Hlavní obsah

Slávisté cítí přes Stavanger šanci na postup

PRAHA

Šanci udělat krok k postupu do jarních bojů v Poháru UEFA cítí před čtvrtečním soubojem ve skupině A fotbalisté Slavie Praha na půdě norského Vikingu Stavanger. Po předchozí výhře nad CSKA Sofia věří, že ani v Norsku nevyjdou bodově naprázdno. "Určitě bychom se neradi vraceli bez bodu," řekl trenér Slavie Karel Jarolím.

Článek

Soupeře viděl ve dvou zápasech - v tom prvním doma Stavanger nečekaně zdolal favorizované Monaco gólem útočníka Nhleka z JAR, poté prohrál 0:2 v Hamburku.

"Byly to dvě naprosto rozdílná utkání. V domácím prostředí s Monakem předvedl Viking bojovný výkon umocněný rychlou brankou. Byl aktivní, uprostřed hřiště se hráči snažili soupeře napadat. Houževnatý výkon předváděli do poslední minuty. V Hamburku byli naopak hodně pasivní," vypozoroval Jarolím.

Slavia přijela do Stavangeru bez nachlazeného stopera Holeňáka a brazilského útočníka Adauta, který není na soupisce pro Pohár UEFA. "Když se soupiska dělala, byl zraněný a vůbec to nevypadalo, že by se tak rychle uzdravil," vysvětlil Jarolím Brazilcovu absenci.

Jak skončí utkání Viking Stavanger - Slavia Praha
Hlasujte v anketě pod článkem.

Slávisty v sobotu povzbudila remíza s Libercem, lídrem české nejvyšší soutěže. "Potvrdili jsme si, že naše hra je dobrá. I za nepříznivého stavu si věříme," těší kapitána Karla Pitáka. "Když stáhnete dvoubrankové manko, nakopne vás to. Jsme zase o něco odolnější," dodal záložník Dušan Švento.

Zatímco v Liberci Slavia narazila na soupeře, který chtěl hrát fotbal a nespoléhal na pouhé bránění, Stavanger pravděpodobně zvolí defenzivnější taktiku. "Nebojíme se a věříme, že můžeme v Norsku vyhrát a tím prakticky rozhodnout o postupu do další fáze," řekl Piták.

Pro anglického kouče Vikingu Roye Hodgsona bude čtvrteční zápas zřejmě poslední před domácími diváky, protože v blízké době by měl usednout na lavičku finské reprezentace. Zdravotní problémy má Kanaďan Grande, určitě nebudou hrát zranění útočník Kovács, obránce Lundqvist, brankář Basso a obránce Dahl. Nejistý je navíc start norského reprezentanta Hangelanda.

Před střetnutím se Slavií znepokojuje Hodgsona fakt, že tým tři týdny již jen trénuje a nehrál žádný zápas. Na víkend naplánované přípravné utkání proti dánskému týmu FC Nordsjälland bylo kvůli podmáčenému terénu zrušeno. "Viking není lehký soupeř, navíc je hodně odpočatý. Ale až samotný zápas ukáže, zda to pro něj bude výhoda," prohlásil brankář Slavie Matúš Kozáčik. Utkání začíná v 18 hod. a řídí ho maďarský sudí Hanacsek. Přímý přenos vysílá ČT2.

Pravděpodobné sestavy
Stavanger: Austbo - Hansen, Pereira, Svenning, Kopteff - Nygaard, Gaarde, Mumba, Östenstad - Nhleko, Tengesdal.
Slavia: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček - Piták, L. Jarolím, Hrdlička, Švento - Vlček, Fořt.
Další čtvrteční zápasy
Skupina A: Monaco-Hamburk, skupina B: Espaňol Barcelona-Palermo, skupina C: Hertha Berlín-Lens, Halmstads-Sampdoria Janov, skupina D: Alkmaar-Middlesbrough, Dněpropetrovsk-Litex Loveč, skupina E: Tromsö-CZ Bělehrad, AS Řím-Štrasburk, skupina F: CSKA Moskva-Levski Sofia, Marseille-Heerenveen, skupina G: PAOK Soluň-Stuttgart, Šachtar Doněck-Rapid Bukurešť, skupina H: Petrohrad-FC Sevilla, Guimaraes-Bolton.

Reklama

Související témata: