Hlavní obsah

Čekal jsem od sebe i týmu lepší výkon. Braga byla k poražení, posteskl si kapitán Liberce

Liberec

Rozmrzelý z výsledku a výkonu v průběhu prvního poločasu konfrontace s portugalskou Bragou opouštěl liberecký stadión ve čtvrteční noci kapitán Severočechů David Pavelka. V úvodním dějství skupiny F Slovan doma nedokázal poprvé v sezóně skórovat, a tak musel skousnout nejtěsnější možnou porážku 0:1. „Nedělal bych z výsledku paniku. Pro budoucnost jde o velkou zkušenost. Ale Braga byla k poražení," lamentoval Pavelka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Pavelka (vpravo) z Liberce a Baiano z SC Braga.

Článek
Fotogalerie

Jste hodně zničený po vstupu do skupiny s nulovým bodovým ziskem?

Bylo tam hodně rezerv v našem výkonu, podali jsme nervózní výkon. I přesto jsme si vypracovali více brankových příležitostí než Braga. Jenže my jsme je neproměnili, zatímco Braga prakticky jedinou ano, tudíž zaslouženě zvítězila.

Jak těžkým soupeřem na úvod skupiny byla Braga, která před čtyřmi lety hrála finále soutěže?

Portugalci měli určitě ještě vyšší úroveň než Hajduk Split v play off Evropské ligy. Ve skupině už ale budou těžké všechny zápasy. Hodně těžké. Nicméně jsem přesvědčený, že na Bragu jsme ve čtvrtek večer měli. Prohráli jsme si zápas sami.

Co bylo pro vývoj zápasu a konečný výsledek rozhodující?

V prvním poločase jsme byli pasivnější, než jsme chtěli být. Naším záměrem bylo protivníka presovat, ale moc jsme se k tomu nedostali. Vypadávali jsme tudíž ze hry. Měli jsme i trošku odlišnější rozestavení oproti minulým zápasům, což byl důsledek velké marodky. Rozhodující ale byla jednoznačně schopnost využít brankové příležitosti. Mohli jsme jít do vedení už po prvním rohovém kopu, po druhé šanci jsme mohli mít dvoubrankový náskok.

V závěru zápasu jste se nasunuli na polovinu Bragy, ale vyrovnat jste nedokázali. Co chybělo k úspěchu? Šlo o odraz nedostatku zkušeností?

Ne. Z mého pohledu se jednalo spíše o pseudotlak. Z naší strany šlo o nakopávané balóny, ale k ničemu jsme se vlastně nedostali. Braga měla dva obrovské stopery, kteří míče v klidu odvraceli, a tudíž žádná gólová šance pro nás nepřišla. Měli jsme být trpělivější a možná bychom se ještě do nějaké příležitosti dostali.

Při začátku utkání se zdálo, že jen pozvolna přivykáte odlišnému tempu Evropské ligy.

Ano. Pauza na evropské scéně byla dlouhá a zápas se hrál v úplně jiném stylu než ligové utkání na Slovácku. Myslím, že jsme ale utkání chytili za špatný konec. Taktická připravenost byla v pořádku, ale měli jsme příliš velký respekt a nervozita byla moc znát. Kazili jsme věci, které normálně nekazíme. Jednalo se však o dobrou lekci do dalších zápasů. Ověřili jsme si, že můžeme těžké situace zvládnout, když si budeme věřit.

Čekal jste od sebe tedy lepší výkon?

Jak svůj osobní, tak celého týmu. Hlavně v prvním poločase. Druhá půle byla dobrá, Bragu jsme několikrát zatlačili a mohli jsme skórovat. Nedělal bych z výsledku paniku, ale mrzí nás, že jsme vstup do skupiny nezvládli.

Marseille v druhém utkání skupiny F jednoznačně porazilo Groningen. Právě na půdě francouzského týmu nastoupíte k příštímu duelu. Neděsí vás představa konfrontace v Marseille?

Jenom naše škoda, že jsme vstup do skupiny bodově nezvládli. Braga je druhý nejsilnější tým. Mohli jsme si nějaké body urvat. V Portugalsku bude zápas otevřený. Co se týče duelu ve Francii, bude asi hodně o sbírání zkušeností. Z hlediska bodového zisku se zřejmě budeme muset zaměřit na jiná utkání.

Reklama

Související témata: