Hlavní obsah

Vendeta po deseti letech o 65 miliónů. Sparta se jde utěšit s Thunem

Praha

Stesky nad dalším marným pokusem o Ligu mistrů musí jít definitivně pryč. Fotbalisté Sparty vstupují do play off Evropské ligy proti Thunu jako jasný favorit. Jenže pozor, na malém švýcarském klubu už jednou pohořeli - před deseti lety v Lize mistrů po výsledcích 0:0 a 0:1. Na týmu kouče Ščasného teď je, aby vendetou nepohrdl a podzim v pohárové Evropě si zajistil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanští střelci Kehinde Fatai a Ladislav Krejčí (vpravo) jásají po gólu do sítě CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

Soutěž útěchy Letenští zvládají. Zatím v play off Evropské ligy uspěli pokaždé, když do něj spadli po neúspěšném pokusu o Ligu mistrů. Los mají příznivý, takže ohrozit je mohou především dvě okolnosti - možné podcenění aktuálně posledního týmu švýcarské ligy a také absence záložníka Matějovského, který za vyloučení v odvetě s CSKA Moskva vyfasoval stop na oba zápasy s Thunem.

„Pro nás je postup do základní skupiny Evropské ligy velká šance, pro Spartu povinnost," připomíná Letenským i kouč soupeře Ciriaco Sforza jejich roli favorita.

„V optimální formě zřejmě nejsou, ale jakékoliv podcenění se nám může krutě vymstít! To si nesmíme dovolit. Thun není rozhodně tak špatný, jak se o něm spousta lidí vyjadřuje," ujišťuje kouč Zdeněk Ščasný, že jeho tým se tentokrát nachytat nenechá.

Sparta Praha - FC Thun
Úvodní zápas play off Evropské ligy, dnes od 19:00 na Letné. Rozhodčí: Makkelie (Niz.). Žádná domácí televize utkání nevysílá, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Costa - Frýdek, Dočkal, Vácha, Hušbauer, Hybš - Lafata, L. Krejčí.
Thun: Faivre - Bigler, Reinmann, Bürki, Wittwer - Ferreira, Frontino, Hediger, Sutter, Rapp - Buess.

V banku je slušné odškodné

Vybouchnout i v kvalifikaci Evropské ligy, to už by byl pro Spartu velký malér. Jak majitel klubu Daniel Křetínský připomíná, každá taková zpackaná sezóna je pak strašně dlouhá...

V banku je pak navíc jistota minimálně 65 miliónů korun za postup a možnost dalších bonusů za body získané ve skupině. Pořád ještě aspoň nějaká náhražka za stamilióny ztracené vyřazením z Ligy mistrů...

„Opakuji to často, ve Spartě je tlak před každým zápasem. Jsme pod ním i teď před Thunem, ale já osobně si ho nepřipouštím," ujišťuje s úsměvem letenský odchovanec Ladislav Krejčí.

Bez Matějovského se jim tolik nedaří

Kvalitních záložníků má Ščasný dost, potrestaný Matějovský je však přece jen v každém zápase zárukou spousty lahůdkových přihrávek. A Sparta bez něj v pohárech není zdaleka tak úspěšná, jako s ním.

„Je pro mě samozřejmě moc důležitý. Dává mi spoustu balonů a na hřišti si rozumíme. Marek je výborný fotbalista a bude nám chybět, ale jsou tam jiní, kteří by ho měli nahradit," doufá Krejčí.

„Měli bychom Marka i trochu jiným způsobem hry nahradit. V sestavě asi čekáte Pepu Hušbauera. Se Zlínem byl u všech našich gólů, v Mladé Boleslavi jsem ho zase vzhledem k vývoji zápasu nemohl nechat na kraji, proto jsem ho střídal. Každý záložník je jiný, musíme si poradit," líčí Ščasný.

Trochu pobaveně pak bere na vědomí fakt, že kvůli odvetě s CSKA dostal trest i asistent Hejkal. „Standa, to se musím trochu smát, neumí anglicky. Nevím tedy, co rozhodčímu řekl, že skončil na tribuně... Chybět mi na lavičce bude, ale se Zdeňkem Svobodou si poradíme. Aspoň bude mít Standa přehled z tribuny, někdy jsem to tak řešil i v Teplicích. Neudělám s tím nic, myslím, že trest není adekvátní," říká trenér Sparty.

Jak dopadne úvodní duel play off Evropské ligy mezi Spartou a Thunem?
Vyhraje Sparta
75,4 %
Zápas skončí remízou
7,6 %
Zvítězí Thun
17 %
Celkem hlasovalo 10857 čtenářů.

Reklama

Související témata: