Hlavní obsah

Čtyři české postupy? Bookmakeři míní, že zázrak není zcela vyloučený

Českému fotbalu se sice rozplynul sen o Lize mistrů, nicméně čtveřice týmů před branami Evropské ligy může dát na pokažený pohárový úvod hojivou náplast. Čtyři zástupce najednou ve skupinách ještě český fotbal nikdy neměl, byl by to téměř zázračný počin. Podle bookmakerů domácích sázkových kanceláří ovšem není vyloučený! Spartu, Plzeň a Liberec na postup favorizují, zcela bez šancí podle nich není ani Jablonec proti slavnému Ajaxu.

Foto: Ladislav Nussbauer, ČTK

Záložník Viktorie Plzeň Milan Petržela se raduje z gólu na hřišti Maccabi Tel Aviv.

Článek

Tři české kluby rozehrají ve čtvrtek play off Evropské ligy na domácím hřišti. Sparta s Thunem, Plzeň s Vojvodinou Novi Sad a Liberec s Hajdukem Split. Jen Jablonec začíná na půdě Ajaxu Amsterdam.

„Pro naše sázkaře je jednoznačným číslem 1 na postup Sparta, na kterou sází v duelu s tápajícím švýcarským Thunem 99% z nich," avizuje Ladislav Pavlis, vedoucí bookmaker Tipsportu.

„Sparta je zvyklá v posledních letech zvládat zklamání a neměla by mít problémy ani s Thunem, kterému se letos zatím moc nedaří. Pokud bude hrát český vicemistr aktivně, neměl by mu postup uniknout," souhlasí Michal Navrátil, hlavní bookmaker Victoria Tipu.

Jablonec se znovu pokusí zaskočit favorita

Další jednoznačně tipovanou dvojicí je Ajax - Jablonec. „Tady ovšem sázkaři na tikety volí rovněž v 99% postup nizozemského velkoklubu," upozorňuje Pavlis.

„Jablonec se pokusí stejně jako proti FC Kodaň zaskočit favorita. Ajax se musí přenést přes vyřazení z předkola Ligy mistrů a je otázkou, jestli budou mít jeho hráči dostatečnou motivaci. I z toho důvodu jsou například Plzeň a Sparta ve svých duelech většími favority než Ajax proti Jablonci," dává Navrátil jistou šanci i Jablonci.

Plzeň snad rošáda nastartuje

Viktoria je rozhodně favoritem proti srbskému klubu Vojvodina Novi Sad, jenže její postup přes italskou Sampdorii Janov Plzeňské straší, navíc v klubu došlo k trenérské rošádě. „Podle všeho léčba Horváthem zabere a Plzeň postoupí. To si myslí 90% našich sázkařů," upřesňuje Pavlis.

„Plzeň je z českých týmů největším favoritem vzhledem k jejím dlouhodobým úspěchům v pohárové Evropě. A nic na tom nemění ani loňské zaváhání, kdy se nedostala do skupiny Evropské ligy. Navíc by jí měla pomoci i trenérská změna, která obvykle tým nastartuje," souhlasí Navrátil.

Liberec je nejméně čitelný

Nejméně čitelný je pro sázkaře souboj Liberce s Hajdukem Split. „Lze očekávat vyrovnané zápasy, kurzy na postup Liberec 1,75:1 - Split 2:1 to jen dokreslují a čeští sázkaři jen mírně favorizují Slovan v poměru 60:40," říká Pavlis.

„Liberec čekají dva vyrovnané zápasy. Hajduk je nebezpečný soupeř, ale i tak zůstává Liberec mírným favoritem. Jeho poslední účast v Evropské lize byla úspěšná a i start do sezóny se Slovanu vydařil. Hajduk by měl prokázat svou sílu a kvalitu hlavně v domácím prostředí," dodává Navrátil.

Kurzy na postup:
Viktoria Plzeň - Vojvodina Novi Sad
Tipsport: 1,25 - 3,60
Victoria Tip: 1.25 - 3,35
Fortuna: 1,25 - 3,48
Sparta Praha - FC Thun
Tipsport: 1,25 - 3,70
Victoria Tip: 1.28 - 3,15
Fortuna: 1,32 - 3,04
Ajax Amsterdam - Jablonec
Tipsport: 1,33 - 3,15
Victoria Tip: 1,35 - 2,80
Fortuna: 1,37 - 2,80
Slovan Liberec - Hajduk Split
Tipsport: 1,75 - 2,00
Victoria Tip: 1,75 - 1,90
Fortuna: 1,78 - 1,82
Kolik českých týmů postoupí do základních skupin Evropské ligy?
Všechny čtyři
12,7 %
Tři
36,9 %
Dva
38,7 %
Jeden
6,4 %
Žádný
5,3 %
Celkem hlasovalo 12145 čtenářů.

Reklama