Hlavní obsah

Cillessen není neprůstřelný, věří Jablonec. I přes hvězdného brankáře vede cesta do EL

Jablonec

Zbavit kouzla brankáře Jaspera Cillessena, strážce svatyně Ajaxu, tak zní klíčový úkol fotbalistů Jablonce před čtvrteční odvetou play off Evropské ligy. Severočeši musí doma (výkop v 18 hodin, živě na ČT Sport) smazat jednobrankové manko z prvního duelu, jenže gólman soupeře už čtyři zápasy neinkasoval. A celkem drží neprůstřelnost 373 minut.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonečtí fotbalisté doufají, že brankář Ajaxu Jasper Cillessen na severu Čech rychle přijde o dosavadní neprůstřelnost.

Článek

„Vybavuji si Cillessena už z loňského mistrovství světa, kde Nizozemsko dotáhl k bronzu. Ač je mladý, má dostatek zkušeností a velkou kvalitu. Ale když si střelecké pozice dobře připravíme, můžeme ho pokořit. Všichni víme, jak dlouho neinkasoval. Jeho série je pro nás další motivací," tvrdí útočník Tomáš Wágner.

„Je skvělý, ale není neprůstřelný," míní obránce Filip Novák. „Jde o jedničku nizozemské reprezentace, která má skvělou formu. Ale proč zrovna my bychom ho nemohli překonat," krčí rameny zadák Vít Beneš, po jehož faulu na Klaasena a následně penaltě Milika padl jediný gól prvního zápasu.

Ajax v defenzivě nezvládl dva duely 3. předkola Ligy mistrů, kdy od Rapidu Vídeň inkasoval pět branek. Od té doby obrana funguje precizně. Jablonec si však na půdě nizozemského soka několik velmi slibných střeleckých pozic vypracoval. „A proto nevnímáme souboj o postup jako ztracený. Jen musíme být ve srovnání s prvním duelem produktivnější," přemítá Novák.

Mají dostatek informací

„Trenér brankářů nám na videu ukazoval, kde má Cillessen největší slabiny a kam dostává nejvíce gólů. Je dobré mít každou informaci, i když v zápase si stejně člověk připraví jen složitě stejnou konkrétní pozici pro střelu. Rozhoduje instinkt," dumá Wágner, na jehož bedrech bude ležet v ofenzivě velká odpovědnost.

Pětadvacetiletý borec zažil velké zápasy Ligy mistrů či Evropské ligy už v minulosti v dresu Plzně, respektive Mladé Boleslavi. „Vzhledem k tradici a jménu je Ajax jedním z největších soupeřů, proti nimž jsem nastoupil," říká Wágner, jenž si užívá roli klíčového muže ofenzivy Jablonce. „V Plzni jsem si evropské poháry oťukal hlavně pohledem. Moc minut na trávníku jsem nedostal. Teď poznávám mezinárodní fotbal na klubové scéně i na vlastní kůži."

Na minulé štaci se zaskvěl zejména vítězným gólem v poslední minutě závěrečného duelu Ligy mistrů s CSKA Moskva, čímž Plzni vystřelil postup do jarní fáze Evropské ligy. „Na západě Čech jsem byl spíše žolíkem. Nyní mám jinou roli a snažím se zkušenosti z Plzně zúročit. Pokud bych gólovou bilanci v Evropě rozšířil právě proti Cillessenovi, šlo by o nezapomenutelnou trefu," sní Wágner.

Trénovali penalty

Se spoluhráči v úterý i ve středu pečlivě ladil standardní situaci, došlo i na trénink pokutový kopů. „Nic jsme nepodcenili. Bez špetky arogance jsem přesvědčený, že jsme schopní postoupit i v případě inkasovaného gólu. Ajax není v defenzivě bezchybný," burcuje hráče trenér Jaroslav Šilhavý.

K dispozici má kompletní kádr včetně útočníka Tecla, jemuž vypršel trest za vyloučení v úvodním duelu 3. předkola s Kodaní. „Z defenzivního hlediska musíme odvést stejný výkon jako v prvním vzájemném duelu. A zlepšit produktivitu, protože už na půdě protivníka jsme měli tři velké šance. Ale jsme schopní, což říkám bez špetky arogance, tři góly vstřelit. Ajax není vzadu bezchybný. Jako jednotlivci jsou výborní, ale přesvědčili jsme se, že je lze překonat. Pokud to dokážeme, může Jablonec poprvé v historii slavit postup do základní skupiny některého z evropských pohárů," věří Šilhavý.

Zápas je vyprodaný, hráči jsou však při hodnocení návštěvy velmi opatrní. „Už párkrát jsme slyšeli, že nejsou vstupenky, ale pak stadión zaplněný nebyl. Tak uvidíme, zda skutečně fanoušci tribuny zaplní," krčil rameny Beneš. „Jsem v Jablonci pátou sezónu a vyprodáno bylo dvakrát. Snad lidé skutečně přijdou a pomohou nám k postupu," doufá Novák.

FK Jablonec - Ajax Amsterdam
EVROPSKÁ LIGA
Play off, druhý zápas (0:1). Výkop v 18:00
Pravděpodobné sestavy:
Jablonec: Hrubý - Karavajev, Pernica, Beneš, Novák - Hübschman, Greguš - Masopust, Pospíšil, Tecl - Wágner.
Ajax: Cillessen - Van Rhijn, Veltman, Riedewald, Dijks - Bazoer, Klaassen, Gudelj - El Ghazi, Milik, Schöne.
Hlavní rozhodčí Kenn Hansen (Dán.)
Přímý přenos vysílá ČT Sport, online reportáž Sport.cz

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen