Hlavní obsah

Barcu zlomili, v Žilině ale narazili. Šošoni předvedli proti favoritovi jedinečný obrat!

Žilina

Obrovskou fotbalovou euforii zažívají v posledních dnech fanoušci Žiliny. Zatímco před dvěma týdny byli hráči MŠK ve třetím předkole Evropské ligy na hřišti Poltavy jen pár vteřin od vyřazení, nyní mohou pomýšlet i na postup do skupinové fáze soutěže! Šošoni, jak se slovenskému celku přezdívá, předvedli ve čtvrtek večer proti čerstvému vítězi španělského Superpoháru z Bilbaa skvělý obrat, který v závěru režíroval Brazilec William.

Fotbalisté Žiliny otočili duel s Bilbaem.

 
Článek

Slovenský fotbal má v letošním ročníku evropských pohárů ve hře už jen jediného zástupce, ten mu ale dělá velkou radost. Přitom chybělo jen málo, aby žilinské putování Evropskou ligou skončilo ve třetím předkole. V Poltavě probíhaly poslední sekundy prodloužení a domácí Vorskla držela vedení 3:0. V tu chvíli postupovala dál, jenže pak přišel pro domácí šok. William totiž vůbec z posledního útoku střelou o tyč poslal Šošony do play off!

"Neskutečné emoce, neskutečné. Stále jsme věřili, což bylo důležité. Nechali jsme na hřišti srdce," uvedl po utkání na oficiálních internetových stránkách klubu záložník Žiliny Jakub Paur. To ale ještě netušil, že nejde o radost poslední...

Los přisoudil jeho týmu do play off silné Bilbao, které si hned zkraje sezóny připsalo hodně cenný skalp. V boji o španělský Superpohár totiž doma rozneslo Barcelonu 4:0 a trofej stvrdilo pondělní remízou 1:1 na Camp Nou.

Los Leones se dočkali prestižní trofeje po dlouhých jednatřiceti letech, žádné bouřlivé oslavy se ovšem nekonaly, už ve středu se baskický celek přesouval do Žiliny. Athletic Club touží prorazit i v Evropské lize a na Slovensku si komplikace nepřipouštěl.

A zpočátku střetnutí šlo vše podle papírových předpokladů. Bilbao sice proti duelu na Camp Nou obměnilo sestavu, přesto už po půl hodině hry vedlo 2:0. Vypadalo to, že si výsledek v klidu pohlídá, jenže na druhou půli asi hned tak nezapomene. Žilinu totiž nepříznivý stav nezlomil, naopak po změně stran předvedla fantastický zvrat. Nejprve snížil Paur a poté přišly velké chvíle střídajícího Williama. V 77. minutě brazilský forvard srovnal a ve čtvrté minutě nastavení zcela otočil stav, když po rohu protlačil míč za brankovou čáru.

Guľa: Třetí gól byl třešničkou na dortu

"William přinesl kvalitu," liboval si žilinský kouč Adrián Guľa. "Cítil jsem, že kontaktní gól by mohl pomoci. Výsledek 2:2 by byl krásný, ale 3:2 je třešnička na dortu. Získali jsme skalp velmi kvalitního týmu a máme naději před zápasem v Bilbau. I když soupeř má obrovskou kvalitu," doplnil.

Z výkonu svých svěřenců měl ohromnou radost. "Takhle má vypadat nová Žilina, kterou tu už delší čas budujeme. Mladá, dravá a dostatečně rychlá. Moji hráči někdy opravdu nevědí, jak jsou dobří," řekl Guľa.

"Je to neuvěřitelné. Bilbao už možná chtělo jen udržet výsledek, ale my jsme se po prvním gólu chytili. Věřím, že euforii zažijeme i po odvetě," řekl žilinský kapitán Viktor Pečovský, jenž si vyčítal druhý inkasovaný gól. Jeho špatnou malou domů potrestal Sola. "Chtěl bych mužstvu poděkovat, že dokázalo zápas zvrátit po mojí chybě. Špatně jsem míč trefil," litoval slovenský reprezentant.

Žilina má před odvetou, která je na programu ve čtvrtek 27. srpna v Bilbau, poměrně slušné vyhlídky na postup. K účasti ve skupině Evropské ligy jí stačí i jakákoliv remíza.

Postoupí Žilina přes Bilbao do skupiny Evropské ligy?
Ano
23,6 %
Ne
76,4 %
Celkem hlasovalo 9599 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články