Hlavní obsah

Všechno se dá napodobit, je si před kvalifikační konfrontací s Kodaní jistý kouč Jablonce

Aktualizováno

S Libercem se dokázal před dvěma lety probít přes Sconto Riga, Curych a favorizované italské Udine do základní skupiny Evropské ligy, teď se chce trenér Jaroslav Šilhavý pokusit s fotbalisty Jabloncem o stejný příběh. „Všechno se dá napodobit,“ je si jistý kouč Severočechů před dnešním úvodním duelem 3. kvalifikačního předkola Evropské ligy s FC Kodaň.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý.

Článek

Před konfrontací s Kodaní jste několikrát vzpomínal na Plzeň, která před čtyřmi lety vyřadila stejného soupeře v kvalifikaci Ligy mistrů a tím vlastně začalo její úspěšné putování pohárovou Evropou. Vy sám jste ale dokázal v libereckých službách před dvěma lety vyřadit v Evropské lize italské Udine, což by měla být pro vás i Jablonec také inspirace.

Vzpomínky jsou to krásné, stejně jako reminiscence na to, jak v prvním zápase střely italských fotbalistů trefovaly tyče i našeho gólmana a my dali z protiútoků tři góly. Udine bylo těžkým soupeřem, my ale s Libercem kvalifikační konfrontaci zvládli a pak jeli na vítězné vlně. I ve skupině, z níž jsme společně s pozdějším vítězem Sevillou postoupili a skončili až na jaře v 1. kole s Alkmaarem.

První zápas 3. předkola Evropské ligy mezi Jabloncem a FC Kodaň se hraje dnes v 18 h, řídí ho Gestranius z Finska, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

Proč tedy něco podobného nezopakovat teď s Jabloncem?

Napodobit se dá všechno a my uděláme maximum, abychom to svedli. A věřím, že jsme schopni podobné tažení zopakovat. Cítím z mužstva, že to chce dokázat, což je strašně důležité.

A když k odhodlání hráčů přidáte své pohárové zkušenosti, mohlo by se to povést.

Zmiňované zkušenosti mně teď v Jablonci určitě pomohou. A mančaftu také.

Kolik informací o Kodani jste vůbec stihnul posbírat?

Dost a dost. Schraňoval jsem je hned po losování, na odvetě druhého kvalifikačního předkola ve Walesu jsem se byl podívat já, na prvním ligovém zápase v Dánsku pak kolegové.

Jaký obrázek jste si z posbíraných informací vytvořil?

Ver Walesu nic moc, protože Newton neměl kvality na to, aby Kodaň patřičně prověřil. Z Esbjergu, kde v ligové premiéře Kodaň vyhrála 2:1, už jich bylo víc. I tam byla sice Kodaň kvalitnějším týmem, ale v závěru se strachovala o výhru a v její hře se objevila okénka, kterých bychom mohli využít.

S Kodaní jste se navíc utkali v únoru v Portugalsku v zápase o Atlantic cup a vyhráli 2:0. Jak se od té doby její hra změnila?

Praktiky vůbec, Základem je klidná rozehrávka a čekání na soupeře. Dánové se snaží roztáhnout hru a pak kolmicí vyrazit dopředu. Hlavně po stranách, odkud létají centry do šestnáctky soupeře, v níž operují silní a nebezpeční útočníci.

V Jablonci ale mezi nimi nebude reprezentant Cornelius, který je zraněný. Představuje jeho absence velkou výhodu?

Namísto něho nastupuje Jörgensen, který je podobným typem útočníka jako Cornelius. Kodaň má prostě za hráče, který ze sestavy vypadne, stejně kvalitní náhradu.

Jaký výsledek byste tudíž z dnešního zápasu bral jako příslib pro odvetu?

Takový, abychom se mohli za týden prát v Kodani o postup. Pohárová matematika tudíž velí udržet hlavně čisté konto a další pak ukáže čas.

Postoupí Jablonec přes Kodaň do dalšího předkola Evropské ligy?
Ano
68,1 %
Ne
31,9 %
Celkem hlasovalo 1770 čtenářů.

Reklama

Související témata: