Hlavní obsah

Hajduk Split - Liberec 0:1Šuralův gól jistil parádní postup. Slovan je po roční pauze zpátky v Evropě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Šural 0 : 1
Záznam online reportáže

Je to pohárový tým! Fotbalisté Liberce již potřetí postoupili do základní skupiny Evropské ligy či Poháru UEFA. Doma porazili Hajduk Split 1:0 a v odvetě play off na stadiónu Poljud si díky Šuralově trefě tento výsledek zopakovali, takže se po roční pauze vracejí do skupiny EL. Liberec potvrdil, že je nebezpečným hostem, prohrál v pohárech jediné z posledních deseti venkovních utkání (loni 0:3 v Giurgiu).

Foto: Jaroslav Appeltauer, ČTK

Fotbalisté Liberce se radují s fanoušky z gólu na hřišti Hajduku Split. Uprostřed jeho autor Josef Šural.

Článek

Tak jak hráči Slovanu slíbili, začali aktivně. Dokázali se rychle dostat před šestnáctku soupeře a pokoušet se o finální přihrávky. Díky odvaze splnili první část postupového plánu - nepřipustit Hajduk do tlaku a udeřit jako první.

Ve 22. minutě byl Liberec za svoji aktivitu odměněn. Na počátku vydařené kombinace byl Shala, který ve vápně přenechal míč Bakošovi. Jeho střelu ještě obránci zblokovali, ale albánský legionář si nedal pokoj, odcentroval znovu a přesně našel Šurala. Liberecký reprezentant napálil míč nekompromisně pod břevno. V tu chvíli potřeboval Split k postupu vstřelit tři góly.

Před přestávkou začal být Hajduk přece jen nebezpečný, jeho velkou šanci v poslední chvíli vyřešil stoper Hovorka. Po zákroku na Delarge se hosté domáhali penalty, ale nepískala se.

Liberec po dlouhých letech pomstil Spartu

Druhý poločas začal Hajduk ospale, jeho očekávaný tlak stále nepřicházel. Než se naplnila hodina bitvy, nasbírali Liberečtí pět žlutých karet. To však bylo jediné mínus, tím spíše, že po Hovorkově ruce ve vápně unikli penaltě.

Hajduk byl marný, a tak jeho příznivci začali již čtvrt hodiny před koncem odcházet domů. Hosté měli i kliku, Roguljič trefil v poslední minutě břevno.

Hajduk se před Libercem z českých klubů utkal jen se Spartou, kterou v sezóně 1983/84 po prohře 0:1 venku vyřadil ve čtvrtfinále Poháru UEFA díky domácímu vítězství 2:0 v prodloužení. Slovan ji pomstil. Co nesvedla silná Ježkova Sparta, to dokázal nově poskládaný Liberec s koučem Trpišovským, který přitom v české lize teprve začíná!

Odvetný zápas 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
Hajduk Split - Slovan Liberec 0:1 (0:1)
Branka: 23. Šural. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portug.). ŽK: Milič - Delarge, Šural, Koubek, Sackey, Pavelka, Pokorný. Diváci: 32.021. První zápas: 0:1, postoupil Liberec.
Hajduk: Kalinič - Tudor (73. Juranovič), Milovič, Nižič, Milič - Jefferson - Sušič, Balič (34. Maloku), Caktaš (49. Roguljič), Vlašič - Ohandza. Trenér: Burič.
Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Sackey (75. Fleišman), Pavelka - Delarge (49. Kerbr), Shala (63. Soungole), Šural - Bakoš. Trenér: Trpišovský.

Reklama

Související témata: