Hlavní obsah

Musím se štípnout a zítra si koupit noviny, jestli je to pravda, směje se kouč Liberce

Split

Husarský kousek, který otevřel vrata do pohárové Evropy. Novic mezi prvoligovými trenéry jistě dovedl fotbalisty Liberce do Evropské ligy. V odvetě na horké chorvatské půdě i podruhé porazili Hajduk Split 1:0. "Musím se štípnout a zítra si koupit noviny, jestli je to pravda. Takhle rychle jsme to všechno nečekali. Ale je to o lidech tady v Liberci, o trenérech, hráčích, o všech, kteří klima vytvořili. Já jsem jen malá součást toho," usmívá se trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stoper Liberce Lukáš Pokorný se raduje z postupu přes Hajduk Split.

Článek

V minulé sezóně se Slovan v domácí soutěži zachraňoval. A teď se nově poskládaný tým po roční pauze rychle vrací do Evropské ligy.

"Myslím, že jsme odehráli výborný zápas. Že jsem včera označil Hajduk za favorita, byla spíš trochu psychologická hra. Hajduk měl výhodu domácího prostředí a neuvěřitelného počasí, které tady je. Nakonec zlatý Izrael, tohle bylo ještě dvakrát horší. Neskutečné, kluci dohrávali na hranici sil. Klobouk dolů před nimi," skládal kouč Jindřich Trpišovský poklony po skvělém postupu ve Splitu.

Slovan se brzy ujal vedení, mátožný Hajduk pak potřeboval dát tři góly. "Nevěřil jsem, že branku vstřelíme takhle rychle. Scénář nám vyšel na sto procent, naplnil se do posledního písmene. Strašně nám to ulehčilo celkový boj. Hajduk měl kombinační kvalitu ohromnou, ale neměl finální fáze. Takže bez nějaké gólové šance jsme to přestáli. Počasí bylo možná ještě horší než v Izraeli. Nevím, jaká byla vlhkost vzduchu, ale do 60. minuty jsme byli tři čtyři na střídání," líčil kapitán David Pavelka.

Teď nám servírujte chuťovky!

"Jsem hrdý, že můžu být součástí takového mužstva. Máme mladý tým, ale když se do něj vetkne správná taktika a odhodlání, vypadáme jako zkušený tým. Atmosféra byla neuvěřitelná, Chorvati jsou bezkonkurenční. Na tohle se těšíme do Evropy. Doufám, že při losu dostaneme nějaké chuťovky, nějaké tradiční týmy," přeje si Pavelka.

"Pocity jsou neskutečné, jsem strašně šťastný. Kdyby mi to někdo řekl před půlrokem, kdy jsme byli poslední v lize, tak neuvěřím. Je to krásné, nemám slov. V kabině jsme řvali, zpívali, čeká nás krásná cesta domů. Víkend máme volný, nějaká sklenička asi padne," culil se mladý obránce Lukáš Pokorný.

"Věděli jsme, že musíme dát první gól, protože pak by to měli strašně těžké. Věděli jsme, že první gól rozhodne, což se taky stalo. Celkový výsledek 2:0 s tímhle týmem je úplně ideální," dodával Pokorný.

Reklama

Související témata: