Hlavní obsah

Brzdila nás zbytečná nervozita, posteskl si Trpišovský po prvním duelu bez gólu

Liberec

Poprvé v sezóně fotbalisté Slovanu Liberec nedokázali v soutěžním utkání skórovat. Při úvodním duelu skupiny F Evropské ligy doma nestačili na portugalskou Bragu, která slavila nejtěsnější možné vítězství. „Minimálně bod jsme měli získat. Ale i tak jsem na kluky hrdý. Raději budu hrát aktivně s porážkou, než zalezlý před brankou čekat na popravu," prohlásil Jindřich Trpišovský, trenér Severočechů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský.

Článek

Souboj s Bragou pro vás představoval trenérskou premiéru v evropských pohárech. S čím budete mít zápas v paměti spojený?

Jsme smutní, že jsme nebodovali a nevstoupili do skupiny dobře. Jsem přesvědčený, že jsme nebyli od bodového zisku daleko. Za bezbrankového stavu jsme neproměnili velké šance. A sami jsme naopak z první vyložené příležitosti Bragy inkasovali. Minimálně bod jsme měli mít.

Rozhodující trefa přišla po ztrátě ve středu pole, kterou už jste nedokázali napravit. Jak jste situaci viděl z lavičky?

Hráče jsme na ztráty ve středu hřiště upozorňovali, kladli jsme jim na srdce, aby se takových situací vyvarovali. A stejně tak jsme je varovali před rychlými brejky Bragy. A přesně po takové situaci jsme inkasovali. Bohužel.

Před zápasem jste netajil, jak důkladně jste Bragu studoval. Překvapil vás portugalský tým něčím?

Zaskočili nás nasazením náhradního brankáře Matheuse, který nechytal ani jednou v dosavadním průběhu sezóny. A pak udělali ještě dvě další změny proti obvyklému složení základní sestavy. Takže snad jen volbou sestavy. Jinak utkání ale probíhalo podle očekávání. Možná, že až si zápas prohlédnu na videu, budu mít jiný pohled, ale nepustili jsme je do tolika gólových situací.

Hra vašich svěřenců splnila představy, které jste před zápasem měl?

V úvodu jsme chtěli hrát lépe, dostat soupeře pod větší tlak a vynutit si větší množství příležitostí, ale hráči Bragy výbornou kombinací dokázali naší snaze čelit. Myslím, že jsme neodehráli špatné utkání. Fanoušci zaplatili za vstupné, my jsme jim chtěli nabídnout dobrý fotbal, a byť jsme nebodovali, tak věřím, že jsme lidi uspokojili. Když si uvědomím, jak krátce je tým společně a dokázali jsme s nesmírně kvalitním soupeřem odehrát vyrovnané utkání, jsem na kluky hrdý.

V utkání jste měli nezvykle mnoho ztrát a pokažených jednoduchých přihrávek. Čemu takové problémy přičítáte?

Byli jsme hodně nervózní. Nabádal jsem kluky, aby se zbytečně nestresovali. Ale tlak na ně přeci jen dolehl. Myslím, že šlo hlavně o první poločas. Tam nám nervozita ubrala z výkonu hodně velké procento. Ztrát bylo skutečně hodně. Byli jsme nepřesní i v kombinaci. Po přestávce jsme přesnost zlepšili, ale paradoxně inkasovali. Je také třeba si uvědomit, že protivník fantasticky reaguje a umí situace přečíst už v jejím zárodku.

V druhém utkání skupiny Marseille porazila Groningen, co znamená vaše domácí prohra s Bragou pro vývoj skupiny?

Jak už jsem řekl, minimálně bod jsme měli získat. Rozhodující bylo, že jsme poprvé v sezóně nevstřelili ani gól. Podle mého jsme narazili na nejsilnějšího protivníka ve skupině. Splnili jsme plán hrát aktivně a nečekat jen v defenzivě. Raději prohraju podobným způsobem, než abych kluky nabádal k obraně a stejně neměl ani bod.

Reklama

Související témata: