboval si.

Někteří fanoušci pořád berou čtvrtého sudího jako turistu. To nejlepší český sudí odmítá. „Turistika to rozhodně není, protože tato funkce neobnáší jen zvedání světelné tabulky s čísly. Svým způsobem je to stejná práce jako u hlavního rozhodčího, jen nejsem na place a nemusím se před zápasem rozcvičovat. V podstatě zajišťuji servis kolegům na hřišti, především administrativu kolem utkání, což obnáší zápis, evidenci karet a další náležitosti," popisuje Královec.

„Součástí této funkce je i za určitých okolností zasahovat do zápasu. Mám na starosti nejen lavičky, aby na nich byl klid, ale musím pomoct třeba i tím, že upozorním kolegy na to, co vidím. Pohybovat se mohu podél postranní čáry, sleduji dění na hřišti, takže mám na určité situace jiný úhel pohledu," vysvětlil Pavel Královec, v čem spočívá význam a důležitost funkce čtvrtého rozhodčího.

Reklama