Hlavní obsah

Piták s Fořtem zařídili úspěšný vstup Slavie do Poháru UEFA

Tomáš FlieglSport.cz

Fotbalisté pražské Slavie úspěšně odstartovali do skupinové fáze Poháru UEFA. V zajímavém a tvrdém zápase porazili slávisté na Strahově bulharský celek CSKA Sofie 4:2. Tahounem domácích byl kapitán Karel Piták, který po dvou nahrávkách vstřelil vítězný gól. Dvakrát se střelecky prosadil Pavel Fořt. V čele skupiny A je po výhře nad Stavangerem šestibodový Hamburk, Slavia je druhá a má zápas k dobru.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Karel Piták (vlevo) a Stanislav Vlček oslavují jednu z branek.

Článek
Fotogalerie

V obraně Slavie dostal před zkušeným Zbončákem přednost Hubáček a Švento nahradil Švece, jinak nechal trenér Jarolím sestavu stejnou jako v neúspěšné ligové generálce na hřišti Brna. Už ve druhé minutě dostal za zákrok na Vlčka žlutou kartu Gueye, ukrajinský sudí Šebek okamžitě naznačil, že kartami šetřit nebude.

Utkání jste mohli sledovat on-line:
Slavia Praha - CSKA Sofie

V 5. minutě už domácí udeřili. Piták lehce obral Gargorova o míč, Vlček přistrčil Pavlu Fořtovi a ten z deseti metrů překonal Makšiče. Za okamžik mohl ex-plzeňský útočník přidat druhou branku, hlavička mu ale nesedla.

Slavia však doplatila na hrubou chybu v obraně. V 10. minutě Latka místo odhlavičkování do bezpečí jen ztlumil míč na prsou, vyběhlý Kozáčik se nestihl vrátit a Emil Gargorov po přiťuknutí Sakaljeva do opuštěné branky vyrovnal. Stoper Latka byl i u jediného gólu Brna v posledním ligovém zápase Slavie.

Slavia neúnavně útočila

Domácí ale inkasovaný gól nedeprimoval a nadále se snažili o útok. Několik nadějných akcí zastavila na poslední chvíli obrana vedoucího celku bulharské ligy, o další se připravili slávisté zbytečným kličkováním a nepřesnostmi.

Aktivita domácím přinesla vedoucí gól. V 36. minutě po podklouznutí obránce přistrčil Piták Stanislavu Vlčkovi, který z postavení zavánějícího ofsajdem opět poslal Slavii do vedení. Závěr poločasu byl plný emocí, Hrdlička loktem fauloval ve vzdušném souboji Jakiroviče, slávisté se rozčilovali po několika sporných rozhodnutích ukrajinského sudího Šebka. Během posledních pěti minut první půle inkasovali tři žluté karty.

Třetí úder po přestávce

I po změně stran pokračoval důrazný fotbal zejména ze strany Slavie, která mohla zvýšit v 53. minutě. Centr Pitáka z pravé strany ale Fořt netrefil a dobíhající Švento byl tísněn obráncem soupeře.

Třetí úder Bulharům připravil Karel Piták, který v 56. minutě dorazil brankářem Makšičem vyraženou vlastní střelu. Slávistický kapitán se po dvou gólových přihrávkách prosadil sám. Sofie ale znovu dokázala velice rychle odpovědět. Na centr Todorova si naskočil Stojko Sakaljev a bleskově snížil.

Druhá trefa Fořta

Uklidnit domácí mohl v 68. minutě Fořt. Střelec úvodního gólu se prosadil přes obránce a šel sám na Makšiče. Bulharského gólmana ale Fořt nedokázal obstřelit. Lépe se mu vedlo v 75. minutě, kdy si elegantně zpracoval přihrávku od Šventa a v pádu podél Makšiče zvýšil na 4:2.

V 87. minutě odmítl po centru Pitáka špatnou hlavičkou hattrick Fořt, kterého vzápětí vystřídal Pešír. Dvojnásobného střelce provázely na střídačku ovace spokojených domácích příznivců. Hosté už na zvrat neměli, naopak slávisté si závěr utkání vychutnali.

Po Spartě tak Slavia nastřílela na Strahově čtyři branky dalšímu soupeři. Po výhře 4:2 nad bulharským týmem CSKA Sofie můžou být sešívaní se startem do Poháru UEFA spokojení.

Slavia Praha - CSKA Sofia 4:2 (2:1)
Branky: 5. a 75. Fořt, 36. Vlček, 56. Piták - 10. Gargorov, 57. Sakaljev. Rozhodčí: Šebek - Žurba, Suslo (všichni Ukr.). ŽK: Jarolím, Vlček, Fořt, Krajčík, Kozáčik - Gueye. Diváků: 7 171.
Slavia: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček - Piták, L. Jarolím (90. Kratochvíl), Hrdlička, Švento - Fořt (87. Pešír), Vlček (90. Švec). Trenér: K. Jarolím.
CSKA: Makšič - Todorov, Zábavník, Gueye, Tiago Silva - Janev (72. Dah Zadi), Jakirovič, Gargorov, Jurukov (46. Žvanov) - V. Dimitrov (90. Matko), Sakaljev. Trenér: Ješič.
Tabulka skupiny:
1. SV Hamburk22003:06
2. Slavia Praha11004:23
3. Viking Stavanger21011:23
4. AS Monako10010:10
5. CSKA Sofia20022:50

Reklama

Související témata: