Hlavní obsah

Pohádka, rozplýval se trenér Jablonce Šilhavý

Kodaň

Úžasný večer! To se povedlo. Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý označil postup svého týmu do play off Evropské ligy přes favorizovanou Kodaň za pohádku. Severočeští fotbalisté zvítězili v dramatické odvetě v Dánsku 3:2 a odčinili úvodní domácí porážku 0:1. Podle svého kouče mají Jablonečtí šanci i v závěrečném dvojzápase o postup do skupiny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý

Článek
Fotogalerie

"Na domácím hřišti jsme je obrali o postup, to si asi nemysleli. Možná nás trošku podcenili, těžko říct, ale to nemění nic na tom, že jsme tady dali tři góly a jdeme dál. To je úplná pohádka," prohlásil Šilhavý po utkání.

Podle něj si hráči Kodaně byli hodně jistí, že na svém stadiónu zpečetí postup, přestože s Jabloncem už také prohráli 0:2 v únorové přípravě. "Nevidím do nich, ale když jsme proti nim hráli na turnaji v Portugalsku, tak někteří neunesli prohru a byli v zápase trošku agresivnější. I u nás v Jablonci jejich chování něco naznačovalo. Zvlášť když vyhráli 1:0, tak si byli jistí," uvedl třiapadesátiletý kouč. "Ono se to pak těžko honí, když tým proti nim má pokoru a chce pracovat jako dneska my. Pak to může dopadnout tak, jak to dopadlo," přidal Šilhavý.

Jablonečtí na stadiónu Parken dvakrát vedli o dvě branky, ale dánský vicemistr dokázal pokaždé poměrně rychle snížit. "Závěr byl hodně dramatický, hektický. Soupeři jsme vždy utekli o dva góly, on to dotáhnul. Když rozhodčí ukázal pět minut nastavení, tak mě jímala hrůza, byť soupeř hrál o deseti. Ale musím kluky pochválit, protože jsme to ubojovali. Přešli jsme přes evropský tým, Kodaň hraje každý rok Ligu mistrů, i teď mají skvělý tým," uvedl Šilhavý.

Viděl, že hlavně v závěrečné půlhodině Jablonci chyběly zkušenosti. "Mohli jsme to odehrát lépe, podržet balón, dostat se do nějaké šance nebo natáhnout čas a neinkasovat druhý kontaktní gól. Učíme se, protože z toho týmu má zkušenosti s poháry snad jenom Hybša (Hübschman), možná pár dalších kluků, ale ne moc velké," konstatoval bývalý obránce.

"Lze hrát i se silným soupeřem"

Jeho svěřenci se při pátečním losu dozví jméno soupeře pro závěrečné předkolo, s nímž si zahrají o premiérový postup do skupiny evropského poháru. "To byl cíl, se kterým jsme do Jablonce přicházeli. Vedení nás před to postavilo a bylo by úžasné, kdyby se to podařilo hned po prvním roce," řekl jablonecký kouč, který s Libercem v sezóně 2013/14 v Evropské lize postoupil dokonce ze skupiny do jarních bojů.

"Pokud máme šanci, tak o ní budeme bojovat. Nevím, kdo na nás připadne z osudí. Určitě to bude také silný soupeř, ale kluci se přesvědčili, že můžeme hrát s tak těžkým soupeřem jako je Kodaň. Myslím, že ta šance je," dodal Šilhavý.

Reklama

Související témata: