Hlavní obsah

Wágner už není jen evropským pozorovatelem. A proti Ajaxu věří v nezapomenutelnou trefu

Jablonec

Zbavit neprůstřelnosti Jaspera Cillessena, jednu z hvězd loňského fotbalového mistrovství světa! Tak zní úkol pro jedničku ofenzivy fotbalového Jablonce Tomáše Wágnera před čtvrteční odvetou play off Evropské ligy s Ajaxem. Severočeši musí doma smazat jednobrankové manko z prvního duelu, jenže gólman soupeře už čtyři zápasy neinkasoval. A celkem drží neprůstřelnost 373 minut. „Jen další motivace pro nás," nedělá si těžkou hlavu pětadvacetiletý útočník Jablonce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecká posila Tomáš Wágner (uprostřed) oslavuje gól proti Slovanu Bratislava.

Článek

Nahání vám jako útočníkovi Cillessenova bilance hrůzu?

Vybavuji si Cillessena už z loňského mistrovství světa, kde Nizozemsko dotáhl k bronzu. Ač je mladý, má dostatek zkušeností a velkou kvalitu. Ale když si střelecké pozice dobře připravíme, můžeme ho pokořit. Všichni víme, jak dlouho neinkasoval. Jeho série je pro nás však jen další motivací.

Studoval jste brankáře Ajaxu v televizních záběrech? Našel jste zaručený recept, jak je překonat?

Trenér brankářů nám na videu ukazoval, kde má Cillessen slabiny. Je dobré mít každou informaci, i když v zápase si člověk připraví jen složitě stejnou konkrétní pozici pro střelu. Rozhoduje instinkt.

V evropských pohárech už jste zažil řadu zápasů. Kam byste na pomyslném žebříčku soupeřů zařadil Ajax?

Vzhledem k tradici a jménu je Ajax jedním z největších soupeřů, proti nimž jsem nastoupil ať už v Lize mistrů nebo Evropské lize. S Jabloncem jsme letos dostali dva těžké soupeře, kteří mají fanoušky po celém světě. Kodaň jsme dokázali vyřadit. A na základě zkušeností z prvního zápasu věřím, že můžeme uspět i s Ajaxem. V prvním duelu jsme si to potvrdili. Máme respekt, ale nebojíme se.

Pro Jablonec jste aktuálně v ofenzivě mužem číslo jedna. Užíváte si zápasy evropských pohárů v dresu Severočechů více, když máte klíčovou roli, ve srovnání s působením v Plzni či Mladé Boleslavi?

V Plzni jsem si evropské poháry oťukal hlavně pohledem. Moc minut na trávníku jsem nedostal. Teď poznávám mezinárodní fotbal na klubové scéně i na vlastní kůži. Na západě Čech jsem byl žolíkem. Nyní mám významnější roli a snažím se zkušenosti z Plzně zúročit.

Těší vás hodně, že už nejste jen cestovatelem za evropskými konfrontacemi, ale plnohodnotnou součástí týmu?

Každý má během kariéry určitou roli. Někdy člověk hraje více, jindy méně. Ale pořád je součástí týmu, což jsem si potvrdil v Plzni, když jsem dal vítězný gól v poslední minutě závěrečného duelu skupiny Ligy mistrů proti CSKA Moskva. Znamenal pro nás postup do jarní fáze Evropské ligy. Chci skórovat, ať je moje úloha v týmu jakákoliv. Pokud bych gólovou bilanci v Evropě rozšířil proti Cillessenovi, šlo by o nezapomenutelnou trefu. Ale když se netrefím a postoupíme, budu nadšený.

Je hodně složité hrát prakticky každý rok evropské poháry v jiném mužstvu?

Nechci dělat tradici z toho, že měním kluby. Snad se v Jablonci zabydlím. Není ideální, když je hráč každé léto jinde. Chvíli trvá, než se člověk sehraje s týmem. Snad nyní ve srovnání s Plzní a Mladou Boleslaví zůstanu v Jablonci delší čas a dočkám se v jeho dresu i evropských duelů v základní skupině.

Postoupí fotbalisté Jablonce přes Ajax do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
54,6 %
Ne
45,4 %
Celkem hlasovalo 2739 čtenářů.

Reklama