Hlavní obsah

Hajduk sledují i skauti Manchesteru City. Jenže Liberec do Evropy patří, říká Pavelka

Liberec

Napodobit skvělý úspěch z předloňského roku a znovu postoupit do základní skupiny. S takovým přáním a touhou vstupují fotbalisté Slovanu Liberec do play off Evropské ligy. V cestě jim stojí chorvatský Hajduk Split. První zápas se hraje ve čtvrtek od 19 hodin na stadiónu U Nisy, vysílá ho živě O2 Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Záložník Slovanu Liberec David Pavelka před úvodním zápasem play off Evropské ligy s Hajdukem Split.

Článek
Fotogalerie

„Když jsme se před dvěma lety dostali do Evropské ligy přes italské Udine, slyšeli jsme z mnoha stran, že jsme si vybrali obrovské štěstí. A že se tam už nikdy neprobojujeme. Chtěli bychom negativní prognózy změnit a dokázat, že i mužstvo typu Liberce může během několika let podruhé a úspěšně účinkovat v Evropě," prohlásil kapitán týmu David Pavelka.

„Udine bylo tehdy favoritem a myslím, že my nejsme favority proti Hajduku. Situace je úplně jiná, i co se týče našeho kádru. Máme hodně změněný mančaft a spousta kluků si teprve zvyká na mezinárodní fotbal," uvažoval liberecký záložník.

Byl jedním z těch, koho o víkendu postihly žaludeční problémy. „U některých hráčů viróza ještě doznívá, nejhorší to bylo v neděli při zápase v Jablonci, kde jsem nemohl nastoupit. Nevím ale o nikom, jehož start by byl ve čtvrtek ohrožen. Fyzicky bychom měli být v pohodě," tvrdil Pavelka.

Nejsilnější Hajduk za poslední roky?

Trenér Jindřich Trpišovský má podle svých slov dostatek informací o soupeři. „Jsme na tom lépe než při prvním dvojzápase se Šmonou, kdy to bylo hodně složité. Moji asistenti byli na utkání Splitu v Záhřebu a já viděl Hajduk v Rijece. Split má rozdíly ve hře v zápasech doma a venku. Jsou tam technicky vybavení hráči, kteří umí hrát jeden na jednoho. Další jsou silní na krajích hřiště i nepříjemní ve středu pole. Údajně je sledují i skauti z Manchesteru City," vypozoroval kouč Liberce.

A zaregistroval také slabiny soupeře. „Jako typický balkánský tým nejsou stoprocentní v defenzivě. I přestože disponují agresivními a silovými stopery, mívají vzadu problémy. Ale to je jen část jejich charakteristiky, protože podle některých zdrojů má Hajduk nejkvalitnější tým za posledních šest let," tvrdil Trpišovský.

I pro něj je vidina Evropské ligy lákává.„Jsme kousek od vytčené mety. A vnímáme fázi play off jinak než předchozí předkola, kdy jsme byli na začátku. Rozhodne se během týdne. Věřím, že jsme mentálně připravení na to, abychom dokázali, že fotbal hrát umíme i na této evropské úrovni," naznačil kouč odhodlání.

Jak dopadne úvodní duel play off Evropské ligy mezi Libercem a Hajdukem Split?
Vyhraje Slovan
74,4 %
Zápas skončí remízou
9,4 %
Zvítězí Hajduk
16,2 %
Celkem hlasovalo 3159 čtenářů.

Reklama

Související témata: