Hlavní obsah

Na Ajax jedeme s respektem, ale bez strachu, tvrdí jablonecký stoper Beneš

Jablonec nad Nisou

Slavný klub, ale také mladý tým s drtivou ofenzívou. S tímto vědomím o Ajaxu odletěli fotbalisté Jablonce do Amsterdamu k úvodnímu duelu play off Evropské ligy. Severočeský celek jde do souboje jako outsider, sedmadvacetiletý stoper českého týmu Vít Beneš však nevidí důvod k poraženecké náladě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký obránce Vít Beneš se na zápasy s Ajaxem těší.

Článek
Fotogalerie

Jde z Ajaxu strach?

Ne, jsme si vědomí jeho síly, respektujeme ho, ale jedeme beze strachu. Nejsme favority, Ajax je o dva levely výš než Kodaň, kterou jsme vyřadili. Hrát se s ním ale dá.

Těšíte se na zápas?

Těším, a hodně. Bude to největší zápas proti nejslavnějšímu soupeři, jaký jsem dosud hrál. Navíc v Amsterdam Areně, což je veliký a krásný stadión. Bude to hodně těžké, ale nemáme co ztratit.

Jaké si dáváte šance proti slavnému soupeři?

To se nedá vyjádřit. Ajax je ale jasný favorit. Má velmi mladý tým, nevidím to pro nás ale jako velkou výhodu. Z velkých zápasů mají mnohem víc zkušeností.

Ajax vypadl z Ligy mistrů s Rapidem Vídeň, ale v nizozemské nejvyšší soutěži pak dvakrát vyhrál 3:0. Co od něj očekáváte?

Viděli jsme video ze zápasů s Rapidem. Rakušané hráli v bloku, ukázali nám, jak se na Ajax dá v Amsterdamu hrát. Hlavně musíme eliminovat jeho útočnou sílu.

Co na něj může platit?

Musíme hrát ještě zodpovědněji než proti Kodani, hlavně v obranné fázi.

Zahrál byste si rád i proti Václavu Černému?

Určitě, je to velký talent, v sedmnácti letech poprvé dostal šanci v lize. Myslím, že ji dostane i proti nám. (Podle oficiálního twitteru amsterdamského klubu trenér Frank de Boer českého záložníka k úvodnímu zápasu play off skutečně nominuje - pozn. red.)

Slavia před osmi roky Ajax vyřadila v kvalifikaci Ligy mistrů. Bere to jako inspiraci?

To už je dávno... Nijak jsme se tím nezabývali.

Studovali jste detailně silnou ofenzívu Ajaxu a konkrétní hráče?

Probírali jsme ji, trenér nás upozornil na některé věci. Na videu bylo vidět, v čem jsou silní. El Ghazi je výborný střelec, ale velmi dobrý je i Milik. Oni jsou hodně ofenzívně ladění všichni. Musíme hrát důrazně, nesmíme jim dát prostor, protože v soubojích jeden na jednoho jsou vynikající.

Jaký byste brali pro odvetu výsledek?

Samozřejmě ideál by byl vyhrát nebo remizovat, ale i prohra 1:2 by byla hratelná.

Do boje jdou v play off Evropské ligy čtyři české kluby. Jaké jim dáváte šance na postup?

Věřím, že postoupí všechny čtyři. My to ale budeme mít nejtěžší.

Reklama

Související témata: