Hlavní obsah

Boleslav vstupuje na evropskou pohárovou scénu bez Baroše a Skaláka. Trenér z absencí vědu nedělá

Mladá Boleslav

Ani absence zraněného Baroše, ba ani neúčast Skaláka ho z míry nevyvádí. „V minulosti jsme se museli vyrovnat s většími problémy a zvládli jsme je,“ zůstává nad věcí trenér mladoboleslavských fotbalistů Karel Jarolím před dnešním vstupem na evropskou pohárovou scénu. Jeho tým se utká v prvním duelu 2. kvalifikačního předkola Evropské ligy od 19 hodin na domácím hřišti se Strömsgodsetem, momentálně pátým celkem norské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Podobnou gólovou radost, jako Jasmin Ščuk, by chtěli zažívat mladoboleslavští fotbalisté i dnes.

Článek

„Seveřané mají výhodu v tom, že jejich soutěž běží naplno a navíc mají za sebou úvodní kvalifikační předkolo s Tiranou, my jsme zase odpočatí a patřičně nažhavení, což bychom měli proměnit v naši výhodu," nedělá kouč Středočechů vědu ani z toho, že se svými svěřenci vstupuje do sezóny pohárovou kvalifikací.

Jarolím  si Nory nastudoval

„A proč bych měl? Máme mužstvo na to, abychom postoupili dál. Informací o soupeři jsem posbíral dost a dost, takže vím, co od Strömsgodsetu čekat," prozrazoval, že bedlivě studoval nejen předchozí utkání Norů s albánským protivníkem, ale i jejich ligové zápasy.

V prvním předkole Evropské ligy vyřadil Strömsgodset albánský Partizan Tirana po domácí výhře 3:1 a vítězství 1:0 na soupeřově hřišti. O to se postaral gólem v nastavení pravý obránce Vilsvik, před jehož ofenzivními choutkami trenér Jarolím své svěřence varoval. „Hraje hodně ofenzivně a dostává se často do zakončení," připomínal, že si na něho musí dávat pozor.

I herní pojetí Norů a charakteristiku jednotlivých hráčů soupeře jim nachystal. „Dostali jsme na papíře domácí přípravu, kde nám trenér vypsal všechno o jednotlivých hráčích i o tom, jaký fotbal Norové praktikují," prozrazoval mladoboleslavský útočník Jan Chramosta.

„Žádné tajnosti s tím nedělám. Strömsgodset se snaží se o kombinační fotbal s hodně vysunutým presinkem, na který si musíme dát pozor. Zrovna tak na jejich šikovné středové hráče a nacvičené standardní situace, z nichž dávají hodně gólů," glosoval Jarolím dnešního soupeře.

Samozřejmě přidával, že jeho tým bude mít o jednu starost méně, neboť belgický útočník Marvin Ogunjimi, mající zkušenosti i ze španělské ligy, si před týdnem v Tiraně přetrhl vaz a ze sestavy vypadl. Ani dvoumetrový maďarský útočník Peter Kovács se na hřišti zřejmě neobjeví, takže vpředu by měl operovat Iver Fossum.

„Pohlídat bude třeba ghanského reprezentanta Mohammeda Abu, jenž prošel Manchesterem City a který v záloze tvoří hru," přidával Jarolím další poznatek.

Odveta se hraje na umělé trávě

V domácím duelu by pochopitelně chtěl, aby si jeho tým vytvořil potřebný náskok pro odvetu, která je na pořadu za týden. Zvláště proto, že Strömsgodset hraje domácí zápasy na umělé trávě.

„Proto bude důležité neinkasovat a alespoň o dva góly vyhrát. Umělka pro nás může představovat určitou překážku, i když po dnešním prvním zápase na ní samozřejmě budeme i my trénovat. Jenže není umělka jako umělka," ví své o zrádnosti umělého povrchu trenér Mladé Boleslavi. Hráči také, to se ví... „Když na umělou trávu po půl roce člověk přijde, připadá si, jako by provozoval úplně jiný sport, než fotbal. Bude třeba si zvyknout," připomíná letní posila Středočechů Jakub Rada.

První utkání 2. předkola Evropské ligy mezi Mladou Boleslaví s Strömsgodsetem se hraje dnes v 19 hodin, řídí ho skotský rozhodčí Beaton, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport. cz

Pravděpodobné sestavy
Ml. Boleslav: Veselovský - Kysela, Kúdela, Křapka, Mendy - Ščuk, J. Rada - Zahustel, Chramosta, Bartl - Klobása.
Strömsgodset: Pettersen - Vilsvik, Madsen, Valsvik (Höibraten), Hanin - Rönning Ovenstad, Abu, Fossum - Kastrati, Sörum, Wikheim.

Reklama

Související témata: