Hlavní obsah

Obhájce Poháru UEFA je na pokraji vyřazení

PRAHA

V Poháru UEFA má jistotu postupu už celkem 13 klubů. Ve čtvrtečním programu přibylo na listinu účastníků třetího kola dalších šest jmen - Levski Sofia, Rapid Bukurešť, Šachtar Doněck, VfB Stuttgart, Zenit Petrohrad a FC Sevilla. Naopak obhájce trofeje CSKA Moskva je na pokraji vyřazení a musí čekat jen na příznivou shodou okolností.

Článek

O zbývajících 11 míst se bude hrát v posledním dějství za dva týdny. To už bude známo také dalších osm účastníků, kteří postoupí z třetích pozic v Lize mistrů.

CSKA Moskva má sice ruský titul, ale v Poháru UEFA se jeho sen o obhajobě rozplývá. Ve svém posledním utkání ve skupině F prohrál v Bukurešti s Dinamem 0:1. Olympique Marseille, jenž už měl postup jistý před dnešním zápasem, prohrál s Levski Sofia také 0:1, což Bulharům zajistilo účast mezi 32 nejlepšími kluby. Na třetí postupové ještě mohou pomýšlet Dinamo, Heerenveen i CSKA, Rusové však pouze při prohře Rumunů v Marseille a nejvýše remíze Nizozemců s Levski.

Podstatně lépe než CSKA je na tom další ruský zástupce Zenit Petrohrad. Svěřenci trenéra Vlastimila Petržely si připsali potřebný sedmý bod remízou v Istanbulu s Besiktasem 1:1. Na trávníku slavili čeští obránci Flachbart a Mareš i slovenský gólman Čontofalský. Ve skupině H postupuje také Sevilla, jíž při výhře nad Guimaraesem 3:1 hodně pomohly dva góly Argentince Savioly.

Doněck vyhrál v Rennes

Na jarní pokračování se mohou těšit také čeští hráči v Šachtaru Doněck, který vyhrál v Rennes 1:0 díky penaltě Brazilce Elana. Obrana v čele s Hübchsmanem uhájila čisté konto, v brance tentokrát dostal před Laštůvkou přednost Šutkov. Ve skupině G už je definitivně rozhodnuto o všem a spolu se Šachtarem jdou dál Rapid Bukurešť a Stuttgart.

Hodně divokou přestřelku se sedmi góly viděli diváci v Basileji. Domácí tým tam s Nory z Tromsö prohrával po prvním poločase 1:3, ale ještě strhl vítězství na svou stranu. Vypadalo to, že to bude stačit na postup, ale skvělý finiš měla i Crvena zvezda Bělehrad. Porazila AS Řím 3:1 a situaci ve skupině E hodně zamotala. Černý den italského týmu dovršil Cassano, když v poslední minutě nedal penaltu. Jedinou jistotu tak má dál jen Racing Štrasburk, který měl dnes volno.

Skupina E:
Crvena Zvezda Bělehrad - AS Řím 3:1 (1:1)
Branky: 37. a 86. Žigič, 87. Purovič - 23. Nonda.
FC Basilej - Tromsö IL 4:3 (1:3)
Branky: 17. Petrič, 61. Delgado, 67. Chipperfield, 75. Degen - 1. a 29. Strand, 19. Aarst.
Skupina F:
Dinamo Bukurešť - CSKA Moskva 1:0 (0:0)
Branka: 72. V. Munteanu.
Levski Sofia - Olympique Marseille 1:0 (0:0)
Branka: 54. Jovov.
Skupina G:
Rapid Bukurešť - PAOK Soluň 1:0 (1:0)
Branka: 45. Maldarasanu.
Stade Rennes - Šachtar Doněck 0:1 (0:1)
Branka: 38. Elano z pen.
Skupina H:
FC Sevilla - Vitória Guimaraes 3:1 (3:1)
Branky: 10. a 27. Saviola, 39. Adriano - 44. Bena.
Besiktas Istanbul - Zenit Petrohrad 1:1 (1:1)
Branky: 25. Akin - 30. Gorškov.

Reklama