Hlavní obsah

Nesmíme úplně zalézt, v protiútoku je naše šance, tvrdí jablonecký kouč Šilhavý

Jablonec nad Nisou

Trenér Jaroslav Šilhavý už zažil náročné a vítězné bitvy v evropských pohárech na lavičce Liberce. S Jabloncem bude mít ve čtvrtek večer premiéru proti velkému evropskému klubu, jakým Ajax Amsterdam bezesporu je. Uvědomuje si jeho sílu, ale rozhodně nevidí Severočechy před čtvrtečním prvním úvodním duelem play off Evropské ligy předem na kolenou.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý věří, že se přes Ajax může jeho tým do Evropské ligy probojovat.

Článek

Ajax hrál proti Rapidu s velmi mladým týmem. Může to být výhoda?

To si nemyslím. U Ajaxu to není nic neobvyklého. Taková je klubová strategie, která má pozitivní vliv i na pokladnu. Oni získávají a vychovávají talentované fotbalisty a následně je pak prodávají do bohatých klubů. Ti mladí kluci jsou obrovsky silní dovednostně, rychlostně, mají zkušenosti z velkých zápasů. V Amsterdam Areně hrají před báječnou kulisou. V Kodani na nás přišlo patnáct tisíc diváků, poslední domácí ligový zápas Ajaxu viděl téměř vyprodaný stadión, což je přes padesát tisíc diváků. Umí vytvořit báječnou atmosféru. Předpokládáme, že jich přijde kolem čtyřiceti tisíc.

Zní to trochu, jako byste měl obavy...

Rozhodně ne, po remíze s Libercem vidím na hráčích obrovské odhodlání a chuť něco dokázat. Ajax je favorit, ale to byla Kodaň také, a postoupili jsme. Věřím, že jsme schopni s Ajaxem odehrát kvalitní vyrovnané zápasy. Když se k nám přikloní štěstí, můžeme i postoupit.

Jaký byste bral výsledek z Amsterdamu?

Takový, který by nám dával šanci do odvety. Doma bychom chtěli bojovat o postup.

Našel jste v jejich hře nějaké slabiny?

Rozebrali jsme si jejich hru a ještě si ji probereme před zápasem. Samozřejmě hledáme, co by na Ajax mohlo platit.

I když je to mladý tým, zkušeností s velkými zápasy má víc...

To rozhodně. My je sbíráme, i v tom bude tenhle dvojzápas cenný. Nějaké jsme získali v duelech s Kodaní, měly by nám pomoct v dalších utkáních. Máme atraktivního a z českých celků nejsilnějšího soupeře. Pro Jablonec to bude i velký svátek.

Přál jste si tak silného soupeře?

Přál jsem si a přeji postup. Plzeň, Sparta i Liberec nemají soupeře tak zvučných jmen, ale také jsou velmi kvalitní. Těžko proto říkat, kdo je a kdo není schůdnější. Pochopitelně přejít přes Ajax by byl obrovský úspěch, protože má slavnou minulost a velkou sílu. Pro nás je příjemné, že už při zápasech s Kodaní se skauti velkých klubů naučili vyslovovat jméno Jablonec.

V čem je síla Ajaxu větší oproti Kodani?

Kodaň byla přímočařejší a silovější. Ajax to umí také, zejména, když se mu dá prostor. Mají velice rychlý přechod do útoku. Jsou navíc techničtější. Hráče jsem upozorňoval zejména na útočníka El Ghaziho, který je velmi nebezpečný. Ve dvou ligových zápasech dal čtyři branky ze šesti, které Ajax nastřílel. Ale má kolem sebe velmi kvalitní hráče.

Hráči mluví většinou o dosavadním vrcholu kariéry. Co uděláte, aby se nerozklepali strachy?

Toho se nebojím. Na zápas jsou natěšení, žádná velká nervozita. Mají k soupeři respekt, ale nebojí se. A co se týká toho vrcholu kariéry, věřím, že přijde ještě větší.

Hrát vyloženě defenzívně by asi byla sebevražda a cesta do pekel...

To určitě a nic takového nechystáme, nesmíme zalézt. Počítáme s tím, že nás Ajax pod tlak dostane. Budeme muset bránit všichni, ale chceme tam dát gól. To je vždy velké plus. Věřím, že naše naděje budou v protiútoku a standardních situacích.

Slavia před osmi lety Ajax vyřadila v play off Ligy mistrů. Připomenete to hráčům?

O tom jsme se zatím nebavili. Náš manažer Petr Doležal byl tehdy přímo u toho a říkal, že ví, jak na Ajax, tak se ho zeptám. (úsměv)

Vy jste zažil s Libercem zápasy se silnými týmy. Co pro vás zápas s Ajaxem znamená?

Těším se na něj a skutečně věřím, že jsme schopni uspět. Vždyť jsme porazili Udinese, dvakrát remizovali se Sevillou, která Evropskou ligu už dvakrát za sebou vyhrála. Nebyli jsme silnější než tyhle i další zvučné týmy, ale ubojovali jsme dobré výsledky především takticky, nasazením a disciplínou. To může platit i v případě Ajaxu.

Jak dopadne úvodní duel play off Evropské ligy mezi Ajaxem a Jabloncem?
Vyhraje Ajax
44,3 %
Utkání skončí remízou
22,3 %
Zvítězí Jablonec
33,4 %
Celkem hlasovalo 2261 čtenářů.

Reklama

Související témata: