Hlavní obsah

K českým týmům v EL los tak krutý nebyl. Liberec půjde na Šmonu, Jablonec čeká asi Kodaň

Praha
Aktualizováno

Vzhledem k potencionálním soupeřům čekajícím v osudí se los třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy k českým zástupcům zase až tak krutě nezachoval. Fotbalisté Liberce se utkají s izraelským týmem Hapoel Kirjat Šmona, Jablonec narazí na lepší tým z dvojice FC Kodaň a velšský Newtown. Mladá Boleslav by v případě postupu přes norský Strömsgodset, s nímž prohrála domácí zápas 1:2, narazila na slovinský Koper, nebo Hajduk Split. Úvodní zápasy jsou na programu ve čtvrtek 30. července, odvety pak 6. srpna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský trenér Karel Jarolím asi vyhlíží soupeře pro třetí předkolo Evropské ligy marně.

Článek

Izraelský Kirjat Šmona, s nímž se potká Liberec, není pro český fotbal zase až tak neznámým protivníkem. Pražská Sparta se s ním střetla na podzim roku 2012 v základní skupině Evropské ligy. Doma vyhrála 3:1, v Izraeli remizovala 1:1.

Šmona je izraelským vicemistrem

V loňském ročníku izraelské ligy skončila Šmona druhá s šestibodovou ztrátou na Maccabi Tel Aviv. Mužstvo vede izraelský trenér Hasarma a v kádru figurují vesměs domácí fotbalisté. Cizincem je Brazilec Kassio, Surinamec Pinas, zambijský útočník Kola, který zkoušel štěstí i v belgickém Gentu a útočník Mange Lembe ze Středoafrické republiky, jenž hrával i druhou bundesligu za Mnichov 1860.

Jablonec to bude mít mnohem horší. Z dvojice FC Kodaň - Newton nejspíše narazí na dánského protivníka. Ten vyhrál první zápas druhého předkola nad velšským celkem 2:0. „Těžký soupeř. Já osobně jsem si Kodaň nepřál. Má to velmi dobře rozehrané, takže počítáme spíš s dánským týmem. I když stát se může všechno," řekl pro oficiální internetové stránky klubu útočník Tomáš Wágner.

V Dánsku ještě liga nezačala

Kodaň, za kterou hraje švédský vítěz nedávného evropského šampionátu jednadvacítek Augustinsson i třeba jeho krajan Nilsson, ale také Belgičan Pourié, Slovinec Vervič nebo Amartey z Ghany, vede norský trenér Ståle Solbakken. V Dánsku liga ještě nezačala, první kolo má na programu až o příštím víkendu.

"Z šesti možných soupeřů, je Kodaň jednoznačně ta nejtěžší varianta, ačkoliv pro fanoušky asi ta nejatraktivnější. Považuji soupeře za jednoznačného favorita. S Kodaní máme čerstvé zkušenosti z portugalského soustředění, kde jsme s nimi odehráli kvalitní zápas. Víme, že nás čeká extrémně těžký soupeř," uvedl pro oficiální web severočeského klubu trenér Jaroslav Šilhavý.

„Přesto veříme ve své síly a do dvojzápasu půjdeme s velkým odhodláním! Plzeň svou úspěšnou éru odstartovala také proti tomuto soupeři, tenkrát jí také nikdo moc nevěřil. Také bychom se chtěli inspirovat a pokusit se Kodaň překvapit," doplnil Šilhavý.

Mladá Boleslav se musí do 3. předkola nejprve probojovat, což bude pro Jarolímovy svěřence po domácí prohře s norským Strömsgodsetem velice těžký úkol. „Musíme podat jiný a hlavně daleko kompaktnější výkon, ale o postup ještě zabojujeme. A to přesto, že se odveta hraje na umělé trávě, což pro nás představuje jistý handicap," nevzdává se ještě trenér Karel Jarolím.

Pokud by se jeho vize přece jen naplnila a Mladá Boleslav postoupila, narazí na vítěze duelu mezi slovinským Koperem a Hajdukem Split. Partie je zatím otevřená, neboť Koper vyhrál první zápas 3:2.

Reklama