Hlavní obsah

Ajax - Jablonec 1:0Jablonec proti Ajaxu statečně bránil, jenže padl gólem z penalty

MinutaMin. Tým Hráč Akce
54. Milik (penalta) 1 : 0
Záznam online reportáže

Martin KézrPrávo

Fotbalisté Jablonce statečně čelili síle Ajaxu Amsterdam, ale nakonec první utkání play off Evropské ligy na nizozemské půdě prohráli 0:1 Milikovým gólem z penalty.

Foto: Jablonec Vele/FK Michal, ČTK

Vlevo Ruslan Mingazov z Jablonce v šanci před brankářem Ajaxu Jasperem Cillessenem.

Článek
Fotogalerie

Ajax se od začátku snažil rychle kombinovat a hostům moc nepůjčil balón. K žádnému vážnějšímu ohrožení Hrubého svatyně to ale nevedlo. Naopak jablonecký Greguš se v 9. minutě dostal do dobré pozice pro zakončení. Po Novákově dlouhém autu se na středu pokutového území sice odhodlal ke střele, jenže poslal míč vysoko nad branku.

Převahu Ajaxu postupně rozmělňoval chybějící moment překvapení v podání domácích. Když už se El Ghazi dostal za obranu hostů, špatně si zpracoval míč. Jablonci tak stačilo pečlivě bránit, hře soupeře dál chyběla i přesnost zakončení a časté centry k ničemu nevedly. Takže pak to byl na druhé straně znovu Greguš, z trestného kopu však trefil jen zeď domácích.

Po půlhodině přišlo velké vzrušení před oběma brankami. Nejprve Novák zahrál na zemi v pokutovém území rukou, rozhodčí ale penaltu pro domácí nepískl. Vzápětí z protiútoku se nesmírně aktivní Greguš rozhodl bez váhání vypálit pravačkou a míč jen těsně minul tyčku.

Další jablonecký brejk založený chytrým přenesením balónu za domácí obranu přinesl šanci Mingazova, který ale zblízka nepřekonal gólmana Ajaxu a po čelní srážce s ním se těžce zvedal z trávníku. I když měl Ajax v první půli 74 procent času míč ve svém držení, jablonecký obranný blok dobře fungoval a stav zůstával 0:0.

Beneš zavinil penaltu, Doležal odmítl vyrovnání

Po změně stran se domácí snažili vystupňovat aktivitu a po kombinaci na jeden dotek si vynutili pokutový kop, když kapitána Klaassena v 54. minutě zastavil až Benešův faul. Míč si na značku penalty postavil polský útočník Milik, který volil střelu k pravé tyči. Hrubý sice vystihl stranu, ale proti tvrdé ráně neměl šanci. Jablonec však i po obdrženém gólu dál praktikoval zahuštěnou obranu a ta platila na vesměs stereotypní útočnou snahu Ajaxu.

Proti ojedinělým šancím hostů brankář Cillessen, jenž byl ve 26 letech nejstarším hráčem v základní sestavě amsterdamského mužstva, pohotově zakročil. Moc práce neměl ani jeho protějšek přímý kop z nohy Schöneho mířil nad břevno. Střídající Dán sehrál podstatnou roli i ve vlastním vápně, když jeho hlavička odvracela nebezpečí od dotírajícího Pernici.

Na závěrečné minuty se v dresu Ajaxu dostal do hry i sedmnáctiletý český talent Václav Černý a snažil se rozhýbat domácí útok. Do velké šance se ale na malém vápně dostal další náhradník Doležal, jenže místo vyrovnání vystřelil vysoko nad domácí branku.

Úvodní zápas 4. předkola Evropské ligy:
Ajax Amsterdam - FK Jablonec 1:0 (0:0)
Branky: 54. Milik z penalty. Rozhodčí Chapron (Fr.), žluté karty: Tete – Beneš, 34 000 diváků, poločas 0:0.
Ajax: Cillessen – Tete, Veltman, Riedewald, Dijks – Bazoer, Klaassen, Gudelj – El Ghazi (85. V. Černý), Milik, Sinkgraven (72. Schöne). Trenér de Boer.
Jablonec: Hrubý – Karavajev, Beneš, Pernica, Novák – Hübschman, Greguš – Mingazov (67. Masopust), Pospíšil (72. Trávník), Crnkič – Wágner (85. M. Doležal). Trenér Šilhavý.

Reklama

Související témata: