Hlavní obsah

Budiž Ajax, Jablonec se na bitvy s velkoklubem těší. Plzeňáci čekají v Srbsku bouři

Praha
Aktualizováno

Kostky byly vrženy. Čtyři čeští zástupci hodnotí los play off fotbalové Evropské ligy. Nejtěžší sok připadl Jablonci - Ajax Amsterdam. „Tak věhlasný soupeř se v Jablonci už dlouho neukázal. Celá Evropa považovala za překvapení jeho vypadnutí z předkola Ligy mistrů. Jsme proto rádi za fanoušky, že uvidí takový svátek,“ těší se trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Kodaň jsme vyřadili, zkusíme i Ajax, troufají si fotbalisté Jablonce...

Článek

Jsou ještě plní dojmů po čtvrtečním úspěchu v Kodani. A hned v pátek jim los přisoudil ještě renomovanějšího soupeře. Severočeši odehrají úvodní duel venku.

„V Kodani jsme se přesvědčili, že se dá uspět i proti favoritovi. Také v souboji s Ajaxem se proto necítíme předem poraženi. Soupeř začíná nizozemskou ligu v prvním kole těžkým zápasem na hřišti Alkmaaru a určitě ho chceme sledovat osobně," avizuje Jaroslav Šilhavý, trenér Jablonce.

Záložník Tomáš Hübschman má pohárových zkušeností na rozdávání. „Los pro nás nebyl úplně příznivý, ale je to pořád jen los. Ajax je samozřejmě kvalitní tým, hrál Ligu mistrů. Ale teď vypadl s Rapidem Vídeň, s nímž jsme se potkali na soustředění v Rakousku. Oba týmy se dají teoreticky srovnat," reaguje.

„Ajax je samozřejmě jednoznačný favorit, ale určitým stylem hry je můžeme pozlobit. A věříme v to, že Ajax můžeme pozlobit tak, jak jsme to zvládli s Kodaní. Je to i otázka štěstí, musíme věřit ve své síly a věřit tomu, že můžeme i postoupit do skupiny Evropské ligy," ujišťuje Hübschman.

Viktorii připadl nevyzpytatelný soupeř

Plzeňskou Viktorii čeká Vojvodina Novi Sad. Západočeši začnou doma. „Je to srbský klub, takže u nich určitě bude bouřlivá atmosféra. Vyřadili Sampdorii Janov, u nich jasně vyhráli a doma prohráli 0:2. Bude to nevyzpytatelný soupeř," očekává záložník Jan Kopic. „Budou mít určitě bouřlivé fanoušky a na to se těším. Musíme zvládnout už zápas doma a jet do odvety s co nejvýhodnějším náskokem a hlavně s nulou v zádech," přeje si útočník Michal Ďuriš.

Viktoriánům každopádně připadl soupeř, jehož si zrovna nepřáli. „Shodli jsme se na Žilině, není to daleko a byl by to pikantní souboj. Ale máme Vojvodinu a uděláme pro postup všechno," slibuje Kopic. „Já jsem si Žilinu asi jako jediný nepřál a to se mi splnilo. Máme srbský tým a sám jsem zvědavý, jaké to bude. Určitě budou nepříjemní," dodává jeho slovenský spoluhráč Ďuriš.

Letenští protivníka ani netipovali

Sparťanští fotbalisté se představí ve dvojici se švýcarským Thunem. Hráči si prý v kabině soupeře dopředu nevybírali ani netipovali. „Jediným naším cílem je postup do základní skupiny, takže se nesmíme ohlížet na to, kdo proti nám stojí. Uděláme pro to maximum, aby fanoušci měli důvod k radosti," ujišťuje Lukáš Mareček.

„Čeká nás nová výzva, nový zápas. Nemá cenu se ohlížet na to, jaké zápasy jsme odehráli nebo jak se dařilo švýcarskému mužstvu," souhlasí jeho parťák Costa.

Ještě odpoledne to vypadalo, že Sparta odehraje úvodní zápas na hřišti soupeře, UEFA ale dodatečně upravovala termíny, takže Letenští začnou 20. srpna před vlastním publikem. „Přiznám se, že soupeře vůbec neznám. Necháme to na trenérech, kteří nám zajistí informace. Určitě pojedou Thun sledovat a pečlivě se na ně připravíme," myslí si Mareček.

Liberec „losoval" ještě v Izraeli

Výprava Slovanu Liberec sledovala los na dálku ještě z Izraele, odkud se domů vrací teprve v pátek večer.

„Myslím, že nám los přidělil zřejmě nejtěžšího soupeře z okruhu těch, které jsme mohli dostat. Osobně jsem si tedy nepřál kazašské Almaty, neboť je to strašně daleko, snad osm hodin letu. Osobní zkušenost s kluby z Balkánu nemám, před třemi lety s Plzní jsem do Sarajeva kvůli zranění necestoval," řekl do telefonu útočník Marek Bakoš.

„Bylo by asi lepší začínat venku, ale teď se Šmonou jsme začali doma a zvládli to. O Hajduku nevím nic, ale jistě o něm něco nastudujeme. Moc se těšíme," dodal Bakoš.

Bookmakeři věří Plzni a Spartě

Sázkové kanceláře už také stačily rychle vypsat první kurzy. Třeba podle Tipsportu budou neúspěšní „žadatelé" o Ligu mistrů Plzeň a Sparta favority svých utkání.

„Jsou pohárově zkušení, los jim přiřkl relativně hratelné soupeře, i když výhra Vojvodiny v Janově 4:0 straší, a navíc mají oba nejlepší české kluby co napravovat," vysvětluje fotbalový bookmaker kanceláře Petr Urbanec, proč jsou český mistr i vicemistr favorizovaní na postup do základní skupiny EL.

Naopak slavný Ajax Amsterdam bude favoritem v kurzu 1,32:1 - proti Jablonci 2,9:1. „Síla a zkušenost nejslavnějšího nizozemského klubu je nezpochybnitelná, proto vstupují Peltovi hoši do zápasu jako outsideři," říká Urbanec.

Liberec nemá co ztratit, předvádí pohodový fotbal a Hajduk Split je sice papírovým favoritem, nicméně kurzový rozdíl je minimální. „Rozdíl postupových kurzů 1,65 na Split - 2,1 na Liberec jasně naznačuje, že tam prostor pro liberecký triumf je," dodává pozitivní zprávy na sever Čech Urbanec.

Kurzy na postup do EL:
Ajax - Jablonec1,32:1 - 2,9:1
Plzeň - Vojvodina1,27:1 - 3,2:1
Sparta - Thun1,3:1 - 3:1
Hajduk - Liberec1,65:1 - 2,1:1
Zdroj: Tipsport
Úvodní zápasy 4. předkola Evropské ligy (20. srpna, odvety o týden později):
Viktoria Plzeň - Vojvodina Novi Sad (Srb.)
Sparta Praha - Thun (Švýc.)
Slovan Liberec - Hajduk Split (Chor.)
Ajax Amsterdam (niz.) - Jablonec
Kolik českých zástupců postoupí do základních skupiny Evropské ligy?
Všechny čtyři
12,9 %
Postoupí tři
40 %
Uspěje přesně polovina, dva
27,3 %
Úspěšný bude jen jeden
9,2 %
Český fotbal čeká ještě jeden černý den, nepostoupí žádný
10,6 %
Celkem hlasovalo 10063 čtenářů.

Reklama