Hlavní obsah

Rekord v evropských pohárech. Extrémní cesta vede až k čínské hranici

Bordeaux/Almaty

Fotbalisty francouzského Girondins Bordeaux museli po losu čtvrtého předkola Evropské ligy skoro křísit. Za soupeře jim totiž vylosovali kazašský celek Kajrat Almaty a ve Francii už teď doufají, že si ve čtvrtek 20. srpna v domácím prostředí vytvoří dostatečný náskok. O týden později je čeká odveta v 5947 kilometrů vzdálené oblasti, která leží jen 350 kilometrů od čínských hranic. Pohárová Evropa je zkrátka otevřena i exotickým krajinám...

Foto: uefa.com

Francouzské Bordeaux a kazašské Almaty dělí skoro šest tisíc kilometrů.

Článek

Almaty se nachází v centru Eurasie, v jihovýchodní části Kazachstánu na úpatí hory Alatau ve výšce 600 až 1650 metrů nad mořem. Typickým rysem jsou výkyvy teplot a to nejen v průběhu roku, ale také ve dne. Vždyť jednu stranu města obklopují stepi a polopouště, na jihu už naleznete ledovce.

„Netušil jsem, že je Evropa tak velká. Myslel jsem, že sahá od Atlantiku až po Ural, ale my letíme skoro až do Číny. Ten tým je pro nás velká neznámá. Jediné pozitivum je, že začínáme doma. Bohužel to není zajímavé ani ekonomicky," povzdechl si Jean-Louis Triaud, prezident Bordeaux.

Jako první se vydají na dlouhou cestu fotbalisté Kajratu Almaty. Aby se minimalizovali provozní náklady, vydá se s nimi na palubu leteckého speciálu zhruba 70 fanoušků. Let, který překonává pět časových pásem, zabere zhruba sedm a půl hodiny. Delší vzdálenost novodobá „evropská" pohárová scéna nepamatuje - až dosud byly rekordmany nizozemský Alkmaar a kazašská Karaganda, vzdálené 4418 kilometrů.

Ještě ve druhé polovině 20. století, přesněji od roku 1960 do 2004, se hrálo o jinou prestižní trofej - Interkontinentální pohár. Tehdejší šampióni Ligy mistrů a Poháru osvoboditelů překonávali ještě extrémnější vzdálenost.

V roce 1967 se utkaly týmy Celtiku Glasgow a argentinského Racing Clubu. Skotové tehdy letěli do města Avellaneda 11 304 kilometrů. Zápasy skončily 1:0 v Hampden Parku a 2:1 na El Cilindro, o tehdejším triumfu Akademiků 1:0 rozhodl až dodatečný zápas na neutrální půdě v Montevideu. I tam však skotský mistr letěl 11 236 kilometrů.

Nej... v evropských pohárech UEFA
Největší vzdálenost5947 kilometrů (Bordeaux - Almaty)
Nejseverněji položené městoTromsö (Norsko)
Nejjižněji odehraný duelLas Palmas (Gran Canaria, Španělsko)
Nejvýchodnější zápasSibir Novosibirsk, Rusko
Nejzápadnější utkáníCS Marítimo a CD Nacional hrály ve Funchalu na Madeiře

Reklama

Související témata: