Hlavní obsah

Thune, pozor! Zklamaná Sparta je úspěšnější než dychtivá

Není jednoduché zapomenout na ztracené iluze a soustředit se na náhradní cíl. Fotbalisté švýcarského Thunu by však měli před play off Evropské ligy počítat s tím, že zklamaná pražská Sparta je úspěšnější než dychtivá. Letenští vědí, jak se utěšit, po vyřazení z Ligy mistrů se do Evropské ligy pokaždé dostali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Krejčí střílí první gól Sparty Praha v odvetném utkání 3. předkola Ligy mistrů proti CSKA Moskva.

Článek

Hotové prokletí. Deset let už po Lize mistrů dychtí, ale zas a znovu jim uniká. V tu chvíli, tedy ve chvíli největšího zklamání, nastupuje plán číslo dvě. Od té doby, co se Pohár UEFA změnil v honosnější Evropskou ligu, Sparta o ni ani jednou nepřišla v případě, že před tím zkrachovala v Lize mistrů.

„Tuhle statistiku ani neznám. Postup si ovšem proti Thunu musíme uhrát na hřišti. Zklamání bylo strašné, ale je to pryč, s tím už nikdo nic neudělá. Po výborných výkonech s CSKA Moskva jsme se do Ligy mistrů prostě nekvalifikovali. A teď se soustředíme, abychom se aspoň do Evropské ligy dostali," líčí trenér Zdeněk Ščasný.

Nasazená Sparta bude proti Thunu favoritem. A minulé příklady jí dávají naději. V roce 2009 po vyřazení s Panathinaikosem Atény prošla do EL přes Maribor. O rok později nastal trochu jiný případ. V Lize mistrů ztroskotala až v play off na Žilině, takže do skupiny EL byla nasazena automaticky. Loni ji v předkole LM vyřadilo Malmö a následně se probojovala do EL přes nizozemské Zwolle.

Nic jiného než postup

„Žádné lehké utkání nás v srpnu nečeká. O to důležitější je, že jsme teď v pátek zvládli ligový zápas v Mladé Boleslavi. Chceme si zahrát Evropskou ligu - nic jiného než postup není na místě," ujišťuje reprezentant Lukáš Vácha.

Play off s Thunem rozehrají sparťani čtvrtečním domácím duelem. Již drama v Mladé Boleslavi, jež nakonec vyhráli 4:2, mělo slušné pohárové parametry. „Tak z pohárového hlediska bychom určitě nechtěli inkasovat dva góly," srovnává Vácha.

Domácí soutěž vedou, měli by na Švýcary vyrukovat v dobré pohodě. „Důležité vítězství, ale jak moc nám pomůže, uvidíme ve čtvrtek," říká kapitán David Lafata.

Sparta po vyřazení z Ligy mistrů:
2009/2010
Předkolo LM: Sparta - Panathinaikos 3:1 a 0:3
Play off EL: Sparta - Maribor 2:0 a 1:0
2010/2011
Play off LM: Sparta - Žilina 0:2 a 0:1
Přímý postup do skupiny EL
2014/2015
Předkolo LM: Sparta - Malmö 4:2 a 0:2
Play off EL: Sparta - Zwolle 1:1 a 3:1
2015/2016
Předkolo LM: Sparta - CSKA Moskva 2:2 a 2:3
Play off EL: Sparta - Thun ???
Postoupí Sparta do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
81,4 %
Ne
18,6 %
Celkem hlasovalo 6235 čtenářů.

Reklama

Související témata: