Hlavní obsah

Jablonec - Kodaň 0:1Evropa není Jablonci souzená, v konfrontaci s Kodaní dostal úder od Verbiče i od svého Tecla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
51. Verbič 0 : 1
Záznam online reportáže

Jablonec
Aktualizováno

Pohárová Evropa je zřejmě Jablonci zapovězená. Ani pátý pokus Severočechů prosadit se v Evropské lize a zdolat úskalí kvalifikace se totiž nevyvíjí dobře. Šilhavého svěřenci prohráli v úvodním duelu 3. předkola na domácí hřišti s FC Kodaň 0:1, když jim úder zasadil nejprve slovinský mladík v dánských službách Verbič a sedm minut po příchodu na hřiště i střídající Tecl. Ten totiž brutálně fauloval Augustinssona, dostal červenou a v deseti už neměl Jablonec nárok, aby prohru odvrátil a k odvetě letěl se slibnějším výsledkem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hlavní rozhodčí Mattias Gestranius z Finska ukazuje červenou kartu jabloneckému útočníkovi Stanislavu Teclovi (druhý zprava).

Článek
Fotogalerie

Jasně že se ani jedno mužstvo nikam nehnalo, pochopitelně že oba celky začaly hodně opatrně. Mokrý trávník skrápěný vytrvalým deštěm k obezřetnosti nutil, důležitost první kvalifikační konfrontace rovněž.

Střel minimum, šancí ještě méně

Proto se hrálo úvodních dvacet minut mezi oběma šestnáctkami, aniž by se zrodila nebezpečnější střela, natož pak šance. Až poté pochopil Greguš, že v panujících podmínkách může každá střela představovat pro gólmana problém a zkusil z hranice šestnáctky vypálit. Tvrdě a nebezpečně, čímž přivodil Andersenovi v bráně Kodaně první starosti. Crnkič mu mohl vzápětí nadělat ještě větší, ale ve slibné příležitosti selhal.

Za celý první poločas to ovšem byly první a také poslední příležitosti Jablonce, jehož ofenzivní snažení vytrvale ztroskotávalo na zformované a dobře organizované dánské obraně.

Ta zhušťovala prostor před Andersenem a neposkytovala domácím ani čas, ani prostor. Seveřané navíc dokázali podržet balón a kombinací na jistotu střádat čas a získávat klid.

A protože Severočeši nepřišli s žádným nápadem, překvapivou finální přihrávkou, potřebným zrychlením a ani v soubojích jednoho proti jednomu se nedovedli prosadit, skóre se neměnilo. Zvláště, když Wágnerovo sólo devět minut před přestávkou postrádalo zakončení.

Verbičova ukázka, jak se má pálit

Šest minut po půli naopak slovinský mladík ve službách Kodaně Verbič ukázal, jak se střílet má. Dostal čas i prostor, z dobrých pětadvaceti metrů napálil balón a ten doplachtil do levého rohu Hrubého brány.

Stalo se, co se Jablonci přihodit nemělo, protože trenér Šilhavý před zápasem opakovaně zdůrazňoval, jak moc důležité je na evropské scéně udržet v domácím zápase čisté konto. I proto musel na vývoj utkání zareagovat dvojím střídáním a posílením ofenzívy.

Teclův zkrat oceněný červenou

Ovšem jen na sedm osm minut. Náhradník Tecl totiž po epizodním účinkování na trávníku předvedl neskutečný zkrat. U rohového praporku brutálně fauloval Augustinssona, sudí ho okamžitě poslal do šaten a v deseti už neměl Jablonec nárok, aby se zápasem cokoli udělal.

Zvláště, když chytře hrající soupeř držel míč, umně kombinoval a domácí vůbec k ničemu nepustil, takže k výhře dokráčel v klidu a s přehledem.

Jablonecké postupové šance tak notně devalvovaly už před odvetou za týden v Kodani. Pohárová Evropa zřejmě není Severočechům souzená...

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
FK Jablonec - FC Kodaň 0:1 (0:0)
Branka: 51. Verbič. Rozhodčí: Gestranius - Aravirta, Alakare (všichni Finsko). ŽK: Hübschman - Delaney. ČK: 69. Tecl. Diváci: 4 830.
Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman - Masopust (63. Tecl), Greguš, Pospíšil (63. Trávník), Crnkič - Wágner (77. Doležal). Trenér: Šilhavý.
Kodaň: Andersen - Ankersen, M. Jörgensen, Antonsson, Augustinsson - Toutouh (64. Kvist), Amartey, Delaney, Verbič (81. Kusk) - Santander (88. Pourie), N. Jörgensen. Trenér: Solbakken

Reklama

Související témata: