Hlavní obsah

Plzeň - Minsk 2:0Střídajícímu Petrželovi stačilo pár vteřin, aby pojistil vítězný vstup do Evropské ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
36. Hořava 1 : 0
75. Petržela 2 : 0
Záznam online reportáže

Plzeň

Přepokládanou výhrou vstoupili fotbalisté Plzně na scénu Evropské ligy. V úvodním duelu skupiny E porazili doma Dinamo Minsk, ale čekali dost dlouho, než si výhru pojistili. Běloruský protivník urputně bránil, dopředu se nehnal a defenzívu povýšil nade vše. Až teprve když střídající náhradník Petržela přidal po pár desítkách vteřin na trávníku k Hořavově hlavičce druhý gól, měla Plzeň tři body jisté.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

František Rajtoral (vlevo) a Milan Petržela z Plzně se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Hned několikrát se během úvodní půlhodiny srbský kouč na lavičce Minsku Rašovič zlobil, protože mu nebylo ani trochu po chuti, jak moc se jeho svěřenci vysunuli od vlastní brány.

Braňte, nabádal srbský kouč

Přijeli přece bránit a čekat na vhodnou chvíli, tak jim to před zápasem opakovaně zdůrazňoval. Pár docela nadějně vypadajících možností se jim sice v úvodní půlhodině nabídlo, jenže zemřely na nepřesných přihrávkách, takže nebezpečí nepředstavovaly. To ovšem neznamená, že budou zkoušet vyrážet k plzeňské bráně tak často.

Několikrát je proto  nejen pokřikem, ale i vehementními gesty zaháněl zpátky. Upozorňoval, že tlak Plzně sílí a že domácí stále častěji využívají křídelních prostorů k centrům do Gutorovy šestnáctky. Chtěl na nich, aby si dávali pozor na nebezpečí hrozící ze vzduchu.

Neslyšeli ho.

Nebo ho spíš nevnímali, takže nejprve nechali Baránka hlavičkovat těsně vedle brány, aby čtyři minuty poté jen sledovali, jak hlavičkující Procházka prodlužuje rohový kop na Hořavu a ten zakončuje vzdušný biliár gólem.

Pro Plzeň moc důležitá trefa.

V hustém dešti se zpočátku hledala, postrádala přesnost v kombinaci, signalizované akce narážely na zformovanou obranu běloruského protivníka, protože jim scházela větší rychlost, myšlenka i překvapení.

Ale jakmile domácí roztáhli hru, v křídelních prostorech zařadili na vyšší rychlostní stupeň a do soupeřova pokutového území začali posílat načechrané balóny, objevovaly se i v defenzívě Minsku mezery. To když třeba Vitus jen stínoval Hořavu, který hlavou skóroval.

Vystřídal a hned se trefil

Po změně stran se scénář pohárové partie neměnil, jen hosté bránili mnohem vehementněji a usilovněji. Padali do střel a nechtěli dopustit, aby snad inkasovali podruhé.

Plzeň si ale i tak pár sporadických příležitostí vytvořila, jenže Ďuriš pálil jen do nohou gólmana Gutora a pár minut na to skončil velký závar v šestnáctce Dinama nikoli penaltou, které se domácí dožadovali, ale žlutou kartou pro Kopice.

Až střídající Petržela utkání definitivně rozřešil. Po pár desátkách sekund na trávníku předvedl průnik do pokutového území Minsku, při němž nasadil jesle legionáři ze Sierra Leone Bangurovi, aby za pomoci tyče přidal druhou plzeňskou branku.

Domácí tak mohli dohrát zápas v klidu.

1. kolo skupiny E fotbalové Evropské ligy:
Viktoria Plzeň - Dinamo Minsk 2:0 (1:0)
Branka: 36. Hořava, 75. Petržela. Rozhodčí: M. Avram - V. Avram, Urzica (všichni Rumunsko). ŽK: Baránek, Kopic - Politevič, Neacsa, Korzun. Diváci: 10 784.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Baránek, Procházka, Limberský - Hrošovský, Vaněk - Kopic, Hořava (90. + 1. Kučera), Kovařík (74. Petržela) - Ďuriš (83. Holenda). Trenér: Krejčí.
Minsk: Gutor - Běgunov, Politevič, Bangura, Vitus - Adamovič, Korzun, Voronkov (78. Tigorev), Neacsa (73. Rasadkin) - Bečiraj, Korytko (60. Jarocki). Trenér: Rašovič.

Reklama

Související témata: