Hlavní obsah

Pernica věří, že se Jablonci nebude z kolotoče v Amsterdam Areně točit hlava

Karel FeltPrávo

Když před rokem přestupoval pětadvacetiletý fotbalista Luděk Pernica z Brna do Jablonce, snil o tom, že si zahraje evropské poháry. Hned v první sezóně se stal jednou z opor Peltových Galácticos a jeho touha se po roce začala naplňovat. Na začátku srpna pomohl mužstvu k vyřazení Kodaně a dnes nastoupí v obrovité Amsterdam Areně proti slavnému Ajaxu. Úvodní duel play off Evropské ligy začne v 19 hodin a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: FK Jablonec/Michal Vele, ČTK

Jablonečtí fotbalisté se chystají na slavný Ajax.

Článek
Fotogalerie

„Moc se na ten zápas těším. A nejen já, všichni kluci. Vždyť pro většinu z nás to bude vrchol dosavadní kariéry. Věřím, že to bude hezký zápas na nádherném stadiónu. Když jsme se dívali na video z jejich zápasu s Rapidem Vídeň, byly tam prostřihy do hlediště. Nádhera! Byla tam úžasná atmosféra, kterou vytváří více než padesát tisíc diváků, když je plný," zasnil se rodák z Boskovic a přiznal, že na takovém stadiónu ještě nikdy nehrál, ale o něčem takovém prahnul.

Krása stadiónu je jedna věc, podstatnější je ale síla Ajaxu. „Musíme být ve střehu. Mají obrovskou sílu hlavně v ofenzívě. Jsou techničtí a rychlí, čeká nás asi pořádný kolotoč, ale věřím, že se nám z něj hlava nezatočí. Kolena se nám určitě nerozklepou, i když zkušenosti se zápasy s takovými giganty má jen Tomáš Hübschman z působení v Šachtaru Doněck," pravil s respektem, ale beze strachu.

Ani beton, ani smršť

Taktika pro duel s Ajaxem je jasná. „Rozhodně obranu neotevřeme, ovšem nebudeme spoléhat na nějaké betonování. To by bylo špatné. Musíme poctivě bránit, podat maximální výkon a trpělivě čekat na svoji šanci, což by měl být brejk nebo standardka. Moc jich nebude, takže je třeba vytěžit maximum," nabídl svůj pohled.

Podle Pernici je sice Ajax velkým favoritem, ale to byla Kodaň také. „Šance na postup je vždycky a my v ni věříme. V Kodani jsme hráli na čtyřicetitisícovém stadiónu, tenhle je o víc než deset tisíc míst větší a chodí tam mnohem víc diváků. To nás spíš motivuje, než rozklepe," doplnil.

Ajax vypadl z Ligy mistrů, ale v nizozemské nejvyšší soutěži se mu daří. Doma porazil Tilburg a vyhrál v Alkmaaru, oba zápasy 3:0. „Jejich útočník El Ghazi dal čtyři z těch šesti gólů. Na toho si musíme dát velký pozor. Ale není sám, v útoku jsou i Milik a Sinkgraven. Také skvělí útočníci. Díval jsem se, jak hrají. Věřím, že jsem něco vyčetl a dokážu je bránit. To ale musí podle situace celý tým," konstatoval Pernica.

Jako správný Moravák je optimista. „Ve hře má český fotbal čtyři týmy. Věřím, že postoupí všechny. Pravda Plzeň, Sparta a Liberec nemají tak zvučné soupeře. Ajax je nepochybně nejsilnější, ale věřím, že překvapíme jako s Kodaní, kdy se od nás postup nečekal. Musíme hrát ale lépe. Musíme uhrát už v prvním utkání dobrý výsledek," zdůraznil Pernica a přiznal, že Jablonci zatím moc nejde přepínání z Evropské ligy na tu domácí. „Po Kodani jsme prohráli v Jihlavě po nemastném neslaném výkonu. I tohle se ale musíme naučit, pokud chceme úspěšně působit v obou soutěžích," připomněl na závěr.

Jak dopadne úvodní duel play off Evropské ligy mezi Ajaxem a Jabloncem?
Vyhraje Ajax
44,3 %
Utkání skončí remízou
22,3 %
Zvítězí Jablonec
33,4 %
Celkem hlasovalo 2261 čtenářů.

Reklama

Související témata: