Hlavní obsah

Dva banány, jeden hezčí než druhý. Spartu spasil muž z roku 2020

Praha

Choutky na další zahraniční angažmá zatím odložil stranou a na Letné se v týdnu upsal na dalších pět let až do léta 2020. Fotbalová Sparta se hned při nejbližší příležitosti ujistila, že s mimořádně dlouhodobým kontraktem udělala v případě klíčového záložníka moc dobře. Právě Bořek Dočkal totiž dvěma parádními góly tápajícímu mužstvu v prvním duelu play off Evropské ligy vystřelil výhru 3:1. Spartu zkrátka spasil muž z roku 2020.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal střílí druhý gól do sítě Thunu.

Článek
Fotogalerie

Pětiletá smlouva je na české poměry málo vídaná. Dočkal za ni ovšem Spartě stojí.

„Bořka vnímáme jako jeden z pilířů mužstva, na kterých chceme stavět i do budoucna. Proto jsme rádi, že jsme se domluvili na dlouhodobé spolupráci. Věříme, že společně dosáhneme dalších úspěchů," vysvětlil člen představenstva Jakub Otava po pondělním podpisu smlouvy.

A jelikož se k tomu nikdo ze spoluhráčů moc neměl, hned ve čtvrtek šestadvacetiletý reprezentant obdaroval sám sebe. Zaúřadoval v nastavení obou poločasů - a jak parádně! Těsně před přestávkou vymetl technickou střelou šibenici a završil obrat skóre, v posledních okamžicích zápasu pak precizně zahraným přímým kopem přidal tolik důležitý třetí gól.

Paráda z ideální pozice

Závěrečná trefa by mohla být z pohledu celého dvojzápasu klíčová. „Samozřejmě jsem věděl, že kdybych dal třetí gól, tak by mohl hodně věcí vyřešit. Už dlouho jsem branku z trestňáku nedal, jsem za ni rád. Měl jsem ideální pozici. Kdybych si mohl vybrat, položil bych si míč právě na tohle místo," pochvaloval si Bořek Dočkal.

Sparta nehrála dobře, za výsledek 3:1 musí být nakonec ráda. A kouč je šťastný, že našel aspoň nějakého hrdinu.

„Bořek se podílel na vítězství maximální měrou. Dal krásnou první branku druhou ještě hezčí. Hodně spěchal s rozehrávkou, ale dal dva góly - on byl ten, kdo zápas rozhodl. Trochu trpěl tím, že jsme změnili založení útoku. Udělal však to, co udělat měl," poukázal trenér Zdeněk Ščasný.

A teď zase na umělku...

Letenští si po osmi měsících zopakují výjezd do Švýcarska. V prosinci jim na umělém trávníku v Bernu stačila i remíza s Young Boys, aby postoupili do jarní části Evropské ligy. Svou misi však nezvládli, prohráli a vypadli. Teď je podceňovaný Thun uvítá také na umělce. A sparťani by tam neradi prožili černé déja vu...

„Gol inkasovaný doma samozřejmě komplikací je. V odvetě pak stačí dostat gól třeba ze standardky, a budeme vědět, že jsme jednu trefu od vyřazení. Příklad z Bernu nás ale předem nestraší," ujistil Dočkal.

„Musíme si poradit s absencí potrestaného Marka Matějovského a teď se zranil Lukáš Vácha, ale když podáme lepší výkon než doma, jsme schopní postup uhrát. Musíme však být aktivní a chtít dát gól. Nemůžeme tam jet jen bránit," avizuje Dočkal.

Postoupí do skupiny Evropské ligy Sparta, nebo Thun?
Sparta
81,4 %
Thun
18,6 %
Celkem hlasovalo 11689 čtenářů.

Reklama

Související témata: