Hlavní obsah

Vaclík potká znovu Poznaň, na sparťany si musí počkat

Karel FeltPrávo

Gólman Basileje Tomáš Vaclík si hodně přál potkat v základní skupině Evropské ligy svůj bývalý klub pražskou Spartu, nebo Liberec, kde má kamaráda ještě ze Žižkova Štěpána Koláře, nyní trenéra brankářů Slovanu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Basilejský gólman Tomáš Vaclík.

Článek

„Ve čtvrtek jsem byl za klukama ze Sparty na hotelu v Thunu. Bavili jsme se o tom, že by bylo fajn se potkat. Psal jsem si i s trenérem gólmanů Liberce Štěpánem Kolářem, kterého znám ze Žižkova. I Slovan bych bral. Nevyšlo to. S bývalými spoluhráči se snad potkám později. Ve vyřazovací části by to bylo ještě zajímavější," řekl v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Základní skupiny losoval v pátek v Monaku ambasador UEFA pro tento ročník Evropské ligy Alexander Frei. Ještě na jaře jako kapitán šéfoval v Basileji Vaclíkovi a Markovi Suchému, poté ukončil svoji bohatou kariéru. UEFA si ho vybrala proto, že finále Evropské ligy se uskuteční právě v Basileji.

S Fiorentinou přijede Sousa

Frei vylosoval bývalým spoluhráčům do skupiny Fiorentinu, Lech Poznaň a Belenenses Lisabon. „Uvidíme po základní skupině, jestli se na Alexandra budeme zlobit nebo mu děkovat. Ale je to těžká skupina. S Fiorentinou přijede náš bývalý trenér Paulo Sousa a přiveze velmi silný tým. Pikantní je, že Lech Poznaň jsme vyřadili v předkole Ligy mistrů, takže zhruba po měsíci se utkáme znovu. Portugalský celek neznám. Ze skupiny bychom ale měli postoupit," glosoval los Vaclík.

Frei při svém vystoupení konstatoval, že by bylo hezké, kdyby finále hrála Basilej, která je na finálovém stadiónu doma. Bude to prý mít ale hodně těžké. „To by bylo moc pěkné. Samozřejmě, že bychom si to také přáli, touha a motivace v našich hlavách určitě budou. Vezměte si ale, jak silná konkurence je ve skupinách už teď. Například Dortmund, Schalke, Liverpool, Totthenham... A to do play off v prosinci přibyde ještě osm týmů ze třetích míst Ligy mistrů. Je to daleká cesta a strašně těžká, ale bylo by to samozřejmě fajn si finále zahrát a nekoukat na něj z tribuny," netajil český gólman svoje přání.

Strašák Zahavi

Jméno Eran Zahavi si prý bude Vaclík pamatovat hodně dlouho. Kapitán Maccabi Tel Aviv mu dal v play off Ligy mistrů tři góly a poslal jeho tým do té Evropské. „ Ze snů mě sice nebudí, ale jeho jméno dlouho nezapomenu. Vyřazení se těžko skousává, pořád se mi to honí v hlavě, protože to byl soupeř, přes kterého jsme mohli a měli přejít. Pro mne to je jedno z největších sportovních zklamání. Kdybychom vypadli se zvučným soupeřem, který by nás dva zápasy mačkal, tak bych se s tím vyrovnal snáz. S Maccabi jsme byli v obou utkáních lepší, ale bohužel dvojzápas dopadl jinak. Když jsem se ve čtvrtek díval na los Ligy mistrů, bylo mi trochu smutno. V minulé sezóně jsem si ji zahrál a je to stále úžasný zážitek. Věřím, že si ji ještě zahraji. Zahrát si s Realem Madrid a porazit Liverpool, to je nezapomenutelné," říkal Tomáš Vaclík trochu smutným hlasem.

Evropská liga má na programu první zápasy za necelé tři týdny. V tom příštím však čekají reprezentaci dva zápasy kvalifikace mistrovství Evropy - ve čtvrtek v Plzni s Kazachstánem a v neděli v Rize s Lotyšskem. Už zítra před polednem se reprezentanti sejdou v Praze. „My dva s Markem Suchým sraz nestíháme, protože v neděli odpoledne hrajeme doma s Curychem. Hned ale sedneme do auta a vyrazíme směr Praha. Jsme domluvení, že se budeme hlásit v pondělí na snídani," rozloučil se Tomáš Vaclík.

Reklama

Související témata: